Άνοιξε το στόμα του για τα επιτόκια και βούλιαξε την τουρκική λίρα

τουρκική προεδρία
Freepen.gr -
Η λίρα της Τουρκίας βυθίστηκε σε νέα χαμηλά ρεκόρ έναντι του δολαρίου αφού ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει απολύσει τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας σε λιγότερο από τρία χρόνια, υποστηρίζει ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πληθωριστικά, μια άποψη αντίθετη με τη συμβατική οικονομική φιλοσοφία ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Η λίρα έπεσε εν συντομία περισσότερο από 3 τοις εκατό σε πάνω από 8,8 ανά δολάριο αργά την Τρίτη, όταν ο Ερντογάν έκανε τα σχόλια στην κρατική τηλεόραση TRT, πριν ανακάμψει. Την Τετάρτη, διαπραγματεύτηκε κάτω κατά 0,8% στα 8,59 ανά δολάριο.

«Μίλησα με τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας σήμερα. Είναι επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε τα επιτόκια. Για αυτό, πρέπει να δούμε τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο για να αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια», δήλωσε ο Ερντογάν.

Εάν η Τουρκία μειώσει το βάρος των επιτοκίων στις επενδύσεις, τότε θα εξαλείψει τις πιέσεις κόστους-πληθωρισμού στον πληθωρισμό, είπε ο Ερντογάν.

«Ίσως έχετε σκεφτεί ότι αυτός (ο Ερντογάν) θα είχε καταλάβει μέχρι τώρα ότι τα σχόλιά του σχετικά με τα επιτόκια είναι καθοριστικά για τη λίρα», δήλωσε ο Tim Ash, ανώτερος στρατηγικός αναδυόμενων αγορών της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.

Οι επενδυτές δεν πρέπει να περιμένουν πρόωρη μείωση των επιτοκίων, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Şahap Kavcıoğlu σε επενδυτές σε ένα από τα βίντεο συνέδρια, σύμφωνα με αντίγραφο της παρουσίασής του στον ιστότοπο της τράπεζας. Η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα από τον πραγματικό και τον αναμενόμενο πληθωρισμό, είπε.

«Οι προσδοκίες για πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής, οι οποίες δεν βασίζονται σε μια λογική λογική, πρέπει να εξαφανιστούν», δήλωσε ο Kavcıoğlu.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail