Ο τζιχαντιστής που σκότωσε το Ρώσο πιλότο αποκάλυψε ότι υπηρετούσε το τουρκικό κράτος

Freepen.gr - Μια διαρροή ακουστικής εγγραφής στο YouTube επιβεβαίωσε ότι ο Τούρκος εθνικιστής / ισλαμιστής Alparslan Çelik, ο φερόμενος δολοφόνος ενός από τους πιλότους του καταρριφθέντος ρωσικού αεροσκάφους SU-24 στη Συρία το 2015, είχε συνεργαστεί στενά με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και την αστυνομική δύναμη ενώ απολάμβανε πολιτικά και νομική προστασία από νομικά δεινά, σημειώνει ο Abdullah Bozkurt σε αποκαλυπτικό του άρθρο στην ιστοσελίδα του nordicmonitor.com.

Η ηχογράφηση, η οποία κατέγραψε μια συνομιλία μεταξύ του Çelik και της Ilgın Şentürk, αποκαλύπτει πώς η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τζιχαντιστές μαχητές όπως ο Çelik για να τροφοδοτήσουν τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και τον προστάτευσε από νομικά προβλήματα πίσω στην Τουρκία όταν κρυβόταν από το νόμο.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που φάνηκε να έχει καταγραφεί πρόσφατα, ο Çelik παραδέχθηκε ότι είχε οργανώσει την επίθεση εναντίον του Ρώσου πιλότου εξ ονόματος του τουρκικού κράτους και συμμετείχε στη δολοφονία του Ρώσου πιλότου Rumyantsev Sergei Aleksandrovich. Δεν εξέφρασε τη λύπη του για αυτό που είχε κάνει και φάνηκε να αποδέχθηκε τη φυλάκισή του ως υποχρέωση για το τουρκικό κράτος, αφού εντάθηκε τότε η ρωσική πίεση στην κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Nordic Monitor δημοσίευσε προηγουμένως μια έκθεση που επιβεβαίωσε ότι ένας Τούρκος πιλότος μαχητικών γνώριζε πως άνοιξε πυρ ενάντια σε ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος Sukhoi Su-24M στον εναέριο χώρο πάνω από την τουρκο-συριακή συνοριακή περιοχή, όταν διατάχθηκε σχετικά από τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας, Γεν. Abidin Ünal, με την έγκριση της κυβέρνησης. Ο Χουλούσι Ακάρ, τότε επικεφαλής του γενικού προσωπικού και τωρινός υπουργός Άμυνας, συναντήθηκε προσωπικά και συνεχάρη τον πιλότο του μαχητικού F-16 που είχε καταρρίψει το ρωσικό τζετ.

Στην ηχογράφηση, η οποία κοινοποιήθηκε στο YouTube από τον εξόριστο δημοσιογράφο Ahmet Nesin, ο Çelik είπε ότι αναμένει τη σύλληψή του μετά τη δημοσίευση των βιντεοσκοπήσεων που τον εμπλέκουν στη δολοφονία του πιλότου στη Συρία. Υπερηφανεύτηκε για το πώς συμμετείχε στη τζιχάντ στη Συρία και διατηρούσε φιλικές σχέσεις με Τούρκους αξιωματούχους.

Ο Çelik μυήθηκε στην ιδεολογία του ülkücü (εθνικιστής / ιδεαλιστής) που προωθήθηκε από τον στενό σύμμαχο του Προέδρου Ερντογάν, το ρατσιστικό και ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (MHP). Ο πατέρας του Ραμαζάν ήταν δήμαρχος του Κεμπάν για χρόνια μετά τη νίκη του στις εκλογές με το MHP. Σε μια συνέντευξη στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης το 2014, ο πατέρας του είπε πως ήταν περήφανος για τον γιο του και ότι και αυτός ήταν πρόθυμος να πάει στη Συρία για να πολεμήσει αν χρειαστεί.

Επιβεβαιώνοντας αυτό που πολλοί ήδη πίστευαν, ο Çelik παραδέχτηκε στο τηλέφωνο ότι προστατεύθηκε από εισαγγελείς στη Σμύρνη, με επικεφαλής τον τότε γενικό εισαγγελέα Okan Bato, την αντιτρομοκρατική και τον εισαγγελέα του Γραφείου Οργανωμένου Εγκλήματος Berkant Karakaya, και οι δύο πιστοί του Προέδρου Ερντογάν, που τους επέλεξαν για τη δουλειά.

«Τα προβλήματά μου θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα αν δεν με είχαν προστατεύσει», πρόσθεσε.

«Ο Εισαγγελέας Καρακάγια είναι Τούρκος εθνικιστής που με προστάτευσε. Μου άρεσε πάρα πολύ. Καθίσαμε και συζητήσαμε πολλές φορές. Με προστάτευσε», είπε ο Çelik.

Στην πραγματικότητα, οι αρχικές κατηγορίες εναντίον του Çelik για τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου απορρίφθηκαν γρήγορα από τον Karakaya, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν την ποινική δίωξη του Çelik για τη δολοφονία του Aleksandrovich.

Μόνο όταν άρχισε να αυξάνεται η πίεση από τη Ρωσία στην τουρκική κυβέρνηση και η Μόσχα άρχισε να αποκαλύπτει τις οικογενειακές συναλλαγές του προέδρου Ερντογάν με την παράνομη διακίνηση πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), ο Çelik τέθηκε υπό κράτηση ξανά για κατηγορίες που δεν είχαν καμία σχέση με τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου.

Εκτός από τη νομική κάλυψη που παρασχέθηκε από τους εισαγγελείς, ο Çelik και οι συνεργάτες του ήταν επίσης στενά συνδεδεμένοι με τις υπηρεσίες πληροφοριών, αστυνομίας και αξιωματούχων του κυβερνώντος κόμματος στη Σμύρνη για τη διεξαγωγή ενός μεγάλου εκβιαστικού κυκλώματος. Όχι μόνο διακινούσαν μαχητές και όπλα στη Συρία, αλλά διεξήγαγαν δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήματος στη Σμύρνη, απειλούσαν και εκβίαζαν επιχειρηματίες για χρημάτων, κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων και ανάληψη των επιχειρήσεων τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail