Η ατελείωτη προσπάθεια του Ερντογάν να κατακτήσει τη χαμένη για πάντα Κωνσταντινούπολη

τουρκική προεδρία
Freepen.gr - Η ατελείωτη προσπάθεια του Ερντογάν να κατακτήσει την χαμένη για πάντα Κωνσταντινούπολη, είναι ο τίτλος άρθρου της Tuğba Tanyeri-Erdemir για το ahvalnews.com όπου μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής ενδιαφέροντα.

Το ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι υπερεθνικιστικοί σύμμαχοί του έχασαν την Κωνσταντινούπολη από το ανερχόμενο αστέρι της αντιπολίτευσης, Εκρέμ İμάμογλου, στις δημοτικές εκλογές του 2019. Αυτό ήταν μια δραματική αντιστροφή της τύχης για τη γήρανση του Ερντογάν και της εξασθενημένης πολιτικής του σταδιοδρομίας, του οποίου η εκλογή ως δημάρχου της Κωνσταντινούπολης το 1994 άνοιξε το δρόμο για τη δραματική άνοδο του.

Ο Ερντογάν γνωρίζει καλύτερα τις συνέπειες της απώλειας της Κωνσταντινούπολης, για την οποία συχνά δήλωνε στην εκστρατεία του: «Όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη κερδίζει την Τουρκία».

Έκτοτε, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί απεγνωσμένα να ξανακατακτήσει την Πόλη παλεύοντας συμβολικές μάχες που διεξήχθησαν μέσω εμβληματικών μνημείων για να σηματοδοτήσει την κυριαρχία του.

Στις 29 Μαΐου, ο Ερντογάν γιόρτασε την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης εγκαινιάζοντας έναν πύργο ραδιοτηλεόρασης στην κορυφή του λόφου lamlıca που βλέπει στο Βόσπορο, παράλληλα με το τζαμί Büyük Çamlıca που έθεσε σε λειτουργία το 2019, ύψους τριακόσια εξήντα εννέα μέτρων.

Αυτός ο φουτουριστικός πύργος κυριαρχεί στον ορίζοντα της Κωνσταντινούπολης όπως κανένας άλλος. Στην ομιλία του, ο Ερντογάν καυχιόταν επίσης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πέρυσι και για τα εγκαίνια ενός κυρίαρχου τζαμιού στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ισχυριζόμενος ότι αυτά τα μνημεία εξωραΐζουν την πόλη περισσότερο.

Πράγματι, οι τρούλοι και οι μιναρέδες των τζαμιών Çamlıca, Taksim και στην Αγία Σοφία, και η ασυνήθιστη σιλουέτα του πρόσφατα εγκαινιασμένου πύργου, όχι μόνο σηματοδοτούν τον εκτεταμένο ορίζοντα της πόλης σε τρεις εξέχοντες λόφους, αλλά επίσης σηματοδοτούν την επιθυμία του Ερντογάν να κυριαρχήσει στην Πόλη και να ελέγξει τα λάφυρα.

Οι ατελείωτες προσπάθειες του Ερντογάν να κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη με την οικοδόμηση ή τη μετατροπή μνημείων ορόσημων είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κερδίσει πίσω όχι μόνο μια πόλη, αλλά και μια χώρα που τώρα του χάθηκε για πάντα. 

Η επιμονή του Τούρκου προέδρου να κάνει το κυρίαρχο αρχιτεκτονικό σήμα του στην πόλη είναι να αντισταθμίσει την αποτυχία του να αφήσει μια κληρονομιά που εκτείνεται πέρα ​​από την κακοδιαχείριση, τη διαφθορά και την καταπίεση. 

Οι συμβολικές μάχες που ο Ερντογάν συνεχίζει να δίνει, κυριαρχώντας σε μνημεία στην Κωνσταντινούπολη, θα μπει στην ιστορία καθώς τα σύμβολα της αποσύνθεσης και της χρεοκοπίας θα σηματοδοτήσουν τις δεκαετίες του αυστηρού κανόνα. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail