«Βράζουν» οι τοπικές κοινωνίες για τα λουκέτα τραπεζικών καταστημάτων

Έντονες είναι οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών περιοχών της υπαίθρου για τις αποφάσεις να κλείσουν συνολικά 89 τραπεζικά καταστήματα ( 64 της Πειραιώς και 25 της Εθνικής) το επόμενο διάστημα.


Με διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις οι εκπρόσωποι φορέων, των πληττόμενων περιοχών  προσπαθούν να αποτρέψουν τα λουκέτα των τραπεζικών καταστημάτων, εκτιμώντας ότι αφενός θα δυσχεράνουν την εξυπηρέτηση των πολιτών και αφετέρου θα πλήξουν καίρια τις τοπικές οικονομίες.

Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Μουζακίου Καρδίτσας Θεοφάνης Στάθης αναφέρει σε διαμαρτυρία τους για το επικείμενο κλείσιμο καταστήματος της Πειραιώς: «Το κλείσιμο του συγκεκριμένου καταστήματος θα προκαλέσει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων για την ανάπτυξη της περιοχής. Άλλωστε, δεν μπορούν όλα τα θέματα να σταθμίζονται μόνο με στενά οικονομικά κριτήρια. Οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη αξία και η απόφασή σας θα είναι τροχοπέδη στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουμε, σε πείσμα των καιρών, για την ανάπτυξη του Μουζακίου και την προσέλκυση νέων ανθρώπων για εγκατάσταση και επενδύσεις στην περιοχή μας».

Εκπρόσωποι των ακριτικών Φερών σε αντίστοιχη περίπτωση επικείμενου λουκέτου καταστήματος της Εθνικής, πηγαίνουν ένα βήμα πιό πέρα και σε ψήφισμά τους προειδοποιούν την τράπεζα ότι αν δεν αρθεί η απόφαση:

  • Θα αναζητήσουν άλλες λύσεις παροχής τραπεζικών υπηρεσιών
  • Θα μεταφέρουν τις καταθέσεις και τους λογαριασμούς που διατηρούν στην ΕΤΕ σε άλλη τράπεζα, που μπορεί να τους εξυπηρετεί άμεσα
  • Όλοι οι επαγγελματίες της περιοχής θα αντικαταστήσουν τα POS της ΕΤΕ με POS τράπεζας που θα μπορεί να τους διευκολύνει στις εμπορικές συναλλαγές τους
  • Θα προτιμήσουν να χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες τραπεζών, που υποστηρίζουν καλύτερα τις τραπεζικές τους συναλλαγές και όχι της ΕΤΕ.

ΣΕΥΤΠΕ: «Όχι» στη συρρίκνωση του δικτύου


Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το κλείσιμο των 64 καταστημάτων σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων:

«Η ανακοίνωση της Διοίκησης για το μαζικό κλείσιμο καταστημάτων του Δικτύου, ξεδιπλώνει ένα ακόμη κεφάλαιο του σχεδίου ψευδεπίγραφης εξυγίανσης «Sunrise».

Η χρονική συγκυρία που επιλέχθηκε, μαρτυρά ότι και αυτή​​ η επιθετική συρρίκνωση λειτουργεί ως προπομπός ενός ακόμη προγράμματος «οικειοθελούς» αποχώρησης.​​

Ωστόσο, επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο ως φάρσα,​​ καλούμε​​ προκαταβολικά​​ ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους και πρωτίστως όσους υπηρετούν σε καταστήματα που κλείνουν, να μην υποκύψουν σε​​ ψευδεπίγραφα και​​ εκβιαστικά διλήμματα που ενδεχομένως τεθούν στο άμεσο μέλλον.

Σε χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση με τους επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού,​​ δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι:

  •     ο σχεδιασμός αναστολής λειτουργίας τραπεζικών καταστημάτων από το σύνολο σχεδόν των συστημικών τραπεζών και στα ίδια περίπου σημεία εξυπηρέτησης, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας και εναρμονισμένων πρακτικών μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων, που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό. ​​

Για το λόγο αυτό​​ ο Σύλλογός μας:

  •     αντιτίθεται στη συρρίκνωση του δικτύου,​​ την οποία θεωρεί επιζήμια για την ανάπτυξη και κερδοφορία της τράπεζας, καθώς​​ αποστερεί​​ αφενός σημαντικά​​ σημεία πώλησης, αφετέρου​​ τους αφανείς ήρωες της ελληνικής υπαίθρου,​​ που κατά κανόνα στερούνται ψηφιακών δεξιοτήτων,​​ ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο​​ από τη πρόσβασή τους σε​​ τραπεζικές υπηρεσίες, με παράλληλες επιπτώσεις στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων.

ΑΠΑΙΤΕΙ την άμεση τοποθέτηση των συναδέλφων από τα καταστήματα που κλείνουν​​ στα καταστήματα υποδοχής. Είμαστε αποφασισμένοι, για μια ακόμη φορά, να προστατεύσουμε το ιερό δικαίωμα στην εργασία και για το λόγο αυτό θα αποκρούσουμε κάθε απόπειρα​​ άσκησης​​ ψυχολογικού εκβιασμού, πίεσης, «συμβουλευτικής» παρότρυνσης ή κάθε άλλης​​ …​​ «προτροπής»​​ από Περιφερειακούς Διευθυντές και​​ λοιπά​​ στελέχη της τράπεζας προς συναδέλφους​​ μας.

Όπως, άλλωστε, πράξαμε​​ και στο πρόσφατο παρελθόν,​​ στην περίπτωση των​​ προγραμματισμένων​​ ραντεβού Περιφερειακών σε​​ …​​ ξενοδοχεία της επαρχίας, τα οποία ματαιώσαμε​​ στην πράξη και που μοναδικό στόχο​​ είχαν και​​ έχουν​​ να οδηγήσουν εργαζόμενους παρά​​ τη θέλησή τους στην «οικειοθελή» έξοδο.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τους συναδέλφους μας σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι με τέτοιου τύπου αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές να επικοινωνούν άμεσα με το Σύλλογό μας, προκειμένου να αναληφθούν από πλευράς μας όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες.

Ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο τους συναδέλφους στα καταστήματα που κλείνουν αλλά ΟΛΟΥΣ​​ μας.

Αν δεν αντιμετωπίσουμε​​ ΤΩΡΑ​​ το πρόβλημα,​​ στην επόμενη λίστα ενδεχομένως να βρίσκεται το δικό μας​​ κατάστημα.​​

Με τη δική σας​​ στήριξη​​ όπως πάντα,​​ ΟΛΟΙ μαζί​​ θα δώσουμε​​ και αυτή τη μάχη για την​​ προστασία των​​ θέσεων εργασίας​​ και των εργασιακών μας δικαιωμάτων, δίπλα στον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά, μέχρι να ανατείλει για ΟΛΟΥΣ μας ο πραγματικός ήλιος της εργασιακής ασφάλειας κι αξιοπρέπειας.»

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail