Η φάκα του Ερντογάν στον Μπάιντεν με το τυράκι του αεροδρομίου της Καμπούλ

Freepen.gr - Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρέπει να είναι επιφυλακτικός για την προσφορά της Τουρκίας να τρέξει και να αναλάβει την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου στην Καμπούλ μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, δήλωσε ο Aykan Erdemir, διευθυντής προγράμματος της Τουρκίας στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών και πρώην βουλευτής της αντιπολίτευσης του τουρκικού κοινοβουλίου, μεταδίδει το ahvalnews-com.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προβληματική σχέση λόγω των πολιτικών διαφορών σχετικά με τη Συρία, το Ισραήλ, τη Λιβύη και την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει πυραύλους αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Ο Ερντεμίρ είπε ότι ο Ερντογάν μπορεί να επιδιώξει να αξιοποιήσει τον πιθανό ρόλο της Τουρκίας στο Αφγανιστάν για να προωθήσει την ατζέντα του αλλού.

«Η ανάθεση του αεροδρομίου στον Τούρκο πρόεδρο μπορεί να μην είναι η πιο σοφή επιλογή», ​​δήλωσε την Τρίτη ο Ερντεμίρ στο περιοδικό Newsweek.

Η Τουρκία έχει συμπαρασταθεί με τους Ταλιμπάν υπό την ηγεσία του Ερντογάν και έχει ιστορικό υποστήριξης της Χαμάς στην Παλαιστίνη και του Μετώπου Νούσρα στη Συρία, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές οργανώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο Ερντεμίρ. Ο Ερντογάν ήταν επίσης ιδιαίτερα επικριτικός για το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας το ως κράτος τρομοκράτη.

«Κάποιος πρέπει να αμφισβητήσει την αξιοπιστία ενός συμμάχου που παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία δεν έχει αντικρουόμενα ζητήματα με τις πεποιθήσεις των Ταλιμπάν», δήλωσε ο Ερντεμίρ.

Η Τουρκία δεν έχει τίποτα ενάντια στην ιδεολογία των Ταλιμπάν και θα ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί άνετα με την ομάδα για την ανάπτυξη των στρατιωτικών της δυνάμεων για την εξασφάλιση του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι, είπε ο Ερντογάν στις 20 Ιουλίου. Στις 19 Ιουλίου, είχε αναφέρει πως οι Ταλιμπάν πρέπει να σταματήσουν την κατοχή τους του Αφγανιστάν.

Η Τουρκία ανέπτυξε περίπου 500 στρατιώτες σε μη μαχητικό ρόλο στο Αφγανιστάν μετά την εισβολή των ΗΠΑ από τη χώρα για να ανατρέψει τους Ταλιμπάν το 2001.

Τα σχόλια του Ερντογάν για τους Ταλιμπάν θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως κόκκινες σημαίες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, είπε ο Ερντεμίρ.

«Η συνεχιζόμενη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν μπορεί να βελτιώσει μερικούς από τους κινδύνους στην Καμπούλ, αλλά ρεαλιστικά δεν μπορεί να προσφέρει μια διαρκή θεραπεία για τα επικείμενα προβλήματα του Αφγανιστάν», είπε.

«Καθώς οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους με την κυβέρνηση Ερντογάν για μια συμφωνία για τη φύλαξη του αεροδρομίου που δεν μπορεί ποτέ να υλοποιηθεί, θα ήταν σοφό να μην επιδεινωθούν οι απειλές ασφαλείας αλλού, δίνοντας στον Ερντογάν την εντύπωση ότι μπορεί να απολαμβάνει ατιμωρησίας λόγω της συμφωνίας του Αφγανιστάν».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail