Η Ουκρανία ανάμεσα στον Μπάιντεν και μια εξαιρετικά δύσκολη θέση

Το μεγάλο ενδιαφέρον του Τζο Μπάιντεν για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αντιπροέδρου του Ομπάμα σήμαινε ότι η προσοχή των ΗΠΑ προς τη χώρα θα αυξηθεί αμέσως μόλις θα αναλάμβανε η νέα κυβέρνηση. Το σκάνδαλο του Burisma, το οποίο ενέπλεκε τον Χάντερ Μπάιντεν και έγινε πρόβλημα για τον Τζο Μπάιντεν στο μονοπάτι της καμπάνιας, σε συνδυασμό με την προφανή αδυναμία του Μπάιντεν και την αποφυγή εκτεταμένων δημόσιων δεσμεύσεων, σήμαινε ότι ο ίδιος ο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει τηλεφωνική συνομιλία με τον Zelensky. Ωστόσο, είτε επέλεξε σκόπιμα την εξωτερική ανάθεση της πολιτικής της Ουκρανίας στους έμπιστους συμβούλους του είτε αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να καλύψουν το κενό εξουσίας που άφησε η ανικανότητα του αφεντικού τους, η πολιτική της Ουκρανίας των ΗΠΑ έχει λάβει μια σειρά από νέες ανατροπές σε λιγότερο από δύο μήνες από τη διοίκηση του Μπάιντεν.

https://southfront.org/between-biden-and-a-hard-place/ - Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ενέργειες της Διοίκησης του Μπάιντεν δείχνουν μέχρι στιγμής κάποιο βαθμό ανυπομονησίας με τις εξελίξεις στο Κίεβο που συμπεριφέρεται με υπερβολικά ανεξάρτητο τρόπο σε πολλά θέματα. Η απόφαση του Κιέβου να εθνικοποιήσει τη Motor Sich, κατασκευαστή κινητήρων αεροσκαφών της οποίας η αγορά ζητήθηκε από Κινέζους επενδυτές, ληστεύοντας έτσι την Ουκρανία από μια σημαντική εισροή σκληρού νομίσματος, έλαβε χώρα αφού η Ουάσινγκτον εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την πορεία των κινεζικών εταιρειών στην Ουκρανία, η οποία επιπλέον φέρνει μαζί πρόσβαση σε τεχνολογίες σοβιετικής εποχής ελκυστικές για τις αεροδιαστημικές βιομηχανίες της Κίνας. Αυτή η δράση αναλήφθηκε παρά τον σημαντικό κίνδυνο των αντιποίνων της Κίνας, που πράγματι συνέβη με τη μορφή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας που ενημέρωσε τον Ουκρανό ομόλογό του ότι δεν θα σέβεται πλέον τις επιθυμίες τους σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες στην Κριμαία, κάτι που οι κινεζικές εταιρείες έχουν μέχρι στιγμής προσέξει πολύ. Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, που επικύρωσε στη στιγμή το κλείσιμο τριών τηλεοπτικών σταθμών της αντιπολίτευσης από τον Ζελένσκι και την επιβολή κυρώσεων, κατά παράβαση των νόμων της Ουκρανίας, σε έναν από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας Μεντβντσούκ, με την αιτιολογία ότι συμμετείχαν στη διάδοση της λεγόμενης «ρωσικής παραπληροφόρησης» υποδηλώνει ότι η Ουάσινγκτον γνώριζε τουλάχιστον την κίνηση και μάλιστα την είχε προκαλέσει.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ για τον Igor Kolomoysky με βάση τη διεφθαρμένη πολιτική της Ουκρανίας δείχνουν ότι ο Ζελένσκι δεν είχε προχωρήσει αρκετά στην εκπλήρωση των επιθυμιών της Ουάσιγκτον. Κάνοντας αυτό, η Ουάσινγκτον απέδειξε ότι είναι πρόθυμη να ταπεινώσει δημοσίως τον Ζελένσκι εάν δεν επιδείξει τον κατάλληλο σεβασμό στις επιθυμίες της. Το ερώτημα σε αυτό το σημείο γίνεται, προς ποια κατεύθυνση θα ωθήσει η Ουάσινγκτον τον Ζελένσκι; Πόσο μακριά, τι μέσα θα χρησιμοποιήσει η Ουάσινγκτον για να φτάσει, και σε ποιο βαθμό θα αντισταθεί ο Ζελένσκι;

Η μεγαλύτερη υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφέρει η Ουκρανία στη διοίκηση του Μπάιντεν είναι να ξεκινήσει μια ολοκληρωτική επίθεση στη Νοβοροσία. Μια έντονη μάχη μεταξύ των δυνάμεων της Ουκρανίας και του DPR / LPR θα δημιουργούσε αμέσως τους κατάλληλους τίτλους και θα παρείχε τα απαραίτητα πρόσθετα προσχήματα για να καταδικάσει τη Ρωσία και να επιβάλει περισσότερες οικονομικές κυρώσεις. Στη συνέχεια θα οδηγούσε στο πάγωμα ή ακόμη και τον τερματισμό του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος έχει γίνει τόσο αγκάθι στην πλευρά των αγγλοσαξονικών δυνάμεων, που δε θα μπορούσε να επιτευχθεί με καμία δικαιολογία ψευδούς δηλητηρίασης του Navalny. Μια μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία που περιλαμβάνει αρκετές ταξιαρχίες που υποστηρίζονται από την αεροπορική δύναμη και τα τρέχοντα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 σε μια προσπάθεια να αναπαράγει την επιτυχία του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, θα έθετε τη Μόσχα πριν από την αναπόφευκτη επιλογή να εγκαταλείψει το Donbass στη μοίρα του ή να δεσμευτεί με τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις για μάχη στην άμυνα της Νοβοροσίας.

Το αν η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάτι τόσο απελπιστικό, σε μια χώρα της οποίας ο πρόεδρος πάσχει από δημοφιλία όντας στο 20% και έχει δει εκτεταμένες διαμαρτυρίες ενάντια στην πρόσφατη απότομη αύξηση του κόστους αρκετών τομέων, είναι ένα άλλο ζήτημα. Από τη μία πλευρά, οι κινήσεις των ουκρανικών στρατευμάτων κοντά στο Donbass έχουν προκαλέσει σημαντική προσοχή και οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δυνάμεων της Ουκρανίας και των Ρωσόφωνων φαίνεται να συνεχίστηκαν με αυξημένο ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες. Ταυτόχρονα, δεν έχουν παρατηρηθεί έκτακτα μέτρα όπως η ανάκληση εφεδρείων ή το κλείσιμο συνόρων προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος από τη χώρα των ανδρών σε στρατεύσιμη ηλικία. Ενώ η Rada της Ουκρανίας εξετάζει τους νόμους που καθιστούν το σχέδιο φοροδιαφυγής πιο αυστηρά τιμωρητέο, αυτοί οι νόμοι δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο και φαίνεται να είναι μια αντίδραση στην αποτυχία της δημιουργίας ενός επαγγελματικού στρατού εθελοντών ή ακόμη και να δώσει στους συνταξιούχους έναν θετικό λόγο να υπηρετήσουν . Έχει ακόμη επισημανθεί ότι τα κινήματα στρατευμάτων της Ουκρανίας ήταν τόσο απρόθυμα και δεν κατέβαλαν ακόμη στοιχειώδεις προσπάθειες για τη διατήρηση βασικών χαρακτηριστικών και συνθηκών απέναντι στον εχθρό.

Ένα τρένο που μετέφερε άρματα μάχης, εντοπίστηκε να τρέχει τόσο αργά περνώντας τρεις διαφορετικές σιδηροδρομικές διασταυρώσεις στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών που μοιάζει με επιχείρηση που στήθηκε για τις κάμερες των κινητών τηλεφώνων. 

Ως εκ τούτου, η πιθανότητα του ουκρανικού στρατού να επιλέξει επίθεση μεγάλης κλίμακας παραμένει χαμηλή λόγω του φόβου για βαριές και άσκοπες απώλειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάρρευση του στρατιωτικού ηθικού της Ουκρανίας, με απρόβλεπτες συνέπειες. Επιδρομές μικρής κλίμακας για την κατάληψη επιλεγμένων θέσεων, το βομβαρδισμό των πόλεων της Νοβοροσίας, ακόμη και μια σταδιακή φρικαλεότητα, παραμένουν πιο εύλογα και ελκυστικά από πολιτική άποψη. Η πιο επικίνδυνη στρατιωτική ικανότητα της Ουκρανίας αντιπροσωπεύεται από τα αεροσκάφη Bayraktar, τους πυραύλους κρουζ όπως ο Neptun και τους βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας που βρίσκονται επί του παρόντος σε λειτουργία και αναπτύσσονται, επειδή η χρήση τους δεν συνεπάγεται τον κίνδυνο σημαντικών ουκρανικών απωλειών προσωπικού. Επιπλέον, οι δυνάμεις της Νοβοροσίας θα πιεστούν σκληρά για να αντιδράσουν έμπρακτα ενάντια σε τέτοιες επιθέσεις και οι ρωσικές προσπάθειες να το πράξουν θα ήταν εξαιρετικά προκλητικές διεθνώς ενέχοντας τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων αμάχων της Ουκρανίας. Ευτυχώς για τη Νοβοροσία, το οπλοστάσιο σε drone παραμένει αρκετά μικρό και τα ίδια τα drones είναι ευάλωτα στην αεροπορική άμυνα του Ντονμπάς, ενώ οι πυραύλοι κρουζ και οι βαλλιστικοί απέχουν ακόμη χρόνια από την επιχειρησιακή ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας. Το είδος του βομβαρδισμού πυραύλων που θα αποτελούσε μια πραγματική απειλή για τις μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες της Νοβοροσίας απέχει ακόμη πολλά χρόνια. Μέχρι τη στιγμή που θα μπορούσε να υλοποιηθεί μια τόσο σοβαρή απειλή, οι δυνάμεις της Νοβοροσίας πιθανότατα θα είχαν τα δικά τους μέσα αντιποίνων με τη μορφή πυρομαχικών, που αναφέρονται επίσης ως «drones αυτοκτονίας» που θα μπορούσαν να παραχθούν επί τόπου στο Ντόνετσκ και το Λούγκανσκ. Ωστόσο, οι τρέχουσες ικανότητες της Ουκρανίας αρκούν για να πυροδοτήσουν προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού πολιτικών στόχων, όπως συνέβη στη Μαριούπολη το 2014.

Ότι ο στρατός της Ουκρανίας δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει άλλη μια κακή επέμβαση εναντίον της Νοβοροσίας είναι αρκετά εμφανής, όπως και η απροθυμία του Ζελένσκι να καταγραφεί στην ιστορία ως πρόεδρος που κατέστρεψε την Ουκρανία. Αυτές οι εκτιμήσεις είναι απίθανο να είναι εμφανείς για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι χρειάζονται την Ουκρανία για να προωθήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και μάλλον λιγότερο ανησυχούν για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ουκρανία. 

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο Ζελένσκι εξέφρασε μια σκοτεινή άποψη για την ανάμιξη της Ουάσιγκτον στις υποθέσεις της Ουκρανίας, αν και μένει να δούμε αν είναι σε θέση να αντισταθεί ακόμη και στους δικούς του αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας, οι οποίοι φαινομενικά υποτάσσονται σε αυτόν, αλλά στην πραγματικότητα λαμβάνουν εντολές από την Ουάσινγκτον . Έχοντας έλλειψη της ανεξάρτητης βάσης εξουσίας που επέτρεψε στον Poroshenko να αντισταθεί στις πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον για «μεταρρύθμιση» της οικονομίας της Ουκρανίας, ο Zelensky μπορεί ακόμη να αποδειχθεί σε ιδανικό πρόεδρο από την πλευρά της Ουάσιγκτον, αν όχι της Ουκρανίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail