Το μέγα τζαμί του Ερντογάν στην Camlica κόστισε στην Τουρκία 290 εκ. δολάρια πλην της κατασκευής!

Freepen.gr - Οι δαπάνες που σχετίζονται με την κατασκευή και τη συντήρηση του τζαμιού Çamlıca, ένα από τα μεγάλα έργα της τουρκικής κυβέρνησης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του μεγαλύτερου τζαμιού της χώρας, έχουν υπερβεί τα 290 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευση της Cumhuriyet την Παρασκευή, αναδημοσιεύει το turkishminute.com.

Το τζαμί στο λόφο Çamlıca της Κωνσταντινούπολης στην ασιατική πλευρά της πόλης, το οποίο σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει 63.000 άτομα και είναι επίσης ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει μουσείο τουρκικής ισλαμικής τέχνης, βιβλιοθήκη, γκαλερί τέχνης, αίθουσα συνεδριάσεων και εργαστήρια καθώς και ένα χώρο στάθμευσης για 3.500 αυτοκίνητα, άνοιξε τον Μάρτιο του 2019.

Αναφέροντας στοιχεία από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος διοικείται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP) από τις αρχές του 2019, η εφημερίδα έγραψε ότι συνολικά 290.601.510 $ έχουν δαπανηθεί για τον φωτισμό, τον καθαρισμό, την ασφάλεια και άλλα έξοδα του τζαμιού, εκτός από την κατασκευή του, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2013.

Τα έξοδα για το φωτισμό του τζαμιού ανέρχονται σε 6,64 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνει η Cumhuriyet, αναφέροντας τις παρατηρήσεις του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν τον Νοέμβριο του 2012 όταν ανακοίνωσε το μεγάλο έργο, λέγοντας: «Το Τζαμί Çamlıca θα είναι ορατό από παντού στην Κωνσταντινούπολη».

Το μεγάλο πάθος του Ερντογάν για τα τζαμιά είναι ορατό στα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet), η οποία έδειξε ότι ο αριθμός των τζαμιών στη χώρα αυξήθηκε από 75.941 το 2002, όταν το κυβερνών AKP ήρθε στην εξουσία, σε 89.445 το τέλος του 2020.

Πιο πρόσφατα, ο Ερντογάν εγκαινίασε το πρώτο τζαμί στη δημοφιλή πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, οκτώ χρόνια μετά τα γεγονότα του Γκεζί του 2013 που έπληξαν την κυβέρνησή του.

Με χωρητικότητα 4.000 ατόμων και συνδυάζοντας οθωμανικά και σύγχρονα χαρακτηριστικά, το τζαμί άνοιξε στις 28 Μαΐου στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ερντογάν να ικανοποιήσει τη συντηρητική εκλογική του βάση σε μια περίοδο αυξανόμενων οικονομικών δυσκολιών.

Η κατασκευή του τζαμιού, που ξεκίνησε το 2017, επικρίθηκε, με ορισμένους αντιπάλους να κατηγορούν τον Ερντογάν ότι επιδιώκει να «εξισλαμίσει» τη χώρα και να εκτοπίσει τον ιδρυτή της κοσμικής σύγχρονης δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail