Η νέα γενιά της αεροπορίας περνά από τα Μ-346 σε Rafale, F-16 Viper και μελλοντικά στην 5η γενιά μαχητικών

Το εκπαιδευτικό Μ-346 που μισθώθηκε από την Ελλάδα για 20 χρόνια. Η σειρά ιπταμένων που πήρε τα πτυχία της, είναι η πρώτη που θα λάβει εκπαίδευση με τον συγκεκριμένο τύπο jet αεροσκάφους. Πηγή: Elbit

Την στιγμή που στο Μπορντό της Γαλλίας σε λίγες μέρες το πρώτο Rafale περνά στην κυριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα που οι πρώτοι ιπτάμενοι μαθαίνουν όλα τα μυστικά του νέου όπλου της αεροπορίας, οι νέοι Ανθυποσμηναγοί που έλαβαν τα πτυχία τους από τη Σχολή Ικάρων, ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για το επόμενο στάδιο της δικής τους εκπαίδευσης.

Από: hellasjournal.com

Και μάλιστα αυτή η σειρά αεροπόρων έχει σημασία διότι είναι η πρώτη που θα πετάξει με τα νέα εκπαιδευτικά Μ-346 ενώ κάποιοι εξ αυτών θα βρεθούν αργότερα σε Πολεμικές Μοίρες με προηγμένα αεροσκάφη.

Rafale, F-16 Viper, F-16 Adv και στο βάθος ουδείς αποκλείει και την 5η γενιά αεροσκαφών κι αυτό σημειώθηκε εμφατικά πριν λίγες ώρες στο φυτώριο της αεροπορίας. Όμως προς ώρας η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος που όλα αυτά τα χρόνια παίρνει τους νέους Ανθυποσμηναγούς και τους μετατρέπει στους μαχητές του Αιγαίου, έχει πλέον τα νέα μέσα να το κάνει και μάλιστα να τους δώσει όλα εκείνα τα προηγμένα εφόδια που απαιτεί το σύγχρονο περιβάλλον απειλών.

Η συμφωνία που έγινε ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Ισραηλινή εταιρία για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, έχει φέρει τα νέα μισθωμένα Jet αεροσκάφη για την εκπαίδευση των Ανθυποσμηναγών, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία ενώ πετούν με το Μ-346, να διασυνδέονται ακόμη και με τον εξομοιωτή στο έδαφος όπου ο εκπαιδευτής θα μπορεί να αλλάξει την αποστολή της πτήσης προσθέτοντας απειλές, όπλα, αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών κ.α.

Και αυτές οι δυνατότητες για τους νέους Ανθυποσμηναγούς ουσιαστικά είναι τα εφόδια που έχουν για το αύριο, στις Πτέρυγες Μάχης, τις Πολεμικές Μοίρες και τα readiness.

  •     Όπως εμφατικά σημείωσαν οι Ανώτατοι που βρέθηκαν στη Σχολή Ικάρων, απευθυνόμενοι προς τους νέους συναδέλφους τους, αυτή η γενιά ιπταμένων, οι νέοι προστάτες των αιθέρων, πρόκειται να κληθούν το επόμενο διάστημα και μετά την προκεχωρημένη εκπαίδευσή τους να εφαρμόσουν νέες τακτικές καθώς η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε τροχιά πλήρους επιχειρησιακής αλλαγής.

Η προσθήκη των Γαλλικών Rafale και η άφιξή τους στην Ελλάδα σημαίνει ότι θα περάσει από όλα εκείνα τα Ελληνικά τεστ ώστε να εκπονήσει η Πολεμική Αεροπορία τα νέα σχέδια που θα εντάσσουν το μαχητικό 4,5 γενιάς στον επιχειρησιακό ρόλο που του αρμόζει.

Οι νέοι αεροπόροι αυτής ακριβώς της γενιάς όπως επισημάνθηκε την Πέμπτη στη Σχολή Ικάρων, είναι αυτοί που ουσιαστικά θα κάνουν το επόμενο βήμα με τα Rafale. Όμως εκτός από το Γαλλικό μαχητικό αεροπορικής υπεροχής, είναι οι ίδιοι που θα γνωρίσουν κι όλα τα χαρίσματα που προσφέρει η ραχοκοκαλιά του αεροπορικού στόλου, το F-16, στις νέες εκδόσεις Viper και Advanced για τα F-16 Block 50 που πρόκειται να μετατραπούν.

Και μπορεί το νομοσχέδιο των Μπομπ Μενέτζεζ και Μάρκο Ρούμπιο να έχουν τοποθετήσει την Ελλάδα στο κάδρο του F-35, όμως όταν το μαχητικό 5ης γενιάς φωτογραφίζεται κι από το Ανώτατο αεροπορικό Επιτελείο ως ένα από τα μέσα αεροπορικής υπεροχής της HAF.

  •     Βεβαίως δεν είναι λίγες οι φορές που Ανώτατοι Αξιωματικοί- τώρα και στο παρελθόν- από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ή ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που έχουν αναφερθεί κατά καιρούς στα μαχητικά 5ης γενιάς.

Δεν είναι επίσης λίγες οι φορές που η Ελλάδα έχει ρωτήσει επισήμως τις ΗΠΑ, το πότε και το πως, θα μπορούσε ν’ αποκτήσει το νέο αυτό αεροσκάφος που αλλάζει όλα τα δεδομένα αεροπορικής υπεροχής στην περιοχή και στα χέρια των καλύτερων.

Η περιγραφή του μέλλοντος πάντως που έγινε στη Σχολή Ικάρων επιβεβαιώνει ότι η HAF βρίσκεται στην τροχιά και του F-35 καθώς η διατύπωση προς τους νέους Ανθυποσμηναγούς ήταν σαφής.

 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail