Οι Τούρκοι μπορεί να χρειαστεί να διασώσουν τις τράπεζες τους ενώ δεν έχουν να φάνε

smuldur / pixabay

Freepen.gr - Τα κέρδη στις κρατικές τράπεζες της Τουρκίας μειώνονται απότομα λόγω του φθηνού δανεισμού και των υψηλών επιτοκίων που προσφέρουν στις καταθέσεις.

Οι τράπεζες ενδέχεται σύντομα να χρειαστούν υποστήριξη από τους φορολογούμενους σε περίπτωση που η πτώση του κέρδους μετατραπεί σε ζημίες, δήλωσε ο Şenol Babuşcu, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών και τραπεζών του Πανεπιστημίου Başkent στην Άγκυρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Sözcü.

"Μπορεί να απαιτηθούν μεταφορές κεφαλαίων από το Δημόσιο και αυτή η επιβάρυνση μπορεί να βαρύνει τους φορολογούμενους", δήλωσε ο Babuşcu.

Τα κέρδη στις κρατικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 77,4% ετησίως στα 1,36 δισεκατομμύρια λίρες (159 εκατομμύρια δολάρια) τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, έγραψε η Sözcü, επικαλούμενη στοιχεία από τον τραπεζικό παρατηρητήριο της χώρας. Το καθαρό εισόδημα των ξένων τραπεζών της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 52,2% κατά την περίοδο, ενώ οι τοπικές τράπεζες αύξησαν τα κέρδη τους κατά 34,2%, ανέφερε.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας προσπάθησε να σχεδιάσει την οικονομική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, δίνοντας εντολή στις κρατικές τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό με χαμηλότερα επιτόκια της αγοράς. Οι τράπεζες έχουν επίσης διατηρήσει τα επιτόκια των καταθέσεων πάνω από τον μέσο όρο του κλάδου για να βοηθήσουν στην προσέλκυση χρηματοδότησης και στη στήριξη της λίρας, η οποία έχει μειωθεί σε διαδοχικά χαμηλά επίπεδα.

Το κέρδος στις τράπεζες θα συνεχίσει να μειώνεται εφόσον δεν μειώνουν τα επιτόκια των καταθέσεων, δήλωσε ο Μπαμπούσκου.

Τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο θα συνεχιστούν όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί λαϊκιστικές πολιτικές χωρίς να καταπολεμά τον πληθωρισμό, δήλωσε ο Hakan Kara, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με την Sözcü.

Οι τρεις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Τουρκίας ελέγχονται από το κρατικό ταμείο πλούτου της χώρας, του οποίου προεδρεύει ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail