«Κουρέματα» ενοικίων: Πότε θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις Μαΐου – Τι ισχύει για τον Ιούνιο

Ετοιμάζεται νέος γύρος μαζικών πληρωμών - Εκκρεμούν οι ΚΑΔ Ιουνίου - Για ποιους μπορεί να ξανανοίξουν οι δηλώσεις COVID

Από: newmoney.gr - Στέλιος Κράλογλου

Την ερχόμενη Παρασκευή 25 Ιουνίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πραγματοποιηθεί ένας νέος γύρος καταβολής αποζημιωμένων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν «κουρεμένα» ενοίκια.

Ο κύριος όγκος των πληρωμών θα αφορά στις αποζημιώσεις του περασμένου Μαΐου, που θα καταβληθούν με βάση τις δηλώσεις COVID Απριλίου. Επίσης, πληρωμές θα γίνουν και για «ουρές» παλιότερων μηνών καθώς και για εκκρεμότητες που έχουν σχέση με υπεκμισθώσεις ακινήτων.

Παράλληλα συνεχίζεται και η διαδικασία συμψηφισμούς αποζημιώσεων (για την περίοδο Μάρτιος 2020 – Μάιος 2020) με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις ενώ ακόμα αναζητούνται ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσεις σωστά το IBAN τους στο Taxisnet. Ειδικότερα οι επόμενες πληρωμές θα αφορούν:

  • Ιδιόκτητες ακινήτων-φυσικά πρόσωπα που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο τον περασμένο Μάιο. Συγκεκριμένα θα αποζημιωθούν για το 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν για το 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων για μειωμένα μισθώματα Ιανουαρίου-Απριλίου 2021 ανάλογα με το ύψους του «κουρέματος» που αναγκάστηκαν να δεχθούν.
    Κάποιες πολύ λίγες περιπτώσεις ιδιοκτητών που ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν όλες τις απαραίτητες διορθώσεις ώστε να εμφανίζεται σωστά το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού στο Taxisnet
  • «Ξεμπλοκαρισμένες» δηλώσεις COVID που αφορούν υπεκμισθώσεις ακινήτων. Μετά και από την έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίους οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχωρούν τις εκκαθαρίσεις ως εξής: Ο τρίτος (και τελικός) υπομισθωτής του ακινήτου είναι ο δικαιούχος της μείωσης ή της απαλλαγής ενοικίου, εφόσον εντάσσεται στους πληττόμενους ΚΑΔ. Ο δεύτερος στη σειρά, ο υπεκμισθωτής Δικαιούται την αποζημίωση εάν είναι και αυτός πληττόμενος επαγγελματίας. Ο πρώτος στην κατάταξη δηλαδή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δικαιούται όλο το μίσθωμα ή την αποζημίωση εάν δεν την εισπράττει ο υπεκμισθωτής του.

Οι υπεκμισθώσεις ακινήτων είναι μια σύνθετη διαδικασία καθώς πρέπει να επανεξεταστεί η κάθε αίτηση ξεχωριστά. Αλλού θα γίνουν αυτόματα οι διορθώσεις από την ΑΑΔΕ και θα πιστωθούν τα σχετικά ποσά στους ενδιαφερόμενους (είτε για να συμψηφιστούν, είτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς). Σε άλλες περιπτώσεις η ΑΑΔΕ θα αποστέλλει ηλεκτρονικά μηνύματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με τα οποία θα ζητούνται πρόσθετα στοιχεία, ενώ σε κάποιους θα ζητηθεί και η υπoβολή δηλώσεων Covid.

Συνολικά, για τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου Μαρτίου 2020 – Απριλίου 2021 έχουν πραγματοποιηθεί συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων συνολικού ύψους άνω των 551,5 εκατ. ευρώ.

Για τον Ιούνιο, τώρα, προβλέπεται κούρεμα ενοικίων με δυο ταχύτητες:

  1. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα απαλλάσσονται πλήρως (κούρεμα 100%) από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τον Ιουνίου.
  2. Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% πληρώνουν:
  • Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο.
  • Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν αυτόν τον μήνα σε αναστολή εργασίας και μόνο για την για την κύρια κατοικία τους.
  • Τα εξαρτώμενα μέλη των εργαζομένων (σε αναστολή) για ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας

Σημειώνεται ότι ακόμα εκκρεμεί (αν και είναι τυπικό) ο κατάλογος με τους δικαιούχους ΚΑΔ για τον Ιούνιο, ενώ για τον Ιούλιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι τα μειωμένα ενοίκια θα αφορούν περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές. Το ενδεχόμενο να αποζημιώσει το δημόσιο εθελοντικές μειώσεις ενοικίων φαίνεται να απομακρύνεται για την ώρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail