Κορυφαίοι γερουσιαστές των ΗΠΑ προς Μπάιντεν: Κόψε με κυρώσεις τον αέρα του Ερντογάν στην Αμμόχωστο

Freepen.gr - Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να πιέσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειές του στην Κύπρο, ιδίως πάνω από την περιφραγμένη παραθεριστική πόλη των Βαρωσίων, δήλωσε μια διμερής ομάδα 14 γερουσιαστών των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην τουρκική κυβέρνηση εάν οι προειδοποιήσεις δε φέρουν αποτέλεσμα, ανέφεραν οι γερουσιαστές, στους οποίους περιλαμβάνονται ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Μπομπ Μενεντέζ, ο Μάρκ Ρούμπιο και ο Κρις Βαν Χόλεν, σε επιστολή τους προς το Μπάιντεν την Τετάρτη.

"Σας παροτρύνουμε να συνεργαστείτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταστήσετε σαφές εκ των προτέρων ότι οποιαδήποτε απόπειρα της Τουρκίας να υποστηρίξει την επανεγκατάσταση ή το άνοιγμα των Βαρωσίων θα αντιμετωπιστεί με πολυμερείς κυρώσεις", ανέφεραν.

Ο Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί τη Βόρεια Κύπρο που ελέγχεται από την Τουρκία στις 20 Ιουλίου για να τιμήσει την 47η επέτειο της εισβολής της Τουρκίας στο νησί της Μεσογείου έχοντας δηλώσει ότι σκοπεύει να κάνει μια «μεγάλη ανακοίνωση» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Οι γερουσιαστές των ΗΠΑ καταδίκασαν τις προσπάθειες της Τουρκίας να ανοίξει εκ νέου την ακτογραμμή στα Βαρώσια, λέγοντας ότι έχει αψηφήσει πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο Μπάιντεν θα πρέπει «να χρησιμοποιήσει τόσο διμερείς όσο και πολυμερείς διαύλους για να πιέσει την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις της στα Βαρώσια και να διατυπώσει σαφώς τις συνέπειες των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας», ανέφεραν.

«Έχετε δικαίως επικεντρώσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Οποιαδήποτε προσπάθεια του Προέδρου Ερντογάν και της Τουρκίας να επανεγκαταστήσει ή να ανοίξει εκ νέου τα Βαρώσια θα αποτελούσε βαριά παραβίαση αυτών των αρχών» σημειώνουν στην επιστολή τους.

Οι ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια εμποδίζουν την πρόοδο στις συνομιλίες επανένωσης για την Κύπρο, με επικεφαλής τα Ηνωμένα Έθνη, ανέφεραν οι γερουσιαστές. Μια τουρκική πρόταση για λύση δύο κρατών και στρατιωτικές επεμβάσεις υπονόμευσε επίσης τις προοπτικές επανένωσης του νησιού υπό τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που έχει εγκριθεί από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, ανέφεραν.

«Ως περαιτέρω απόδειξη της απροθυμίας της να αναζητήσει μια διαρκή πολιτική διευθέτηση στο νησί, η Τουρκία φέρεται να έχει δημιουργήσει μια βάση για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στο αεροδρόμιο του Λευκονικού, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στην Τουρκική κατεχόμενη Κύπρο», ανέφεραν οι γερουσιαστές.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η γη στα Βαρώσια, με εξαίρεση τα υπάρχοντα ξενοδοχεία και κτίρια, αξίζει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail