Μια άμεση προσθήκη F-35 θα καταστήσει την Πολεμική Αεροπορία πανίσχυρη: Όχι μόνο στην Αν. Μεσόγειο, αλλά σ’ όλη την Ευρώπη

Το F-35 δεν είναι ένας απλός αντίπαλος στον αέρα λόγω των stealth χαρακτηριστικών. Photo via Lockheed Martin
Το σχέδιο Νόμου που προτάθηκε από τους Γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, έχει κινητοποιήσει τ’ αντανακλαστικά του Επιτελείου κυρίως για το μαχητικό 5ης γενιάς F-35 αλλά και μια πληθώρα άλλων αναγκών που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Από: hellasjournal.com

Ο αγώνας άλλωστε που δίνεται εξ αρχής, εδώ και περίπου τρία χρόνια για ριζικές αλλαγές, είναι μεγάλος ενώ τις περισσότερες φορές θα μπορούσε κανείς να επισημάνει ότι δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Στο «άρμα» του F-35 που προσδένουν την Ελλάδα οι δυο Γερουσιαστές, ήδη βρίσκονται αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες κι είναι λογικό ότι το αεροπορικό Επιτελείο βλέπει για τα επόμενα χρόνια ορισμένες πολεμικές μοίρες να συνεχίζουν μια μακρόχρονη παράδοση πρωτοπορίας στην περιοχή.

Η 5η γενιά μαχητικού ενδιαφέρει την Ελλάδα κι αυτό διατυπώθηκε δια στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το αίτημα αυτό αποτυπώθηκε και επισήμως από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που επιχείρησε στην τότε LOR, ν’ ακολουθήσει το μοντέλο αγοράς των RAFALE, προς την Αμερικανική πλευρά.

Το Ελληνικό Επιτελείο και η Πολεμική Αεροπορία δηλαδή θέλουν την 5η γενιά αεροσκαφών για να επιτευχθούν νέοι στόχοι μέσω του δικτυοκεντρικού συστήματος.

  • Το F-35 δεν είναι ένας απλός αντίπαλος στον αέρα λόγω των stealth χαρακτηριστικών. Είναι ικανό να βρίσκεται προωθημένο, να μεταδίδει πληροφορίες σ’ αεροσκάφη, στα νέα πολεμικά πλοία, τα εκσυγχρονισμένα και όλες εκείνες τις μονάδες του Στρατού που φέρουν τα απαραίτητα μέσα γι’ αυτή τη δικτύωση, ενώ δεν είναι λίγα και τα μεταδιδόμενα στοιχεία προς τυχόν προωθημένα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων.

Αυτό είναι στην πράξη ο δικτυοκεντρικός πόλεμος όπως τον προσδιορίζει η Πολεμική Αεροπορία, για τον οποίο όμως δεν αρκούν μόνο τα F-35 ή νέα μέσα και ο εκσυγχρονισμός.

Απαιτούνται επιπλέον κονδύλια και υποδομές, αλλαγές και αναβαθμίσεις σε πληθώρα συστημάτων που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα του «μιλάνε όλοι με όλα».  

Από τους «κουρσάρους» και τους «φαντομάδες» που ξεκουράζονται στο F-35…

Με μια πολύ γρήγορη ματιά στο παρελθόν, η πιο ισχυρή Πολεμικής Αεροπορία των τελευταίων χρόνων στην περιοχή, η Ελληνική, την τελευταία 8ετία έχει απολέσει έναν σημαντικό αριθμό μαχητικών αεροσκαφών τα οποία ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον επιχειρησιακό κύκλο ζωής τους.

Πρόκειται για μια έως σήμερα αναντικατάστατη δύναμη εβδομήντα αεροσκαφών, όπου απέναντι από την απώλεια αυτή ως αντιστάθμισμα, το αεροπορικό Επιτελείο τοποθέτησε την αναγκαία αναβάθμιση της ραχοκοκαλιάς του αεροπορικού στόλου, των 84 F-16 στο επίπεδο VIPER.

Παράλληλα ήρθε η προσθήκη- και για πρώτη φορά στα Ελληνικά χρονικά με τόση ταχύτητα- των 18 RAFALE, που πρόκειται να δώσουν νέα πνοή στις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας. Αλλά και η ταυτόχρονη απώλεια των Mirage 2000 της 332 Μοίρας «Γεράκι».

Μάλιστα πριν λίγες μέρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, επισήμανε και υπενθύμισε ότι από τώρα σ’ έναν μήνα το πρώτο RAFALE με Έλληνα ιπτάμενο θα τροχοδρομεί στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, στην «φωλιά» της Γαλλικής σχολής.

Σημαντική πνοή είναι και η σύμβαση για την μετέπειτα υποστήριξη των Mirage 2000-5 καθώς στην 331 Μοίρα, όσο φτάνουν οι παλέτες με τ’ ανταλλακτικά, τόσο ανεβαίνουν οι διαθεσιμότητες των Δελταπτέρυγων που κάνουν τη μεγάλη διαφορά στον ουρανό του Αρχιπελάγους.

  • Αν το F-35 είναι το εξελικτικό βήμα, σε συνδυασμό με τα 18 RAFALE που φτάνουν στην Ελλάδα έως το 2023, τότε θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για ένα «ντεζαβού» εν έτει 2021, το οποίο μαρτυρά την ιστορική ισχυρή συνέχεια της Πολεμικής Αεροπορίας.
  • Το F-4 Phantom, άλλαξε τα δεδομένα στο ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος στον ουρανό του Αιγαίου πολλά χρόνια πριν.

Το 2003 συνέβη το ίδιο με την προμήθεια των F-16 Block 52 plus αλλά ας μην ξεχνάμε τις δυο στρατηγικές στιγμές της HAF με Mirage 2000 & Mirage 2000-5 δυο δεκαετίες μετά. Και η παράδοση συνεχίστηκε με τα F-16 M του Αράξου, αυτά που σήμερα αναβαθμίζονται πρώτα στο επίπεδο VIPER.

Στην Πολεμική Αεροπορία εξηγούν ότι το F-35 είναι το Νο1 αεροσκάφος στρατηγικής κρούσης κι αυτό έχει βγει ως συμπέρασμα από τις διασυμμαχικές ασκήσεις στις οποίες μετέχουν τα Ελληνικά φτερά κι έχουν είτε δίπλα τους, είτε απέναντι τους τον «ιπτάμενο υπολογιστή 5ης γενιάς».

Μέσα από αυτά τα συμπεράσματα λένε οι ίδιες πηγές, ότι στις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας που προσομοιώνουν οι ασκήσεις, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν στοχοποιημένες εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας των εχθρικών δυνάμεων και το μαχητικό 5ης γενιάς ουσιαστικά «ξεκλειδώνει» την πύλη για ένα πλήγμα ουσίας κι αυτό είναι στο δόγμα που υπάρχει πολλά χρόνια στα «μπλε φτερά», πέραν του αμυντικού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail