Είμαστε στο πρίκουελ του "κόλπου των χοίρων". Ο Μπάιντεν θα πατήσει το κουμπί;

Αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο τραγικά - μια τραγικότητα που προκύπτει από τη δύναμη πυρός και της κατοχής Όπλων Μαζικής Καταστροφής - τις επόμενες μέρες θα "απολαύσουμε" το δικό μας επεισόδιο από τον "Κόλπο των Χοίρων", αν και τώρα το παιχνίδι θα παιχτεί λίγο νοτιότερα. 

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Εδώ και μερικές ώρες ο 77ος Στρατηγικός Στόλος του Ιρανικού Ναυτικού έχει εισέλθει στον Ατλανικό Ωκεανό με κατεύθυνση τη Βενεζουέλα, από ότι τουλάχιστον πιστεύουν οι περισσότεροι αναλυτές. Ήδη η είδηση ότι ο Ιρανικός Στολίσκος έχει εισέλθει στον Ατλαντικό έχει προκαλέσει πανηγυρισμούς στο Ιράν, αλλά και την Βενεζουέλα. 

Ο στολίσκος αποτελείται: Από το μεγαθήριο εγχώριας κατασκευής Makran. Πιθανόν η ονομασία προέρχεται από την Ελληνική λέξη "μακριά" αφού είναι το μοναδικό σκάφος του Ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού που μπορεί να επιχειρεί μακριά από λιμάνι για 1000 συνεχόμενες ημέρες παρέχοντας στέγη, τροφή, νερό, πυρομαχικά αλλά και να είναι έμφορτο με πλήθος ταχέων σκαφών. Σε αυτό του το ταξίδι έχει πάνω του τουλάχιστον 7 ταχέα σκάφη εκτόξευσης πυραύλων και έναν αριθμό ελικοπτέρων που όμως δεν είναι εμφανές ακόμα ο ακριβής αριθμός τους. 

Ο στολίσκος βρίσκεται από στενή παρακολούθηση και στις φωτογραφίες που έχουν ληφθεί πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς τον Ατλαντικό φαίνονται ξεκάθαρα τα 7 ταχέα σκάφη. 

 

Το δεύτερο πλοίο είναι η ελαφριά φρεγάτα Shahand, επίσης εγχώριας κατασκευής, το νεότερο πλοίο - κατασκευής 2018 - του Ιρανικού Στρατού, μήκους 94 μέτρων. 

Θεωρείται βέβαιο ότι συνοδεύονται από τουλάχιστον ένα υποβρύχιο, πιθανόν κάποια από τα kilo class ρωσικής κατασκευής. 

Η Αμερική πριν 3 ημέρες εξέδωσε προειδοποίηση προς τα κράτη της Βενεζουέλας και της Κούβας να μην δεχτούν τον στολίσκο στα λιμάνια τους. Μένει τώρα να δούμε τις εξελίξεις... Θέμα ημερών είναι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail