Πανικός στα συμβολαιογραφικά γραφεία για τις μεταβιβάσεις ακίνητων!

Τα «μέτρα» τους πριν τις νέες αντικειμενικές παίρνουν γονείς και υποψήφιοι αγοραστές - «Ράλι» σε γονικές παροχές μεταβιβάσεις κυριότητας και αγοροπωλησίες - Πάνω από 110.000 νέα συμβόλαια στο α' εξάμηνο του έτους


Πιο εύκολα βρίσκει κάποιος ραντεβού για γιατρό πάρα για συμβολαιογράφο αυτήν την περίοδο όπου χιλιάδες πολίτες σπεύδουν, είτε να αγοράσουν, είτε να μεταβιβάσουν ακίνητα σε περιοχές που πρόκειται να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες το 2022.

Αγοροπωλησίες, γονικές παροχές, κληρονομιές μεταβιβάσεις ψιλής κυριότητας κ.λπ., δίνουν και παίρνουν σε πολλές περιοχές στην Αττική όπως στη Νέα Σμύρνη, στη Φιλαδέλφεια, στο Ελληνικό, στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στο Χαλάνδρι, αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας όπως στην Κέρκυρα, στην Ιθάκη στην Θεσσαλονίκη, στη Ρόδο, στη Χαλκιδική στην Κρήτη, κ.λπ., όπου οι νέες αντικειμενικές θα φέρουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σε όσους δεν ολοκληρώσουν έγκαιρα τις μεταβιβάσεις. Το ίδιο ισχύει και σε πολλές από τις 3.478 περιοχές σε όλη τη χώρα όπου θα ισχύσουν για πρώτη φορά (το 2022) αντικειμενικές. Οι νέες τιμές θα ανεβάσουν στα ύψη τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων.

Για τους λόγους αυτούς οι φορολογούμενοι βιάζονται να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες σύνταξης συμβολαίων για αγορές ή γονικές παροχές ακινήτων, ώστε οι φόροι και τα τέλη μεταγραφής συμβολαίων να υπολογιστούν και να βεβαιωθούν με βάση τις σημερινές αντικειμενικές τιμές και να αποφευχθούν επιπλέον επιβαρύνσεις που θα προκύψουν μετά τις αναπροσαρμογές των συγκεκριμένων τιμών. Όσο μάλιστα θα πλησιάζει ο χρόνος της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των φορολογουμένων που θα επισκέπτονται τα συμβολαιογραφικά γραφεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο α’ εξάμηνο του έτους οι μεταβιβάσεις ακινήτων ξεπέρασαν τις 110.000 όταν ήταν μόλις 72.000 Από αυτές περισσότερες από 70.000 αφορούν σε μεταβιβάσεις ακινήτων από τις οποίες προκύπτει φόρος ενώ οι υπόλοιπες «καλύπτονται από το αφορολόγητο».

Το “κύμα” των μεταβιβάσεων ενισχύεται και από την ψηφιακή ολοκλήρωση των αγοραπωλησιών ακινήτων. Πλέον οι μεταβιβάσεις αυτές γίνονται μόνο ηλεκτρονικά από το γραφείο των συμβολαιογράφων χωρίς επίσκεψη των φορολογουμένων στην εφορία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ έως το τέλος του έτους, όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων περιλαμβανομένων και αυτών που αφορούν κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τόσο τους φορολογούμενους όσο και τους συμβολαιογράφους έχει δώσει τη δυνατότητα να προχωρούν στην ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης υποβάλλοντας τα δικαιολογητικά έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τα δικαιολογητικά, εφόσον ζητηθούν στο στάδιο του ελέγχου, αποστέλλονται στην αρμόδια Εφορία είτε ταχυδρομικά είτε ηλεκτρονικά μέσω e-mail είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογουμένου στη ΔΟΥ.

Η ΑΑΔΕ έχει διευκρινίσει επίσης ότι η δήλωση ΦΜΑ συμπληρώνεται από τον πιστοποιημένο συμβολαιογράφο που θα καταρτίσει τη συμβολαιογραφική πράξη και υποβάλλεται από τους συμβαλλομένους με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών Taxisnet. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η δήλωση συμπληρώνεται από τον συμβολαιογράφο, η υποβολή αυτής από τους συμβαλλομένους συνεπάγεται την αποδοχή του περιεχομένου της και την ακρίβεια των δηλουμένων από αυτούς.

Εφόσον ζητείται απαλλαγή πρώτης κατοικίας, η υποβολή της δήλωσης ΦΜΑ έχει για τον αγοραστή τις συνέπειες της υποβολής υπεύθυνης δήλωσης, ως προς τη συνδρομή των προϋποθέσεων της απαλλαγής. Μετά τη σύνταξη του μεταβιβαστικού συμβολαίου ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να καταχωρίσει τα στοιχεία αυτού και να το επισυνάψει στην ηλεκτρονική εφαρμογή myProperty.

‘Οσοι σχεδιάζουν να προχωρήσουν μέσα στους επόμενους μήνες στην αγορά ενός ακινήτου ή να μεταβιβάσουν την ακίνητη περιουσία στα παιδιά τους θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Χρηματικές γονικές παροχές έως 150.000 ευρώ για απόκτηση πρώτης κατοικίας είναι αφορολόγητες.
  • Μετά το τριετές πάγωμα του ΦΠΑ 24% όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Ειδικά κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας ο φόρος 3% επιβάλλεται στο τμήμα της αξίας που υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά του.

Οι συμβολαιογράφοι συνήθως συστήνουν στους γονείς να κάνουν γονική παροχή μόνο της ψιλής κυριότητας και όχι της πλήρους. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο έλεγχος του ακινήτου παραμένει στους γονείς ενώ παράλληλα μειώνεται το συνολικό φορολογικό βάρος, μια και ο φόρος εισοδήματος, αλλά και ο ΕΝΦΙΑ, επιμερίζονται μεταξύ γονέων και τέκνων. Παράλληλα το παιδί που θα πάρει την ψιλή κυριότητα δεν χάνει το δικαίωμα να αγοράσει στο μέλλον πρώτη κατοικία, απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία (υψηλό αφορολόγητο κατά την αγορά, δικαίωμα εκταμίευσης επιδοτούμενου δανείου κ.λπ.). Μετά τον θάνατο του γονιού η ψιλή κυριότητα ενώνεται αυτόματα με την επικαρπία (δηλαδή το περιουσιακό στοιχείο που έχει κρατήσει ο γονιός στην κατοχή του) χωρίς κανένα επιπλέον φόρο ή διατύπωση!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail