Η Κίνα χτίζει νέα πεδία με 230 σιλό διηπειρωτικών πυρηνικών πυραύλων που μπορούν να πλήξουν τις ΗΠΑ

Freepen.gr - Εμπειρογνώμονες από την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων ισχυρίστηκαν ότι εντόπισαν ένα νέο πεδίο σιλό για διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) στη δυτική επαρχία Σινγιάνγκ της Κίνας, με τα ευρήματα να δημοσιεύονται στους New York Times στις 27 Ιουλίου. Πρόκειται για το δεύτερο πρόσφατο εύρημα νέων σιλό ICBM στην Κίνα, και το δυναμικό παραμένει ότι θα ανακαλυφθούν περισσότερα. Το πρώτο σιλό βρισκόταν κοντά στην πόλη Γιουμέν στην επαρχία Γκάνσου νοτιοανατολικά και φαίνεται ότι ήταν υπό κατασκευή από τον Φεβρουάριο για να στεγάσει 120 πυραύλους. Το δεύτερο πεδίο αναμένεται να είναι ελαφρώς μικρότερο και να φιλοξενεί 110 σιλό. Αυτό αντιπροσωπεύει μια πολύ σημαντική επέκταση του αποθέματος της Πυραυλικής Δύναμης του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), το οποίο προηγουμένως ανερχόταν σε περίπου 20 σιλό ICBM, γράφει το https://militarywatchmagazine.com/article/china-new-230-icbm-silos-strike-america. 

Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας εδώ και πολύ καιρό επισκιάστηκε από εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, τα οποία είναι μεγαλύτερης τάξης μεγέθους, και ακόμη και η Ουκρανία στη σύντομη περίοδο ως κράτος πυρηνικών όπλων είχε ένα οπλοστάσιο αρκετές φορές μεγαλύτερο από το κινεζικό. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ και ένα μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου έχουν τοποθετήσει ολοένα και περισσότερο την Κίνα στις γεωπολιτικές διασταυρώσεις τους, ωστόσο, η κλιμάκωση των εντάσεων από τότε που η κυβέρνηση Ομπάμα ξεκίνησε την πρωτοβουλία Pivot to Asia στις αρχές της δεκαετίας του 2010, ανέδειξε την ανάγκη για μια ισχυρότερη στρατηγική αποτροπή της Κίνας, η οποία φαινόταν ολοένα και πιο επιτακτική. 

Το επίγειο οπλοστάσιο ICBM της Κίνας αποτελείται κυρίως από έναν συνδυασμό πυραύλων με βάση σιλό και κινητές πλατφόρμες. Αντίθετα, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν αποκλειστικά πυραύλους με βάση σιλό, ενώ η Βόρεια Κορέα και η Ινδία χρησιμοποιούν αποκλειστικά κινητά οχήματα εκτόξευσης. Μόνο η Ρωσία χρησιμοποιεί επίσης συνδυασμό ICBM με βάση σιλό και χερσαίες εγκαταστάσεις. Οι πυραύλοι με βάση το σιλό είναι πιο ανθεκτικοί λόγω της αποθήκευσής τους υπόγεια, αλλά μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι καθώς οι θέσεις τους είναι σταθερές και δεν μπορούν να αναπτυχθούν εκ νέου. 

Το μοναδικό τρέχον ICBM με βάση το σιλό είναι το DF-5, το οποίο ήταν το πρώτο ICBM της χώρας και από τα οποία εκτιμάται ότι έχουν αναπτυχθεί 20. Αυτά συμπληρώνονται από πολύ πιο πρόσφατα σχέδια για κινητά ICBM, συγκεκριμένα τα DF-31 και DF-41, από τα οποία πιστεύεται ότι βρίσκονται σε λειτουργία περίπου 80. 

Παραμένει αβέβαιο εάν τα νέα σιλό θα φιλοξενήσουν το DF-5, πιθανότατα σε μια νέα παραλλαγή, ή εάν θα αναπτύξουν μια εντελώς νέα κατηγορία πυραύλων που βασίζονται σε σιλό. Η Κίνα προχωρά επίσης στον εκσυγχρονισμό του ναυτικού πυρηνικού της αποτρεπτικού με την επαγωγή του υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων Type 094A Class και την ανάπτυξη του διαδόχου του Type 096, το οποίο υποτίθεται ότι είναι το πιο αθόρυβο υποβρύχιο στον κόσμο και θα μπορούσε να καθελκυστεί πριν από το 2025. Η παράλληλη ανάπτυξη του ICBM που θα φέρει το υποβρύχιο JL-3 φέρεται να ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2021, με τον πύραυλο να έχει εκτιμώμενο βεληνεκές μεταξύ 10.000 και 12.000 χιλιομέτρων και να επωφελείται από πολλές από τις τελευταίες τεχνολογίες που έχουν επίσης ενσωματωθεί στο χερσαίο DF- 41.

Τα σιλό ICBM της Κίνας θεωρούνται σημαντικός στόχος για πιθανή επίθεση της Δύσης στη χώρα, με τις ΗΠΑ να αναπτύσσουν το B-21 διηπειρωτικό αεροσκάφος τύπου stealth βομβαρδιστικό για να μπορούν να τα εξουδετερώσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πεντάγωνο εξέτασε επίσης την ανάπτυξη ενός μαχητικού μεγάλης εμβέλειας, του Penetrating Counter Air Fighter, ειδικά για να φτάσει σε εκείνες τις περιοχές της δυτικής Κίνας όπου βρίσκονται τα σιλό ως συνοδεία για το B-21. Αυτός είναι ένας από τους καλύτερα αμυνόμενους στόχους στον κόσμο και είναι πολύ πιο δύσκολο να δεχθεί επίθεση σε σχέση με τους στόχους στην κινεζική ανατολική ακτή. 

Η επέκταση του πυραυλικού οπλοστασίου με βάση το σιλό, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό των συνοδευτικών αμυντικών μέσων, θα κάνει μια αμερικανική πρώτη επίθεση που θα εξουδετερώσει την κινεζική πυραυλική δύναμη πολύ πιο δύσκολη. Η επιδίωξη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης ενάντια στις εχθρικές επιθέσεις ICBM, παρόμοιες με αυτές της Ρωσίας και των ΗΠΑ, έχει επίσης σηματοδοτήσει την επένδυση της Κίνας να γίνει κράτος πυρηνικών όπλων κορυφαίας κατηγορίας. Η Κίνα ήταν κυρίως η πρώτη χώρα στον κόσμο που ανέπτυξε επίγειο υπερηχητικό όχημα με πύραυλο DF-17 και οι νέοι πυραύλοι με σιλό μπορεί να αναπτύξουν παρόμοια οχήματα για να τους επιτρέψουν να αποφύγουν καλύτερα τις άμυνες που φυλάσσουν τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail