Επί 23 χρόνια, έσκαβε με τα χέρια του – Έφτιαξε ένα υπόγειο αρχιτεκτονικό αριστούργημα

Με ένα σφυρί, ένα καλέμι κι ένα κουβά για τα μπάζα, ο Αρμένιος Λεβόν Αρακελιάν, έσκαβε επί δυόμισι δεκαετίες, μέρα και νύχτα, εντελώς ολομόναχος κι έφτιαξε ένα υπόγειο παλάτι.

Από: pontosnews.gr - Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Όλα ξεκίνησαν όταν μια μέρα η σύζυγός του, έριξε την ιδέα να φτιάξει κάτω από το σπίτι τους, ένα μικρό υπόγειο για να αποθηκεύει πατάτες. Το ημερολόγιο έδειχνε 1985, όταν ο Λεβόν πήρε την απόφαση να κάνει το χατήρι της αγαπημένης του συζύγου. Μόλις ξεκίνησε το σκάψιμο, μια ακατανίκητη έλξη τον έκανε να μη μπορεί να σταματήσει με τίποτα. Μέρα νύχτα έσκαβε. Χωρίς να έχει κάνει κάποια σχέδια, πελεκούσε το μαλακό ηφαιστειακό έδαφος και προχωρούσε ασταμάτητα, χωρίς κι ο ίδιος να γνωρίζει που θα σταματούσε. Αυτή η δουλειά κράτησε 23 ολόκληρα χρόνια. Όσο κι αν προσπάθησε να τον σταματήσει η γυναίκα του, στάθηκε αδύνατον. Ο Λεβόν υποστήριζε ότι, μια Θεία δύναμη τον οδηγούσε για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τη δουλειά που άρχισε.

Έφτιαξε ένα υπόγειο παλάτι, με 7 υπόγειους θαλάμους, όπου στις εισόδους τους, σκάλησε Ρωμαϊκούς κίονες, όπως εκείνοι που διακοσμούν μεσαιωνικές Αρμένικες εκκλησίες. 

Τον βοήθησαν τα δύο μαλακά υποστρώματα του εδάφους. Το πρώτο που συνάντησε ήταν το επιφανειακό μέρος στο οποίο υπήρχε μαύρο βασάλτη και πιό κάτω συνάντησε μαλακή πέτρα τούφα.

Έβγαλε με τα χέρια του σε κουβάδες, μπάζα αποτελούμενα από χώμα και πέτρες, που θα γέμιζαν συνολικά 600 φορτηγά.

Η κόρη του θυμάται ότι όλα της τα παιδικά και εφηβικά χρόνια, άκουγε μέρα νύχτα το σφυροκόπημα του πατέρα της στις υπόγειες στοές που είχε ανοίξει.

Η σύζυγός του Τόσια, ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Μόλις άρχισε να σκάβει ο Λεβόν, ήταν αδύνατον να τον σταματήσω». 

Και πρόσθεσε: «Τον μάλωσα πολύ, αλλά δεν άκουγε. Αυτό το σχέδιο του είχε γίνει εμμονή». 

Ο Λεβόν μόλις τελείωσε τον υπόγειο Παράδεισό του, λίγο μετά πέθανε από ανακοπή.

Σήμερα το υπόγειο αυτό παλάτι με τους επτά θαλάμους, το οποίο βρίσκεται στο χωριό Αρίντζ, λίγο έξω από το Ερεβάν, έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας και είναι προσβάσιμο για όποιον θέλει να το επισκεφτεί και το έχουν ονομάσει Levon’s Divine Underground. Ξεναγός για το κοινό στο “Θεϊκό” υπόγειο παλάτι του Λεβόν είναι η σύζυγός του Τέσα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail