EURO 2020 - Εθνική Ελβετίας: Μία «Βαβέλ» στους «8» - Αλβανοί, Νιγηριανοί, Καμερουνέζοι, Σενεγαλέζοι στο ρόστερ!

Ποια είναι η... πολυεθνική που πέταξε εκτός Euro την πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία - Τουλάχιστον οι μισοί (13) από τους 26 παίκτες στο ρόστερ των Ελβετών... δεν προέρχονται από την Ελβετία Ένα κράμα φυλών και πολιτισμών, με διαφορετικές καταβολές και κουλτούρες, συνθέτουν οι παίκτες της Εθνικής Ελβετίας, οι οποίοι έκαναν χθες την υπέρβαση και πέταξαν εκτός 8άδας του Euro 2020 την πρωταθλήτρια Κόσμου Γαλλία, έπειτα από έναν συναρπαστικό αγώνα, που κρίθηκε στα πέναλτι (8-7, 3-3 κανονική διάρκεια).

Από: protothema.gr - Βασίλης Αναστασόπουλος

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή: Ο αρχηγός του ελβετικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, ο 28χρονος Γκράνιτ Τζάκα, έχει οικογενειακές ρίζες στο Κόσοβο και την Αλβανία, ενώ ο πατέρας του υπήρξε πολιτικός κρατούμενος στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Το αξιοσημείωτο είναι πώς ο αδερφός του Τζάκα, Τάουλαντ, αγωνίζεται στην Εθνική ομάδα της Αλβανίας.

Πολλοί θα θυμούνται, ίσως, τον περίφημο πανηγυρισμό με τον «αλβανικό αετό» που έκαναν ο αρχηγός των Ελβετών και ο συμπαίκτης του, Σερντάν Σακίρι (επίσης με ρίζες σε Κόσοβο και Αλβανία) στο Μουντιάλ του 2018, κόντρα στη Σερβία, εγείροντας τότε πολλά ερωτήματα για τον... πατριωτισμό των παικτών της Εθνικής Ελβετίας.

Ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Ιβόν Εμγκογκό γεννήθηκε στην πόλη Γιαουντέ του Καμερούν. Ο αριστερός μπακ Ρικάρντο Ροντρίγκες (που λίγο έλειψε να σταθεί μοιραίος με το χαμένο πέναλτι στην κανονική διάρκεια της αναμέτρησης με τη Γαλλία) έχει πατέρα Ισπανό και μητέρα από τη Χιλή. Και οι δύο γονείς του μέσου Τζιμπρίλ Σο είναι από τη Σενεγάλη, ενώ ο Μανουέλ Ακάντζι έχει πατέρα Νιγηριανό.

Ο Λορίς Μπενίτο της Μπορντό κατάγεται από την Ισπανία, καθώς ο πατέρας του είναι από τις Αστούριες και η μητέρα του από τη Γαλικία. Ο Μπετσίρ Ομέραγκιτς της Ζυρίχης είναι από τη Βοσνία, ενώ ο Τζάκα, όπως προείπαμε, γεννήθηκε από Αλβανούς γονείς στο Κόσοβο. Ο Εντμίλσον Φερνάντες είναι από το Πράσινο Ακρωτήρι, ο Χάρις Σεφέροβιτς έχει Βόσνιους γονείς, ενώ ο Ρούμπεν Βάργκας έχει πατέρα από τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο Αντμίρ Μεχμέντι έχει Αλβανούς γονείς, ενώ ο «ήρωας» της χθεσινής αναμέτρησης με τους «τρικολόρ», Μάριο Γκαβράνοβιτς, γεννήθηκε από Βοσνιοκροάτες γονείς.

Συνολικά, από τους 26 παίκτες που απαρτίζουν την αποστολή των Ελβετών για το EURO 2020, τα δύο τρίτα έχουν μεταναστευτικό «προφίλ», μολονότι οι περισσότεροι έχουν γεννηθεί στην Ελβετία. Μόλις τέσσερις, δε, αγωνίζονται στο ελβετικό πρωτάθλημα, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι «εμιγκρέδες».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail