Πότε τελείωσε η μεταπολίτευση;

Σήμερα, 24 Ιουλίου, γιορτάζουμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα που έγινε πριν από 47 χρόνια. Η πτώση της χούντας, η αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος και η απόρριψη με δημοψήφισμα της βασιλείας, σηματοδοτούν την έναρξη της μεταπολίτευσης. 

Του Βαγγέλη Χωραφά

Το ερώτημα είναι πόσο καιρό διήρκεσε η μεταπολίτευση, ή αν εξακολουθεί να υφίσταται. Υπάρχει μία ομάδα πολιτικών, ακαδημαϊκών, αναλυτών και διανοούμενων η οποία θεωρεί ότι η μεταπολίτευση έχει τελειώσει. Η μόνη διαφορά που έχουν μεταξύ τους είναι το πότε, αλλά και τα γεγονότα που συνδέουν με το τέλος της.

Ας δούμε κάποια γεγονότα που σηματοδοτούν το τέλος της μεταπολίτευσης, κατά τους υποστηρικτές του.

Η υιοθέτηση του πρώτου σταθεροποιητικού προγράμματος το 1986.
Η κατάρρευση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΝ του 1989.
Η είσοδος της Ελλάδας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης στην δεκαετία του ΄90.
Η ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΕΕ με την συνθήκη του Μάαστριχτ το 1993.
Ο θάνατος των πρωταγωνιστών της Παπανδρέου και Καραμανλή το 1996 και 1998.
Η υιοθέτηση του ευρώ το 2001.
Τα γεγονότα του 2008 που αναδεικνύουν πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές.
Η επιβολή των μνημονίων, το 2010.
Το τέλος των μνημονίων το 2018.

Το κάθε ένα από αυτά, ή όλα μαζί, σηματοδοτούν το τέλος της μεταπολίτευσης.

ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Εδώ λοιπόν και 35 χρόνια εξαγγέλλεται το τέλος της μεταπολίτευσης, η οποία κατά κάποιον τρόπο φαίνεται ότι είναι απέθαντη.

Γιατί υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι η μεταπολίτευση συνεχίζεται και για να τελειώσει, θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και στο πολιτικό σύστημα. Κάτι που δεν ανιχνεύεται στο εγγύς μέλλον.

Υπάρχουν και οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες εδώ και 40 χρόνια, είτε συκοφαντούν, είτε προσπαθούν να ματαιώσουν την μεταπολίτευση. Σε έναν μεγάλο βαθμό έχουν κατορθώσει να την απονομιμοποιήσουν. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί ότι η μεταπολίτευση υφίσταται και θα εξαλείψει τις παθογένειες της το επόμενο διάστημα. Πως θα το κάνει αυτό;

Με επιστροφή στην κατάσταση περιορισμένου κοινοβουλευτισμού και αυταρχικού κράτους της προδικτατορικής περιόδου, απαντούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αυτή είναι η σύγκρουση για το σήμερα και το αύριο, της μεταπολίτευσης.
Λόγω της ειδικής συγκυρίας που ζούμε, εμφανίζεται ένα καινούργιο ερώτημα. Η διαχείριση της πανδημίας θα συμβάλλει στην διατήρηση ή στην αποδόμηση της μεταπολίτευσης; Αυτό θα το αποφασίσουν οι πολίτες. 

Και οι πολίτες τι πρέπει να κάνουν; Έζησαν 47 χρόνια μεταπολίτευσης με θετικά επιτεύγματα σε διάφορους τομείς. Ενισχύθηκαν πολιτικά, βελτίωσαν την οικονομική τους κατάσταση, ενσωματώθηκαν στην ΕΕ με θετικές και αρνητικές επιπτώσεις, διασφάλισαν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους, προσπάθησαν να οικοδομήσουν ένα κοινωνικό κράτος κλπ. Αλλά και αρνητικά όπως την οικογενειοκρατία, το ευκαιριακό κέρδος, τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά, την ανικανότητα των πολιτικών, την γραφειοκρατία, την κακοδιαχείριση του κράτους και πολλά άλλα. 

Αυτό που υπάρχει ακόμα και σήμερα, παρά τις προσπάθειες ανατροπής του, είναι το δημοκρατικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης. Αυτό θα πρέπει, κατά προτεραιότητα και παρά τις δικαιολογημένες πίκρες και αμφιβολίες τους, να συνεχίσουν να υπερασπίζονται οι πολίτες.

*O Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής https://www.geoeurope.org/, δημοσιεύει καθημερινά πρωτοτυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/vangelis.chorafas).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail