Τα ένοπλα drones χαμηλού κόστους της Τουρκίας αναδιαμορφώνουν τον πόλεμο

Valery Sharifulin/ΤΑSS/ZUΜΑ ΡRΕSS
Freepen.gr - Η τουρκική τεχνολογία drones χαμηλού κόστους αναδιαμορφώνει τον πόλεμο σε όλο τον κόσμο, έγραψε η Wall Street Journal την Πέμπτη.

Τα εγχώρια παραγόμενα αεροσκάφη της Τουρκίας έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένα στο πεδίο της μάχης, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στις δυνάμεις του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία και δίνοντας στο Αζερμπαϊτζάν το προβάδισμα έναντι της Αρμενίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης τους πέρυσι.

Η Wall Street Journal δήλωσε ότι αυτή η αποτελεσματικότητα, σε συνδυασμό με τις φθηνές και αξιόπιστες ιδιότητές τους, έχουν κάνει τα τουρκικά αεροσκάφη συγκρίσιμα με το τουφέκι Kalashnikov AK-47, το οποίο ήταν πανταχού παρόν στις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Ενώ αρχικά αναπτύχθηκε για να καταπολεμήσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), η Τουρκία έχει αναπτύξει ολοένα και περισσότερο την τεχνολογία ενάντια σε πιο συμβατικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα τουρκικά αεροσκάφη μετατόπισαν τη στρατιωτική ισορροπία δυνάμεων της σύγκρουσης στη Λιβύη, ξεπερνώντας το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Pantsir, ανέφερε η Wall Street Journal.

Οι πρόσφατοι πελάτες περιλαμβάνουν την Ουκρανία, η οποία αγόρασε 12 τουρκικά αεροσκάφη Bayraktar TB2 τον Οκτώβριο του 2019.

«Μας επιτρέπουν να αποτρέψουμε τη ρωσική επιθετικότητα ή να ανταποδώσουμε αν εισβάλουν», ανέφερε ο Yuriy Mysyagin, αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής άμυνας στο ουκρανικό κοινοβούλιο σύμφωνα με το άρθρο.

Αξιωματούχοι στην Άγκυρα επισημαίνουν την Ουκρανία ως απόδειξη ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί αεροσκάφη για να περιορίσει τη ρωσική επιρροή. Ωστόσο, η Wall Street Journal δήλωσε πως μεγαλώνει η δυτική ανησυχία για τις επιπτώσεις της επιτυχίας της Τουρκίας.

«Οι ΗΠΑ, όπως και πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι, παρακολουθούν τις εξαγωγές drones της Τουρκίας και τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο η Τουρκία χρησιμοποιεί τα drones σε αυτές τις συγκρούσεις», δήλωσε ο Dan Gettinger, ερευνητής στο Mitchell Institute for Aerospace Studies.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail