Με διωγμούς ανθρώπων κερδίζεται η ελευθερία;

PublicDomainPictures / pixabay

Κατά την προεκλογική περίοδο των αμερικανικών εκλογών του 1998, το σαφές προβάδισμα του Δημοκρατικού υποψήφιου Μάικλ Δουκάκη ανατράπηκε από τη διαστρέβλωση ενός απροσδόκητου γεγονότος.

Ένας καταδικασμένος βιαστής και δολοφόνος, ο Γουίλι Χόρτον, επωφελούμενος ενός νόμου της πολιτείας της Μασαχουσέτης, της οποίας κυβερνήτης ήταν ο Δουκάκης, πήρε ολιγοήμερη άδεια στη διάρκεια της οποίας μαχαίρωσε ένα άνδρα και βίασε τη σύντροφό του. Η ομάδα των Ρεπουμπλικάνων του υποψήφιου Τζορτζ (Χέρμπερτ Ουώκερ) Μπους προέβησαν σε προεκλογικά τηλεοπτικά μηνύματα όπου το βασικό επιχείρημα ήταν ότι οι Δημοκρατικοί στήριζαν μια επικίνδυνη μειονότητα που απειλεί τα συμφέροντα της λευκής μεσαίας τάξης. Αυτό το ρατσιστικό μήνυμα, που έσπερνε έναν ανεδαφικό φόβο, επηρέασε αρκετούς Αμερικανούς πολίτες, καθώς ο Μπους εκλέχτηκε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τόσο μεγάλη είναι η δύναμη έστω και μίας υπόνοιας αβάσιμου φόβου.

Αν πριν από ενάμιση χρόνο έλεγε κάποιος ότι θα παραχωρήσουμε την ελευθερία μας σε ένα sms, θα εισέπραττε την ταμπέλα του ψεκασμένου. Όταν με πρόσχημα τον κορωνοϊό επιβλήθηκε το sms οι εμπνευστές του χαρακτηρίστηκαν σωτήρες.

Όποιος πριν από ένα χρόνο ανέφερε ότι πρόκειται να περπατάμε μόνοι μας σε έναν έρημο δρόμο φορώντας μάσκα, θα λουζόταν το κοσμικό επίθετο του ηλίθιου. Όταν έγινε πραγματικότητα εξαιτίας του κορωνοϊού, εκείνος που βάδιζε μόνος με τη μάσκα στο πρόσωπο λάμβανε τον τίτλο του κοινωνικά υπεύθυνου ατόμου.

Αν κάποιος τολμούσε πριν από έξι μήνες να αναφέρει ότι όσοι δε θα επιθυμούν να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό θα χάνουν το δικαίωμα στην εργασία, θα κέρδιζε την πινακίδα του φασίστα. Τώρα που ετοιμάζεται η εφαρμογή του, εντάχθηκε στο χώρο του δικαίου.

Αν πριν από τρεις μήνες κάποιος έλεγε πως θα δεχθούμε μία ηλεκτρονική σάρωση των προσωπικών μας δεδομένων για να μπαίνουμε σε καφετέριες και εστιατόρια λόγω του κορωνοϊού, θα στολιζόταν συνωμοσιολόγος. Τώρα που εφαρμόζεται εισήλθε στα πλαίσια της λογικής.

Η κατάσταση βαίνει επικίνδυνη.

Ορισμένοι άνθρωποι ψηφίζουν τροπολογίες για την οικονομική εξαθλίωση και την κοινωνική περιθωριοποίηση συνανθρώπων τους, θεωρώντας πως είναι η ενδεδειγμένη λύση ενός σοβαρού υγειονομικού ζητήματος.

Κάποιοι άνθρωποι δροσιζόμενοι σε μία παραλία ή απολαμβάνοντας το καφεδάκι τους, συνηγορούν πως το πρόβλημα του κορωνοϊού θα ξεπεραστεί με την οικονομική εξόντωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό συνανθρώπων τους.


Μαργέλης Κωνσταντίνος

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 22 Ιουλίου 2021

www.eksadaktylos.gr


Πηγές:

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-alle-amerike_gr_5ed58cdac5b6423beb36cf90
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail