Πότε ξεκινούν τα e-συμβόλαια στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Οι νέες αντικειμενικές αξίες έχουν ήδη ανακοινωθεί. Στα μεσιτικά αλλά και στα συμβολαιογραφικά γραφεία έχουν ήδη ξεκινήσει οι διερευνητικές επαφές από υποψήφιους ιδιοκτήτες αλλά και από γονείς που σκοπεύουν να μεταβιβάσουν μέσω γονικής παροχής στα παιδιά τους τα ακίνητα τους. Στόχος όλων όσων έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση ακινήτου είναι να γλιτώσουν τους επιπλέον φόρους που θα προκύψουν από το νέο έτος συνεπεία των αυξήσεων στο 55% της επικράτειας των τιμών ζώνης. Στις περιοχές που οι τιμές ζώνης θα πάρουν την ανηφόρα οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα κοστίζουν ακριβότερα. Ακόμα και στις περιπτώσεις αγοράς πρώτης κατοικίας ή γονικής παροχής που είναι αφορολόγητες η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα διογκώσει τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τα έξοδα μεταγραφής που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους.


Από: capital.gr

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Οι αγοραπωλησίες ακινήτων γίνονται πλέον μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ, χωρίς επισκέψεις στην Εφορία, χωρίς ταλαιπωρία και γραφειοκρατία. Από τις 29 Ιουνίου 2021 και μετά όλες οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων θα υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Μέχρι το τέλος του έτους ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται και οι υπόλοιπες δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου (γονικές παροχές και δωρεές). Η δημοσιοποίησης των νέων αξιών συμπίπτει λοιπόν χρονικά με την υποχρέωση από τέλος Ιουνίου ηλεκτρονικής υποβολή της δήλωσης του φόρου μεταβίβασης.

Όλα, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, θα ολοκληρώνονται με λίγα κλικ. Συγκεκριμένα η αγοραπωλησία ενός ακινήτου ολοκληρώνεται σε 9 ψηφιακά βήματα:

1. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό αγοραστή και πωλητή.

2. Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα αγοραστή και πωλητή στο myTaxisnet

3. Ο αγοραστής και ο πωλητής αποδέχονται τη δήλωση

4. Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται ο φόρος

5. Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.

6. Ο αγοραστής πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking).

7. Το Taxis ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου.

8. Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myProperty για συμβολαιογράφο και αγοραστή.

9. Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στo myProperty.

Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε αγορές, πωλήσεις, γονικές παροχές ή δωρεές ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου (Φ.Μ.Α.) έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πρόκειται να προβεί σε αγοραπωλησία ακινήτου/ων εντός αντικειμενικού συστήματος.

2. Η δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου με επαχθή αιτία συμπληρώνεται υποχρεωτικά από συμβολαιογράφο και υποβάλλεται αποκλειστικά με τους κωδικούς πρόσβασης( user name & password) του και όχι με τους κωδικούς των συμβαλλομένων.

3. Αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την υποβολή της δήλωσης είναι η Δ.Ο.Υ. εισοδήματος του αγοραστή.

4. Ηλεκτρονικά υποβάλλονται οι αρχικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτου εντός αντικειμενικού συστήματος.

5. Συμβαλλόμενοι σε κάθε δήλωση είναι ένας ή πολλοί πωλητής/ες κάθε ακινήτου και ένας αγοραστής.

6. Η συμπλήρωση του ΚΑΕΚ είναι υποχρεωτική, εφόσον το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή που έχει κτηματογραφηθεί και διαθέτει ΚΑΕΚ προσωρινό ή οριστικό. Η δήλωση θα προχωρά και χωρίς τη συμπλήρωση του πεδίου.

7. Η εφαρμογή υποστηρίζει πολλά ακίνητα αρχικά εντός αντικειμενικού συστήματος και σε ολόκληρη την επικράτεια.

8. Επειδή υποβάλλονται ξεχωριστές δηλώσεις από κάθε αγοραστή που πρόκειται να συνταχθεί ένα συμβόλαιο, ως φορολογητέα αξία είναι η συμπλήρωση του αναλογικού τιμήματος σε κάθε δήλωση.

9. Επειδή υποβάλλονται ξεχωριστές δηλώσεις από κάθε αγοραστή που πρόκειται να συνταχθεί ένα συμβόλαιο, ως φορολογητέα αξία είναι η συμπλήρωση του αναλογικού τιμήματος σε κάθε δήλωση το οποίο επιδρά στην απαλλαγή Α ́Κατοικίας.

10. Στην περίπτωση που πρόκειται για αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες μη ομαδοποιημένες δηλώνεται ξεχωριστό τίμημα για κάθε οριζόντια ιδιοκτησία. Για την επιβολή του φόρου εξετάζεται αυτοτελώς το κάθε ακίνητο/αυτοτελής ιδιοκτησία και επιβάλλεται φόρος στο μεγαλύτερο ποσό μεταξύ τιμήματος και αντικειμενικής αξίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail