Καλωσορίστε τους Ταλιμπάν-Διπλωμάτες

Zero Hedge, 10-7-21

Authored by Pepe Escobar via The Asia Times,

Μετάφραση:Μ. Στυλιανού


Ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν Μουλά Αμπντούλ Γκανί Μπαραντέρ (στο κέντρο) και άλλα στελέχη των Ταλιμπάν φθάνουν για να συμμετάσχουν σε διεθνή διάσκεψη στην Μόσχα στις 18Μαρτίου 2021.

Μια πολύ σημαντική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν υπό μυστικότητα ο Ρώσος Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ δέχθηκε τον Χαμπντουλάχ Μοχίμπ, Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αφγανιστάν.

Δεν υπήρξαν σημαντικές διαρροές

Μια λιτή ανακοίνωση για το προφανές:

«Επικεντρώθηκαν στην κατάσταση ασφάλειας στο Αφγανιστάν κατά την διάρκεια της απόσυρσης των δυτικών στρατιωτικών μονάδων και στην κλιμάκωση της πολιτικό-στρατιωτικής κατάστασης στο βόρειο τμήμα της χώρας.»

Η πραγματικότητα έχει περισσότερες αποχρώσεις. Ο Μοχίμπ, που αντιπροσωπεύει τον πολιορκούμενο Πρόεδρο Ασράφ Γκανί, έβαλε τα δυνατά του να πείσει τον Πατρούσεφ ότι η κυβέρνηση της Καμπούλ αντιπροσωπεύει την σταθερότητα. Δεν είναι έτσι. Και η προέλαση των Ταλιμπάν το αποδεικνύει.

Ο Πατρούσεφ ήξερε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να προσφέρει κανενός είδους υποστήριξη στην σημερινή κυβέρνηση της Καμπούλ, επειδή κάνοντας κάτι τέτοιο θα έκαιγε τις γέφυρες που οι Ρώσοι θα χρειαστούν στην διαδικασία δέσμευσης των Ταλιμπάν. Ο Πατρούσεφ γνωρίζει ότι η συνέχιση του σχήματος Γκανί είναι απαράδεκτη για τους Ταλιμπάν – με οποιαδήποτε χαρακτηριστικά μιας μελλοντικής συμφωνίας καταμερισμού της εξουσίας.

΄Ετσι, ο Πατρούσεφ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπήρξε κατηγορηματικά αμετάπειστος.

Αυτήν την εβδομάδα όλοι μπορούμε να δούμε γιατί. Μια αντιπροσωπεία του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν επισκέφθηκε την Μόσχα, βασικά για να συζητήσει με τους Ρώσους την γοργά μεταβαλλόμενη μικρό- σκακιέρα στο Βόρειο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν είχαν έρθει στην Μόσχα και πριν τέσσερειες μήνες, μαζί την επεκταθείσα τρόικα (Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα και Πακιστάν), για να συζητήσουν την νέα αφγανική εξίσωση εξουσίας.

Ο Ρώσος Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ

Σε αυτό το ταξείδι, διαβεβαίωσαν εμφατικά τους συνομιλητές τους ότι δεν έχουν κανένα συμφέρον οι Ταλιμπάν να εισβάλουν σε οποιαδήποτε περιοχή των γειτόνων τους στην Κεντρική Ασία.


Εν όψει του πόσο έξυπνα παίζουν τα χαρτιά τους, δεν αποτελεί υπερβολή να αποκληθούν οι Ταλιμπάν αλεπούδες της ερήμου. Ξέρουν πολύ καλά αυτό που επαναλάμβανε ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ: Κάθε αναταραχή προερχόμενη από το Αφγανιστάν θα αντιμετωπιστεί μα άμεση απάντηση από την Οργάσνωση της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας.

Επιπλέον της υπογράμμισης ότι η αμερικανική αποχώρηση – στην πραγματικότητα η μετακόμιση- αντιπροσωπεύει την αποτυχία της «αποστολής» στο Αφγανιστάν, ο Λαβρώφ αναφέρθηκε σε δύο κρίσιμα σημεία:

-Οι Ταλιμπάν αυξάνουν την επιρροή τους στις παραμεθόριες περιοχές του Βορείου Αφγανιστάν και

- Η άρνηση της Καμπούλ να σχηματίσει μια μεταβατική κυβέρνηση «προάγει μια πολεμική λύση» του δράματος. Ο Λαβρώφ πιστεύει ότι αυτό δημιουργεί την ανάγκη πολύ μεγαλύτερης ελαστικότητας από την Καμπούλ και τους Ταλιμπάν στο Σισύφειο έργο μοιράσματος της εξουσίας που τους περιμένει.

Και κατεβάζοντας την ένταση, όταν ρωτήθηκε από Ρώσο δημοσιογράφο εάν η Μόσχα θα στείλει στρατό στο Αφγανιστάν, ο Λαβρώφ είπε: «Η απάντηση είναι προφανής.»

Ο Σαχήν εξηγείται

Ο Μωχαμέντ Σουχαίλ Σαχήν είναι ένας ομιλητικός εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν. Είναι κατηγορηματικός ότι « το να καταλάβουμε το Αφγανιστάν με στρατιωτική δύναμη δεν είναι η πολιτική μας. Αποβλέπουμε να βρούμε μια πολιτική λύση στο πρόβλημα του Αφγανιστάν. Συμπέρασμα: «Στην Μόσχα επιβεβαιώσαμε άλλη μια φορά την δέσμευσή μας για μια πολιτική λύση».

Αυτό είναι απολύτως σωστό. Οι Ταλιμπαν δεν θέλουν αιματοχυσία. Θέλουν να γίνουν δημοφιλείς. ΄Όπως τόνισε ο Σαχήν, θα ήταν εύκολο να κατακτήσουν μεγάλες πόλεις –αλλά θα χυνόταν αίμα. Σο μεταξύ οι Ταλιμπάν ελέγχουν ήδη όλη την παραμεθόριο με το Τατζικιστάν.

Το νέο πρόσωπο των Ταλιμπάν: Ο εκπρόσωπος των επαναστατών Mohammad Suhail Shaheen μιλάει στους δημοσιογράφους στην Μόσχα, στις 15 Φεβρουαρίου 2021.

Το 2021 οι Ταλιμπάν έχουν ελάχιστη ομοιότητα με την προ του πολέμου ενσάρκωσή τους του 2001.Το κίνημά τους εξελίχθηκε από ένα κατά μέγα μέρος αγροτικό αντάρτικο των Γκιλζάι Παστούν, σε ένα πιο διεθνικό σχηματισμό, που συνενώνει Τατζίκους, Ουζμπέκους, ακόμη και Σιίτες Χαζάρους –ένα στοιχείο που καταδιωκόταν αμείλικτα κατά την περίοδο 1996-2001 της εξουσίας των Ταλιμπάν.

Αξιόπιστοι αριθμοί είναι δύσκολο να βρεθούν, αλλά το 30% των Ταλιμπάν σήμερα μπορεί να μην είναι Παστούν. ΄Ενας από τους κορυφαίους διοικητές είναι από το Τατζικιστάν – και αυτό εξηγεί την αστραπιαία προέλαση στο βόρειο Αφγανιστάν, διαμέσου της επικράτειας του Τατζικιστάν.

Επισκέφθηκα πολλά από αυτά τα θεαματικά γεωλογικώς εδάφη στις αρχές της δεκαετίας 2000. Οι κάτοικοι όλοι ξαδέλφια, που μιλούν Νταρί, παραδίδουν τώρα τα χωριά και τις πόλεις τους στους Τατζίκ Ταλιμπάν σε εκδήλωση εμπιστοσύνης. Πολύ λίγοι -και εάν υπάρχουν- Παστούν από το Κανταχάρ ή το Ζαλαλαμπάντ εμπλέκονται. Και αυτό δείχνει την απόλυτη αποτυχία της κεντρικής κυβέρνησης στην Καμπούλ.

Αυτοί που δεν εντάσσονται στους Ταλιμπάν απλά λιποτακτούν –όπως έκαναν οι δυνάμεις της Καμπούλ που επάνδρωναν το φυλάκιο κοντά στην γέφυρα επί του ποταμού Πυάντζ, κοντά στον εθνικό δρόμο του Παμίρ. Οι Ταλιμπάν ύψωσαν την σημαία τους σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, χωρίς να ρίξουν τουφεκιά.

Ο αρχιστράτηγος του εθνικού στρατού του Αφγανιστάν, στρατηγός Ουαλί Μωμαμάντ Αχμαντζά, νεοδιορισμένος από τον Γκανί,

εμφανίζεται αισιόδοξος. Προτεραιότητα του στρατού είναι η προστασία των πόλεων (μέχρι τώρα όλα καλά, αφού οι Ταλιμπάν δεν τους επιτίθενται), τα περάσματα των συνόρων ( εδώ όχι τόσο καλά) και των εθνικών οδών (με ανάμικτα αποτελέσματα μέχρι τώρα).

Αυτή η συνέντευξη με τον Σουχαίλ Σαχήν είναι διαφωτιστική -καθώς αισθάνεται την ανάγκη να υπογραμμίσει « δεν έχουμε πρόσβαση στα Μέσα Ενημέρωσης» και καταγγέλλει «το φράγμα της προπαγάνδας που υψώνεται εναντίον μας», που σημαίνει ότι τα δυτικά ΜΜΕ θα πρέπει να παραδεχθούν ότι οι Ταλιμπάν έχουν αλλάξει.

Ο Σαχήν σημειώνει ότι «δεν είναι δυνατό να καταλάβεις 150 περιφέρειες μέσα σε μόνο έξη βδομάδες με πόλεμο», κάτι που συνδέεται με το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας « δεν εμπιστεύονται την διοίκηση της Καμπούλ.» Σε όλες τις περιφέρειες που κατακτήθηκαν, ορκίζεται, «οι δυνάμεις ήρθαν εθελουσίως στους Ταλιμπάν».

Ο Σαχήν κάνει μια δήλωση που θα μπορούσε να είχε ειπωθεί από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980: «Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν είναι οι πραγματικοί μαχητές της ελευθερίας.» Αυτό θα μπορούσε να είναι το θέμα απέραντων συζητήσεων σε όλα τα εδάφη του Ισλάμ.

Αλλά ένα γεγονός είναι αναμφισβήτητο: Οι Ταλιμπάν μένουν προσηλωμένοι στην συμφωνία που συνήψαν με τους Αμερικανούς στις 29 Φεβρουαρίου 2020. Και αυτή προβλέπει μιαν ολική αμερικανική αποχώρηση. «Εάν δεν τηρήσουν τα όσα συμφώνησαν, έχουμε σαφές δικαίωμα αντιποίνων.»

Κοιτάζοντας μπροστά, «όταν έχει εγκατασταθεί μια ισλαμική κυβέρνηση», ο Σαχήν επιμένει ότι θα υπάρχουν «καλές σχέσεις με κάθε έθνος και πρεσβείες και προξενεία δεν θα στοχοποιούνται».

Ο στόχος των Ταλιμπάν είναι σαφής: Να τερματισθεί η κατοχή. «Και αυτό μας φέρνει στην κατεργάρικη πρόταση περί «προστασίας του αεροδρομίου της Καμπούλ με τουρκικά στρατεύματα». Ο Σαχήν είναι κρυστάλλινα σαφής: «Όχι δυνάμεις του ΝΑΤΟ –αυτό σημαίνει συνέχεια της κατοχής», διακηρύσσει. Όταν έχουμε μιαν ανεξάρτητη ισλαμική χώρα τότε θα υπογράψουμε κάθε συμφωνία με την Τουρκία που θα είναι αμοιβαία επωφελής.»

Ο Σαχήν συμμετέχει στις διεξαγόμενες, πολυπλοκότατες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα, έτσι δεν μπορεί να μιλά υπεύθυνα εκ μέρους των Ταλιμπάν για όποια μελλοντική συμφωνία καταμερισμού εξουσίας. Αυτά που λέει, μολονότι «η πρόοδος είναι βραδεία» στις διαπραγματεύσεις της Ντόχα, είναι ότι, αντίθετα προς αυτά που μετέδωσαν τα ΜΜΕ στο Κατάρ, οι Ταλιμπάν δεν θα παρουσιάσουν οποιαδήποτε επίσημη γραπτή πρόταση στην Καμπούλ μέχρι το τέλος του μηνός. Οι συνομιλίες θα συνεχισθούν.

Στον Υβρυδική εναλλακτική;

Οποιαδήποτε «Αποστολή Εξετελέσθη», και διαψεύσεις που δεν διαψεύδουν προερχόμενα από τον Λευκό Οίκο, ορισμένα πράγματα είναι ήδη ξεκάθαρα στο Ευρασιατικό μέτωπο.

Κατ’ αρχήν οι Ρώσοι διαπραγματεύονται λεπτομερειακά με τους Ταλιμπαν και μπορεί σύντομα να τους διαγράψουν από την λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Οι Κινέζοι, από πλευράς τους, είναι πεπεισμένοι ότι οι Ταλιμπάν θα εντάξουν το Αφγανιστάν στην πρωτοβουλία Ζώνη και Δρόμος (Δρόμος του Μεταξιού), συνδέοντας μέσω του οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν και αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο εισβολής στο Αφγανιστών Τζιχαντιστών Ουϊγκούρων, στρατοπεδευμένων τώρα στο Ιντλίμπ της Συρίας,

Επειδή τίποτε δεν απομακρύνεται από τις επιλογές της Ουάσιγκτον όταν μπορεί να εκτροχιάσει το πρόγραμμα για τον Δρόμο του Μεταξιού.

Κρίσιμες εστίες διάσπαρτες στο Βαθύ κράτος πρέπει να είναι ήδη σκυμμένες στο έργο της αντικατάστασης του ατέλειωτου πολέμου στο Αφγανιστάν με έναν υβριδικό πόλεμο στο πρότυπο της Συρίας.


Ο Λαβρώφ είναι πλήρως ενήμερος για πλασιέδες εξουσίας στην Καμπούλ που δεν θα έλεγαν «όχι» σε μιαν μεθόδευση υβριδικού πολέμου. Αλλά οι Ταλιμπάν, από την πλευρά τους, είναι πολύ αποτελεσματικοί στο να εμποδίζουν διάφορες αφγανικές φατρίες να υποστηρίζουν την κυβέρνηση Γκάνι.

΄Οσο για τα κράτη «σταν» της Κεντρικής Ασίας, ούτε ένα από αυτά θα ήθελε οποτεδήποτε πολέμους, κλασσικούς η υβριδικούς, οπουδήποτε στην γειτονιά του.

Δέσετε πάντως τις ζώνες σας: Ο δρόμος θα έχει λακκούβες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail