Οργή στην Τουρκία: Δεν υπάρχουν πυροσβεστικά αεροπλάνα αλλά ο Ερντογάν μετρά 13!

Freepen.gr - Ο υπουργός Γεωργίας της Τουρκίας είπε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει κατάλληλα αεροσκάφη για την καταπολέμηση των πυρκαγιών που έχουν καταστρέψει τη χώρα από την Τετάρτη, προκαλώντας οργή μεταξύ του κοινού και της αντιπολίτευσης που συγκρίνουν την έλλειψη αεροσκάφους πυρόσβεσης με των 13 αεροπλάνων προεδρικό στόλο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο υπουργός Γεωργίας Μπεκίρ Πακντεμιρλί δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε πληγείσα περιοχή ότι η Τουρκία δεν διαθέτει πυροσβεστικό αεροσκάφος στο απόθεμά της, γράφει το turkishminute.com.

Αεροπλάνα από τη Ρωσία και την Ουκρανία βοήθησαν στη μάχη με τις φλόγες και ένα άλλο από το Αζερμπαϊτζάν ενώθηκε μαζί τους. «Από το μεσημέρι, με την άφιξη των αεροπλάνων, στρέφουμε προς μια θετική κατεύθυνση», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Ωστόσο, η παραδοχή ότι η χώρα δεν είχε πυροσβεστικά αεροπλάνα έχει ασκήσει τεράστια πίεση στην κυβέρνηση του Ερντογάν.

«Ενώ το παλάτι [η προεδρία] έχει 13 αεροπλάνα και ο υπουργός Γεωργίας ταξιδεύει παντού με το τζετ του, η κυβέρνηση δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο για να σβήσει αυτές τις πυρκαγιές, δείχνοντας την τρομερή κατάσταση που μας έβαλε αυτή η διοίκηση. Θα μπορούσε να είχε αγοράσει δεκάδες αεροσκάφη πυρόσβεσης», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του Κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Ebru Günay.

Ο Ερντογάν, η οικογένειά του και η κυβέρνηση συχνά επικρίνονται για σπατάλη χρημάτων φορολογουμένων για πολυτέλεια και κακή διαχείριση των πόρων της Τουρκίας. Αρκετοί αντέδρασαν όταν το 2018 ο εμίρης του Κατάρ δώρισε στον Ερντογάν ένα ειδικά εξοπλισμένα Boeing 747-8.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τότε ότι το αεροπλάνο, το οποίο αρχικά επρόκειτο να πωληθεί στη δευτερογενή αγορά με τιμή 400 εκατομμύρια δολάρια, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Sabiha Gökçen της Κωνσταντινούπολης για να ενταχθεί στον προεδρικό στόλο της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι υπουργοί πυροδότησαν επίσης διαμάχη με τη χρήση αεροσκαφών όταν τρεις υπουργοί ταξίδεψαν στα πλημμυρισμένα βορειοανατολικά της χώρας με τρία αεροπλάνα, προκαλώντας αντιδράσεις από κριτικούς που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για σπατάλη δημόσιων κεφαλαίων.

Ο Mürsel Alban, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ζήτησε από τον Ερντογάν να παραιτηθεί, καταδικάζοντας τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές.

«Απευθύνομαι στην κυβέρνηση Ερντογάν. Έχετε ένα παλάτι 300 δωματίων στη Μαρμαρίδα (τουρκική πόλη), αλλά δεν έχετε αεροπλάνο για να σβήσετε τη φωτιά στη Μαρμαρίδα. Αυτό είναι το [μεγάλο] κύρος σας », είπε ο Alban.

Οι Τούρκοι στην παραθαλάσσια πόλη Manavgat αποδοκίμασαν τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή. Οι ντόπιοι διαμαρτυρήθηκαν για τον Τσαβούσογλου αφού είπε ότι τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών, κατακρίνοντας κυβερνητικούς αξιωματούχους για την ανικανότητά τους στην καταπολέμηση της καταστροφής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail