Το χαστούκι της πραγματικότητας αυτή τη φορά θα είναι πιο γερό

Annabel_P / pixabay

Το 2010 αυτός ο λαός, αν και δύσπιστος απέναντι στα κανάλια, πίστεψε ότι "μαζί τα φάγαμε" γιατί του το είπαν οι ειδικοί των καναλιών. Φυσικά θεώρησε ότι ο ίδιος ήταν ενάρετος αλλά πλήρωνει τον αμαρτωλό γείτονα.

Όταν οι οικονομικές συνέπειες γενικεύτηκαν, αντέδρασε. Έπρεπε να πάθει για να μάθει και αυτό είναι τραγικό. Πάντα θεωρούσα τον ατομικισμό του Έλληνα ως πλεονέκτημα. Ίσως να μην μπορούμε να πετύχουμε τα θετικά της πειθαρχίας αλλά τουλάχιστον αυτό απέτρεπε τη δημιουργία υπέκουης εύκολα χειραγωγίσιμης μάζας.

Εκτιμούσα πως ποτέ δε θα καταντούσαμε σαν τους Γερμανούς του 30. Τεράστια απογοήτευση ειδικά όταν οι πρωταγωνιστές είναι ίδιοι με τις εποχές των μνημονίων. Παρεμπιπτόντως θεωρώ ότι το χαστούκι της πραγματικότητας αυτή τη φορά θα είναι πιο γερό, γιατί η φύση και λογική όταν διαστρέφονται τιμωρούν.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail