Τουρκία κι Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν τη «Διακήρυξη της Shusha», η Αρμενία έχει ό,τι χρειάζεται για να ανησυχεί

Freepen.gr - Στις 15 Ιουνίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει πως θα επιτευχθεί περιφερειακή ειρήνη με μια πλατφόρμα έξι εθνών που περιλαμβάνει τις εξής χώρες: Τουρκία, Ρωσία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και Αρμενία.

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο Αζερμπαϊτζάν στις 15 Ιουνίου σε επίσημη επίσκεψη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev στην πόλη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν (που καταλήφθηκε κατά τις εχθροπραξίες του 2020 στο Καραμπάχ), ο Ερντογάν είπε:

«Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε κάθε είδους θυσίες. Ο κ. Πούτιν επίσης. … Με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σχετικά, η περιοχή θα γίνει ζώνη ειρήνης».

Ο Ερντογάν είπε ότι το Καραμπάχ θα ξανακερδίσει την προηγούμενη δόξα και την ταυτότητά του και ότι δεν υπάρχει αμφιβολία γι 'αυτό.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία συνέβαλε πάντοτε στο Αζερμπαϊτζάν σε όλες τις δραστηριότητες ανοικοδόμησης όπως στον αγώνα του για ελευθερία και θα συνεχίσει να το κάνει.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε πως μετά την κατάπαυση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έχουν προκύψει νέες ευκαιρίες συνεργασίας για όλα τα μέρη της περιοχής. «Ως Τουρκία, θέλουμε επίσης να κατευθύνουμε τις γεωγραφικές μας σχέσεις γειτονίας προς μια βαθύτερη συνεργασία».

«Ελπίζουμε ότι η Αρμενία θα πιάσει αυτό το χέρι με την αλληλεγγύη, θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να διαμορφώσουμ ένα κοινό μέλλον μαζί», πρόσθεσε.

Η Τουρκία σχεδιάζει να ανοίξει ένα γενικό προξενείο στην πρόσφατα απελευθερωμένη πόλη Σούσα το συντομότερο δυνατό, σημείωσε ο Ερντογάν. Είπε επίσης ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Η Τουρκία θεωρεί το έργο Zangezur Corridor του Αζερμπαϊτζάν σημαντικό και το υποστηρίζει, ενώ ο Ερντογάν είπε σχετικά: «Με την εφαρμογή αυτού του έργου, θα ανοίξει ένας νέος μεσαίος διάδρομος που όλοι θα μπορούν να επωφεληθούν από την Ανατολή προς τη Δύση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ο Ερντογάν και ο Αλίγιεφ υπέγραψαν επίσης τη Διακήρυξη της Σούσα, η οποία είναι ό,τι χρειάζεται η Αρμενία για να αρχίσει πάλι να ανησυχεί για το μέλλον, υπογραμμίζει το southfront.org.

«Με τη Διακήρυξη της Shusha, καθορίσαμε έναν χάρτη πορείας των σχέσεών μας για τη νέα περίοδο», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν δήλωσαν την επέκταση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων εξετάζοντας όλες τις πτυχές, σύμφωνα με τη δήλωση που υπεγράφη μεταξύ Άγκυρας και Μπακού.

Και οι δύο πλευρές θα υποστηρίξουν η μία την άλλη σε περίπτωση απειλής ή επίθεσης από τρίτη χώρα για την ανεξαρτησία ή την εδαφική τους ακεραιότητα, αναφέρει η Διακήρυξη της Shusha.

Τα δύο μέρη τόνισαν ότι η συμβολή της Τουρκίας παίζει σημαντικό ρόλο στις δραστηριότητες ενός κοινού τουρκικού και ρωσικού κέντρου στην απελευθερωμένη γη του Αζερμπαϊτζάν.

Η δήλωση αναφέρει επίσης ότι η στρατιωτική και πολιτική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν δεν είναι ενάντια σε κανένα τρίτο κράτος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail