1974, η στρατιωτική ηγεσία της καταστροφής: Όταν εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή, δεν αντέδρασαν και δεν εφάρμοσαν το Σχέδιο Αμύνης Κύπρου

Κάθε καλοκαίρι, οι μαύρες μνήμες της καταστροφής της Κύπρου, το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή, μας στοιχειώνουν και υπενθυμίζουν το χρέος μας για άντληση διδαγμάτων προς αποφυγήν.

Από: apopseis.com - Του ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΟΚΚΑΡΗ

Στον φάκελο της Κύπρου (ΦΚ) 632 σελίδων (άραγε περιέχει όλα τα στοιχεία;) περιγράφονται οι εγκληματικές παραλείψεις σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο που έφεραν την καταστροφή. Το παρόν άρθρο αναφέρεται στον Αττίλα Ι και τις παραλείψεις της ηγεσίας του ΓΕΕΦ και ΑΕΔ (Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων) που ενώ είχαν επιβεβαιωμένες πληροφορίες μεταξύ 15 και 19 Ιουλίου 1974 για τουρκική εισβολή στη Κύπρο εφησύχαζαν. Το ΓΕΕΦ δεν επανέφερε στην αρχική τους διάταξη τις μονάδες που έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα. Όταν εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή, ΓΕΕΦ κα ΑΕΔ δεν αντέδρασαν στα εχθρικά πυρά και δεν εφάρμοσαν το Σχέδιο Αμύνης Κύπρου (ΣΑΚ) (σελ. 88, 98,99, 230 ΦΚ).

Η τουρκική αποβατική δύναμη (ΤΑΔ) αναχώρησε από το λιμάνι της Μερσίνας περί τις 17:00 ώρα της 19ης Ιουλίου και η κίνηση της επαρακολουθείτο (σελ. 86 ΦΚ). Το ΓΕΕΦ τη Ν/19 Ιουλίου δεν διέταξε γενική επιστράτευση, δεν μετακίνησε τις μονάδες στις πολεμικές θέσεις τους ούτε διέταξε εφαρμογή του ΣΑΚ όταν η ΤΑΔ μπήκε στα χωρικά ύδατα της Κύπρου (12 ν.μ.) παρά τη ρητή πρόνοια του ΣΑΚ (σελ. 88 ΦΚ). Η ΤΑΔ μπήκε στα χωρικά ύδατα πολύ πριν τις 05:20 ώρα της 20ής Ιουλίου, που άρχισε η τουρκική επίθεση, η οποία βρήκε τις μονάδες της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) στα στρατόπεδά τους και την ακτή αποβάσεως Πέντε Μίλι Κερύνειας ανυπεράσπιστη.

Το ΓΕΕΦ δεν διέταξε εκτέλεση πυρών κατά των τουρκικών δυνάμεων (ΤΔ) που είχαν επιτεθεί με αεροπορικές και ναυτικές προσβολές, ρίψη αλεξιπτωτιστών, μεταφορά δυνάμεων με ελικόπτερα (ΕΠ) και έναρξη απόβασης στην ακτή Πέντε Μίλι Κερύνειας. Το ΑΕΔ είχε δεσμευμένα τα πυρά πυροβολικού (ΠΒ) και των αντιαεροπορικών (Α/Α) όπλων μέχρι την επίθεση και συνιστούσε «αυτοσυγκράτηση». Όλες οι διαταγές του ΓΕΕΦ εκδόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης. Η εφαρμογή του ΣΑΚ διατάχθηκε στις 08:40, 3,5 ολόκληρες ώρες μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης (σελ. 88, 89, 380 ΦΚ). Αιτήματα διοικητών μονάδων να μετακινήσουν τις μονάδες τους τη Ν/19 Ιουλίου δεν εγκρίθηκαν από το ΓΕΕΦ. Το πρωί της επομένης προσβλήθηκαν από την τουρκική Αεροπορία στα στρατόπεδά τους ή κατά τη μετακίνησή τους και υπέστησαν απώλειες.

Το ΑΕΔ δεν έστειλε στην Κύπρο τις προβλεπόμενες από το ΣΑΚ ελλαδικές αεροναυτικές ενισχύσεις που ήταν σε ετοιμότητα και είχαν συγκεκριμένη αποστολή να προσβάλουν την ΤΑΔ και να παρεμποδίσουν απόβαση σε ακτή της Κύπρου. Οι διαταγές αναχώρησης των αεροσκαφών και υποβρυχίων, που είχαν εκδοθεί για εκπλήρωση της αποστολής τους, ανακλήθηκαν με διαταγές του αρχηγού ΑΕΔ (σελ. 230 ΦΚ).

Το ΓΕΕΦ δεν εκτέλεσε ούτε τη βασική πρόνοια του ΣΑΚ να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση προγεφυρώματος (ΠΓ) σε ακτή. Δεν εφάρμοσε το ειδικό σχέδιο «ΒΕΛΟΣ» που αφορούσε αντεπίθεση στην ακτή δυτικά της Κερύνειας από τη ΔΜΑ (Διοίκηση Μάχης με βασική συγκρότηση τα τεθωρακισμένα υποστηριζόμενη από τρεις μοίρες ΠΒ εκ των οποίων δύο Γενικής Υποστηρίξεως (ΓΥ)). Διέθεσε όλες τις αξιόμαχες εφεδρείες του (ΕΛΔΥΚ, ΔΜΑ, Διοίκηση Καταδρομών) καθώς και το ΠΒ/ΓΥ κατά του τ/κ θύλακα ΛΕΥΚΩΣΙΑ – ΑΓΥΡΤΑ – ΤΕΜΠΛΟΣ, ο οποίος δεν είχε μέσα άρματα ούτε ΠΒ.

Η αδράνεια και οι ενέργειες του ΑΕΔ και ΓΕΕΦ διευκόλυναν την ΤΑΔ να προσεγγίσει ανενόχλητη την ακτή Πέντε Μίλι Κερύνειας (μη επέμβαση ελλαδικών αεροναυτικών ενισχύσεων – μη έγκαιρη εφαρμογή του ΣΑΚ- μη έγκαιρη επάνδρωση της τοποθεσίας ακτής) και να εγκαταστήσει χωρίς αντίσταση ΠΓ, το οποίο επεκτάθηκε γιατί παρέμεινε στο απυρόβλητο (μη επέμβαση ΓΕΕΦ με αξιόμαχη εφεδρεία και πυρά ΠΒ).



Κύπρος, ΟΗΕ και Κυπριακό

Ο Νίκος Τινής καταγράφει σκέψεις και απόψεις του για τη στάση του ΟΗΕ στο Κυπριακό μέσα στο χρόνο και πώς φτάσαμε στο σήμερα μέσα από την πορεία των συνομιλιών.

1964 Απέτυχε υστάτη απόπειρα του Μπολ να παρασύρει τον Γ.Γραμματέα του ΟΗΕ Ου Θαντ, να υιοθετήσει τακτική εναντίον του κυπριακού λαού. Προσπάθεια του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν να μετατρέψει το Κυπριακό σε θέμα διμερών ελληνοτουρκικών συνομιλιών.

1969 Ο Γ.Γραμματέας του ΟΗΕ Ου Θαντ διαπίστωσε στο Σ.Α. ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμένει στις αξιώσεις της για το θέμα της χωριστής αυτοδιοίκησης και για τη συμμετοχή στη διακυβέρνησή της. Πάντως, με την έκθεσή του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δικαίωσε τις θέσεις της Κ.Δ. και ζήτησε την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

1984 Υιοθετείται από το Σ.Α. το ψήφισμα 550 για την Κύπρο με το οποίο καταδικάζεται η παράνομη ανακήρυξη της « τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου».

2009 Οι Αγγλοαμερικανοί και ο αναπληρωτής Γ.Γ. του ΟΗΕ, Λιν Πάσκο, προωθούν εκβιαστικά την επιβολή χρονοδιαγράμματος στο Κυπριακό για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

2013 Ανεπιθύμητος ο Ντάουνερ. Ο ΠτΔ κατήγγειλε με επιστολή του στον Γ.Γ. του ΟΗΕ τον ειδικό Απεσταλμένο του στην Κύπρο, για υπονόμευση τόσο της διαδικασίας του Κυπριακού όσο και του Προέδρου της Κ.Δ.

Μετά του «πήγαινε-έλα» της κ. Λουτ, οι δύο ηγέτες (άκου ηγέτες) περιμένουν πρόσκληση του υπαλλήλου του Σ.Α για συνάντηση πενταμερούς χωρίς την Κ.Δ. παρούσα. Να συζητήσουμε τι; Το σχέδιον Ανάν ή τα δύο κράτη ή χαλαρή ομοσπονδία ή συνομοσπονδία ή «αυτοδιοικούμενες περιοχές»; Άρχισε η αμφισβήτηση της νομιμότητας της Κ.Δ. στο εξωτερικό και στο εσωτερικό καλλιεργείται ο φόβος ότι αν δεν συναινέσουμε στους όρους της Τουρκίας θα τα χάσουμε όλα. Ασφαλώς θα χαθεί η Κ.Δ. με εγγυητή τον τουρκικό στρατό και τους εποίκους.

2019 Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν δήθεν να καθοδηγούνται από τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α., 550 και του 789 του 1992 σχετικά με τα Βαρώσια, που επιβεβαιώνει την έναρξη των συνομιλιών για τις άλλες πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Σήμερα τίθεται το ερώτημα: Aν και η Τουρκία παρασπονδεί εμείς θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες;

Καημένη Κύπρος που απέθεσες τις ελπίδες σου για δικαίωση στον ΟΗΕ. Η ρατσιστική Δ.Δ.Ο. έγινε λάβαρο του ΔΗΣΑΚΕΛ για λευτεριά, οι για χρόνια συνομιλίες με τον κατακτητή το Κυπριακό έγινε σαλαμοποίηση παραμερίζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Σήμερα παρακολουθούμε τη σταδιακή χρεοκοπία του ΟΗΕ για την Κύπρο, σταδιακά και μεθοδικά προχωρά για παραμερισμό των ψηφισμάτων. Ο ΟΗΕ από θεματοφύλακας του Καταστατικού Χάρτη ενεργεί ως καταπατητής των ψηφισμάτων του για την Κύπρο.

Είναι πλέον φανερό, σε μια κατεχόμενη πατρίδα είναι ρομαντική η προσέγγιση στο Δίκαιο. Η μόνη λύση είναι να ισχυροποιήσουμε την άμυνα, την οικονομία και στρατιωτική συμμαχία (εφαρμογή συμφωνίας Κύπρου-Γαλλίας) στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η δημιουργία μιας ελεγχόμενης κρίσης. Μόνον έτσι θα ενδιαφερθούν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Υ.Γ. Σε ερώτησή μου, σε ξενοδοχείο της Λάρνακας, προς τον ΥΠΕΞ Κύπρου Ν.Χριστοδουλίδη, εάν τα 13 Σημεία του Μακαρίου μπορεί να δώσουν λύση (συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς), μετά το πρώτο ξάφνιασμα απάντησε «Οι Τούρκοι δεν δέχονται». Τα σχόλια δικά σας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail