Ο Τατάρ είναι εγκάθετος της Τουρκίας στα κατεχόμενα

Μετά και τις πρόσφατες πρωτοφανείς παρανομίες της Τουρκίας στα Βαρώσια, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) έθεσε εκ νέου, με γραπτή παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το θέμα της παραβίασης του πλαισίου παροχής οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ προς την τ/κ κοινότητα, από τον εγκάθετο της Τουρκίας στα κατεχόμενα και την ανάγκη επανεξέτασής του ως εργαλείου προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος και τερματισμού του παράνομου εποικισμού και των ενεργειών στην Αμμόχωστο.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης αναφέρει τα εξής:

«Το Πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα τέθηκε σε εφαρμογή με σκοπό τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση ενός επανενωμένου κράτους εντός της ΕΕ. Αυτό προϋποθέτει την ουσιαστική δέσμευση και ανταπόκριση του εκάστοτε τουρκοκύπριου ηγέτη, κάτι που ξεκάθαρα δεν υπάρχει επειδή ο κ. Τατάρ έχει ανατρέψει τον συμφωνημένο σκοπό των διαπραγματεύσεων για ένα επανενωμένο κράτος εντός της ΕΕ. Επιπλέον, ο κ. Τατάρ έχει επιβληθεί μέσω μιας παράνομης εκλογικής διαδικασίας, κατόπιν πρωτόγνωρων παρεμβάσεων της Τουρκίας και ιδιαίτερα της οργανωμένης στήριξης των Τούρκων εποίκων που μεταφέρθηκαν παράνομα στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Συνεχίζοντας ο Κύπριος Ευρωβουλευτής επισημαίνει:

«Τα πιο πάνω καταδεικνύουν ότι ο κ. Τατάρ δεν εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά αποτελεί εγκάθετο της Τουρκίας. Επιπλέον, εμμένει στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας - ΟΗΕ και του συμφωνημένου πλαισίου για επανενωμένο κράτος βάσει των αρχών της ΕΕ».

Καταλήγοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής κάνει αναφορά στην θέση του κ. Μπορέλ (20/7/2021) και στο κατά πόσον η Επιτροπή συνεχίζει να θεωρεί τον κ. Τατάρ εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Τέλος, αναφέρεται «στην ανάγκη επανεξέτασης του Προγράμματος βοήθειας προς την τ/κ κοινότητα με απώτερο στόχο την επαναφορά των διαπραγματεύσεων και ενδυνάμωσή τους προς τον σκοπό συνολικής διευθέτησης για ένα επανενωμένο κράτος εντός της ΕΕ».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail