Η Τουρκία επέδειξε την ικανότητα να «περιορίσει τη Ρωσία» χωρίς τις πλάτες των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ

Freepen.gr - Σε ένα άρθρο του TRT World στις 2 Ιουνίου, ο αναλυτής του Ιδρύματος SETA, Omer Ozkizilcik υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει επιδείξει την ικανότητα να περιορίσει τους στόχους της Ρωσίας σε πολλές ζώνες συγκρούσεων χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών ή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Αυτό και οι αυξανόμενοι στρατιωτικοί δεσμοί της Τουρκίας με την Ανατολική Ευρώπη ανησυχούν τη Μόσχα.

Ο Ozkizilcik σημειώνει ότι η Τουρκία και η Ρωσία έχουν διατηρήσει τη συνεργατική τους σχέση παρά τα διαφορετικά συμφέροντά τους σε διάφορες ζώνες σύγκρουσης. Για παράδειγμα, και οι δύο χώρες συνεργάστηκαν σε κοινά ενεργειακά έργα και η Τουρκία αγόρασε ακόμη και προηγμένους ρωσικούς πυραύλους αεροπορικής άμυνας S-400. Επιπλέον, και οι δύο χώρες βρήκαν τρόπους να συνεργαστούν και να αποτρέψουν μια τεταμένη ρήξη στις σχέσεις τους αφότου η Τουρκία κατέρριψετο ρωσικό βομβαρδιστικό στα σύνορά της με τη Συρία το Νοέμβριο του 2015.

Ωστόσο, ο Ozkizilcik βλέπει σημάδια ότι αυτές οι σχέσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή πρόκληση έναντι της Ουκρανίας. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη προειδοποίηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς την Τουρκία «να σταματήσει να τροφοδοτεί το στρατιωτικό συναίσθημα του Κιέβου». Επιπλέον, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα προειδοποίησε την Τουρκία να μην υποστηρίξει τους Τάταρους στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να ανταποκριθεί δίνοντας «προσοχή σε παρόμοια ζητήματα στην Τουρκία».

Αυτά τα σχόλια ακολούθησαν την τουριστική απαγόρευση της Τουρκίας από τη Ρωσία, για την οποία η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οφείλεται στον αριθμό των υποθέσεων Covid-19 στην Τουρκία παρά σε οποιαδήποτε πολιτική διαμάχη. Ωστόσο, ο Ozkizilcik υποψιάζεται ότι η απαγόρευση συνδέεται με τη διαφωνία τους σχετικά με την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η τελευταία φορά που η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό ήταν μετά την κατάρριψη του Su-24.

Η Ρωσία αντιτάσσεται σθεναρά στις στρατιωτικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ουκρανία, φοβούμενη ότι θα μπορούσε να επιτρέψει στο Κίεβο να επαναλάβει παρόμοιες νίκες του πρόσφατου παρελθόντος με την τουρκική υποστήριξη.

«Η ικανότητα της Τουρκίας να σταματήσει τη Ρωσία στη Συρία, η επιτυχία της Τουρκίας στην αναστροφή της στρατιωτικής ισορροπίας δυνάμεων στη Λιβύη εναντίον του Khalifa Haftar και ο κρίσιμος ρόλος που έπαιξε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν είναι μόνο στρατιωτικές νίκες. Έχουν γίνει μοντέλο περιορισμού της Ρωσίας χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ», έγραψε ο Ozkizilcik.

Αναφέρει πολλά άλλα παραδείγματα στα οποία η Τουρκία δεν μπορούσε να βασιστεί στην υποστήριξη ούτε των Ηνωμένων Πολιτειών ούτε της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Κατά συνέπεια, η Τουρκία βασίστηκε στην ικανότητά της να κατασκευάζει τα δικά της οπλισμένα drones και να διεξάγει αποτελεσματικές στρατιωτικές εκστρατείες. Επέκτεινε επίσης τη συνεργασία με την Ουκρανία, η οποία τη βοήθησε να παράγει το νέο drone Akinci, το διάδοχο του αποδεδειγμένου στη μάχη Bayraktar TB2.

Ο Ozkizilcik υποδηλώνει πως τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης καταλήγουν σε παρόμοιο συμπέρασμα ότι, όπως η Τουρκία, δεν μπορούν να εξαρτηθούν πλήρως από το ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ, οι ενέργειες της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν έναν εναλλακτικό τρόπο.

«Έχοντας δει ότι είναι δυνατόν να περιορίσουμε τη Ρωσία χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ ή της Δυτικής Ευρώπης, τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για το τουρκικό μοντέλο», έγραψε ο Ozkizilcik. «Επομένως, δεν είναι τυχαίο που η Πολωνία αποφάσισε να αγοράσει τα αεροσκάφη TB2 Bayraktar. Τα κράτη της Ουγγαρίας, του Καζακστάν, της Ρουμανίας και της Βαλτικής είναι περαιτέρω υποψήφιοι».

Ενώ η Ρωσία θέλει να διατηρήσει το status quo με την Τουρκία, «η έμπνευση που έδωσε η Τουρκία στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης είναι κάτι νέο για τον ρωσικό υπολογισμό».

Σε απάντηση, η Ρωσία επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, αν και ο Ozkizilcik αμφιβάλλει ότι θα αποτρέψουν την Άγκυρα.

«Μετά την πάροδο του χρόνου, η Μόσχα θα δει ότι οι κυρώσεις δεν λειτουργούν και θα αναγκαστούν να λάβουν μια σκληρή απόφαση είτε να διακινδυνεύσει μια ανεπιθύμητη αντιπαράθεση με την Άγκυρα είτε να συνεχίσει να παίζει σύμφωνα με τους άγραφους κανόνες που διέπουν τη χροιά της Ρωσίας-Τουρκίας».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail