Πάμπλο Πικάσο: Πριν «πέσει» από τον τοίχο, είχε «πέσει» από τον ουρανό στο βυθό της θάλασσας

Έπαθε μεγάλο Πι-κάζο. Τον έβαλαν στην πι-κάσα του. Αυτά και πολλά ακόμα τέτοια λογοπαίγνια θα μπορούσε να κάνει κάποιος – εμείς – με τον Πάμπλο Πικάσο και τους πίνακες του οι οποίοι έχουν τη μοίρα του Σον Μπιν: πάντα πεθαίνουν.

Από: menshouse.gr

Ο τελευταίος χρονικά «θάνατος» ήρθε στην Ελλάδα και στα χέρια της ελληνικής αστυνομίας που μετά την ανάκτησή του, τον σώριασε στο πάτωμα και τον ανέσυρε με γυμνά χέρια που παίζει έντονα να είχαν λαδίλα από κανένα πιτόγυρο.

Αυτή η πτώση πήρε γρήγορα διεθνή μορφή, με ξένα μέσα να το κάνουν θέμα. Δύσκολα όμως θα φτάσει σε «δόξα» την πτώση που είχε ένας άλλος πίνακας του Πάμπλο Πικάσο πριν από 23 χρόνια.

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1998, ένα αεροπλάνο της SwissAir έκανε την συνηθισμένη διαδρομή από τη Νέα Υόρκη προς τη Γενεύη, σε μια πτήση που χρησίμευε για μεταφορά τραπεζικών εμβασμάτων, ομολόγων, κοσμημάτων, πολύτιμων λίθων και γενικώς αντικειμένων μεγάλης αξίας που φυλάσσονταν σε τραπεζικές θυρίδες.

Κάποια στιγμή, πάνω από τη Νόβα Σκόσια του Καναδά, στην επαρχία του Χάλιφαξ όπου θα σταματούσε για αναγκαστική προσεδάφιση, το αεροπλάνο έπιασε φωτιά στο ένα φτερό και έπεσε στο νερό με ταχύτητα 500 χλμ/ώρα. Οι 229 επιβάτες και το πλήρωμα πέθαναν όλοι, αλλά ένα άλλο μυστήριο είχε «τυλίξει» όπως η φωτιά, αυτή την πτώση.

Εκτός των ανθρώπων, στο αεροπλάνο υπήρχαν μέσα σε χρηματοκιβώτιο κοσμήματα και διαμάντια ανεκτίμητης χρηματικής αξίας (υπήρξαν αναφορές για αξία ως και 300 εκατομμυρίων δολαρίων) με συνολικό βάρος κοντά στα 50 κιλά που είχε αποστείλει αμερικανική τράπεζα σε παράρτημα της στην Ελβετία, ένα κιβώτιο με εκατομμύρια δολάρια και ράβδους χρυσού ενώ υπήρχε και ο «Ζωγράφος», ένας αυτοαναφορικός πίνακας που είχε ζωγραφίσει ο Πικάσο  το 1963.

Ο συγκεκριμένος πίνακας είχε αποσταλεί από άγνωστο αποστολέα σε άγνωστο παραλήπτη-αγοραστή και για την διαδικασία είχε τηρηθεί όλο το πρωτόκολλο προστασίας του.

Πάμπλο Πικάσο: Πριν «πέσει» από τον τοίχο, είχε «πέσει» από τον ουρανό στο βυθό της θάλασσας

Έχοντας μέγεθος 30Χ24, ο συγκεκριμένος πίνακας είχε εκτιμηθεί στο 1.5 εκατομμύριο δολάρια, όμως καμία από τις αποστολές ανάσυρσης που ακολούθησαν στις επόμενες δύο εβδομάδες δεν είχαν αποτέλεσμα και ο πίνακας χάθηκε στα βάθη της θάλασσας διαλυμένος ή κοσμεί την προσωπική συλλογή κάποιας φάλαινας που θα τον δείχνει σε φίλους και θα κάνουν ανάλυση ωσάν άλλοι Μαέβιους Παχατουρίδηδες.

Το πλοίο Grapple που διαθέτει «σκούπα» που μπορεί να ανασύρει ως και 300 τόνους από το νερό, δεν μπόρεσε παρά να φέρει στην επιφάνεια ένα μικρό κομμάτι 20 εκατοστών από τον Ζωγράφο που θεωρείται ως ένα από τα ακριβότερα έργα του Ισπανού καλλιτέχνη.

Εκτός από τον πίνακα του Πικάσο, στο αεροπλάνο ήταν κι άλλο ένα έργο τέχνης, για το οποίο η αστυνομία του Καναδά δεν είχε δώσει λεπτομέρειες τότε και δεδομένου ότι στην ευτύρετη θαλάσσια περιοχή έχουν γίνει κοντά στα 10.000 ναυάγια, είναι σίγουρο πως στα επόμενα χρόνια θα ξεκίνησε ένα κυνήγι θησαυρού που μέχρι σήμερα απέβη άκαρπο. 


 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail