Γιατί η Ρωσία δεν ανησυχεί για τις πωλήσεις τουρκικών drones στην Ανατολική Ευρώπη

Freepen.gr - Παρά τη μεγάλη συζήτηση και προώθηση αναφορικά με τα οπλισμένα drones Bayraktar TB2 της Τουρκίας, υπάρχει μικρή ανησυχία μεταξύ ρωσικών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων καθώς περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που προσθέτουν τα εναέρια οχήματα στο οπλοστάσιό τους, έγραψε ο Aaron Stein για το War on the Rocks.

Η πρόσφατη αύξηση των πωλήσεων στην Πολωνία και την Ουκρανία, καθώς και το ενδιαφέρον από άλλες χώρες, «οδήγησε σειρά αναλυτών να υποστηρίξει ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί τις πωλήσεις όπλων για να συγκρατήσει τη Ρωσία», έγραψε ο Στάιν συμπληρώνοντας πως «αυτό δεν ισχύει στην περίπτωσή μας».

Σύμφωνα με τον αναλυτή, παρόλο που τα αεροσκάφη είναι αποτελεσματικά ως στήριξη των δυνάμεων εδάφους εναντίον των αντιπάλων χωρίς την κατάλληλη αεροπορική άμυνα, μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα σύγχρονο σύστημα. Ως εκ τούτου, η Μόσχα «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν αποτελεί απειλή για έναν αντίπαλο υψηλού επιπέδου που χειρίζεται μια πολυεπίπεδη αεροπορική άμυνα με ηλεκτρονικό μπλοκάρισμα», σημειώνει ο Στάιν.

Το TB2 «κέρδισε πολλούς θαυμαστές», χάρη στον καινοτόμο τρόπο της Τουρκίας να παράγει βίντεο προπαγάνδας με τις ενσωματωμένες κάμερες, ανέφερε. «Η Τουρκία έχει πρωτοπορήσει στη χρήση drones για την εποχή των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, συνδυάζοντας βίντεο των χτυπημάτων του TB2 και διαδίδοντάς τα γρήγορα μαζί με εικόνες μέσω ημι-επίσημων λογαριασμών κοινωνικών μέσων».

Η προπαγάνδα και η αφήγηση από την οποία προέρχονται έχουν γίνει στην ίδια την Τουρκία, η οποία μπορεί «να διαμορφώσει πραγματικά αντιλήψεις» μεταξύ της ελίτ ασφαλείας της χώρας σχετικά με το «πώς πρέπει να συνεργάζεται η Άγκυρα με τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της», γράφει ο Στάιν.

Ο στόλος μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας αποτελείται κυρίως από γηρασμένα F-16, ενώ η χώρα απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 λόγω της αγοράς ρωσικών συστημάτων που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν κίνδυνο εθνικής ασφάλειας και απειλή για Αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ. Οι προσπάθειες για ένα εγχώριο μαχητικό τζετ βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος πριν το TF-X είναι έτοιμο να πετάξει.

Η Τουρκία κινδυνεύει να χάσει την αεροπορική της υπεροχή μέσα στην επόμενη δεκαετία και το TF-X πιθανότατα δεν θα καλύψει πλήρως όλες τις δυνατότητες του F-35, σύμφωνα με τον Sinan Ülgen, πρόεδρο του Κέντρου Οικονομικών και Μελετών Εξωτερικής Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης. (ΕΝΤΑΜ).

Το TB2, παρουσία συστημάτων αεροπορικής άμυνας, «υπέστη αρκετά υψηλό ποσοστό φθοράς», αλλά «λόγω του χαμηλού κόστους του αεροσκάφους, η Τουρκία μπόρεσε να διατηρήσει ένα υψηλό λειτουργικό ρυθμό», δήλωσε ο Stein.

«Σε μια σύγκρουση σε επίπεδο ομοτίμων, αεροσκάφη όπως το TB2 δεν είναι βιώσιμα», πρόσθεσε.

Το TB2 «σηματοδοτεί ότι έχουν μειωθεί τα εμπόδια σε ισχνές εκστρατευτικές επιχειρήσεις, υπογραμμίζει ο Stein τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον «θα ήταν συνετό να επικαιροποιήσει τις υποθέσεις της σχετικά με το πώς οι μεσαίες δυνάμεις μπορούν τώρα να προβούν σε προβολή ισχύος στο εξωτερικό και να διαμορφώνουν την αφήγησή τους με εύκολους και απλούς τρόπους».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail