Φρεγάτες ΠΝ: Τα δεδομένα, τα σενάρια και τα αναπόφευκτα κριτήρια για την επιλογή τους

Το σήριαλ των φρεγατών συνεχίζεται και κάθε ημέρα νέες εκτιμήσεις και πληροφορίες έρχονται να προστεθούν σ΄ ένα σενάριο που είχε προδιαγεγραμμένο τέλος, αλλά που με την ασύλληπτη “κυβίστηση” της κυβέρνησης, πέρυσι το καλοκαίρι μοιάζει πλέον απρόβλεπτο. Ή για να ΄μαστε ακριβείς κάποιοι τα δίνουν όλα για να το κάνουν απρόβλεπτο.

Από: militaire.gr

Ας μείνουμε στα δεδομένα, μήπως και βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα:

•Ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι “εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 θα ανακοινωθεί απόφαση” για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ.

•Μέχρι αυτή τη στιγμή η τελική εισήγηση του ΠΝ δεν έχει υποβληθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του militaire.gr η εισήγηση θα υποβληθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου.

•Το Σάββατο ενδέχεται να γίνει σύσκεψη για το θέμα των φρεγατών στο Μέγαρο Μαξίμου. Μέχρι χθες το απόγευμα πάντως πηγές του ΠΝ ανέφεραν ότι δεν έχουν ειδοποιηθεί. Αυτό δε σημαίνει ότι η σύσκεψη δεν θα γίνει.

•Πηγές συνδέουν την αυριανή σύσκεψη με την επαφή που ενδέχεται να ΄χει ο πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο Τ.Μπάϊντεν στο ΝΑΤΟ. Κάποιοι διαδίδουν ότι ίσως ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει στον Αμερικανό πρόεδρο την επιλογή των αμερικανικών φρεγατών, όπως ο Τσίπρας είχε ανακοινώσει στον Τραμπ τον εκσυγχρονισμό των F-16. Μάλλον πρόκειται για προσδοκίες όσων εντός κυβέρνησης προωθούν τις αμερικανικές φρεγάτες, έχοντας πετάξει κυριολεκτικά στον κάλαθο των αχρήστων τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

*Στο Ανώνατο Ναυτικό Συμβούλιο η συντριπτική πλειοψηφία των ναυάρχων έχουν ξεκάθαρη άποψη για το θέμα. Οι αμερικανικές φρεγάτες ΔΕΝ κάνουν για το ΠΝ. Υπάρχουν 2 ή 3 που έχουν επιφυλάξεις και υποστηρίζουν ότι ίσως θα πρέπει να εξεταστούν ως λύση, αλλά αποτελούν ισχνή μειοψηφία.

Για να μην μακρηγορούμε:

Η χώρα χρειάζεται ουσιαστική και σημαντική αναβάθμιση του Στόλου της. Αυτή είναι η πρώτη ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί και γι΄ αυτό η επιλογή του επόμενου πολεμικού πλοίου θα πρέπει να είναι αποκλειστική δουλειά των ναυάρχων.

Μακάρι να μπορέσουμε να συνδυάσουμε την απόκτηση των νέων φρεγατών με την “ανάσταση” των ναυπηγείων. Αλλά μήπως μπορούν να μας πουν από το υπουργείο Ανάπτυξης ποιων ναυπηγείων; Τίποτα απολύτως δεν έχει λυθεί, τίποτα απολύτως δεν έχει προχωρήσει και γι΄ αυτό ακούσγονται -και γράφονται- απίστευτες ανοησίες περί μίας και μοναδικής λύσης που μπορεί “να σώσει τα ναυπηγεία”. Κι αυτή κατά τους δημιουργούς των σεναρίων είναι οι αμερικανικές φρεγάτες που το αμερικανικό ναυτικό δεν θέλει!

Για να τελειώνουμε μ΄ αυτή την ιστορία θα πρέπει να θυμηθούμε ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με τους Γερμανούς που επίσης θα έσωζαν τα ναυπηγεία, αλλά όλοι θυμόμαστε τι συνέβη. Πήραν …την προίκα και τα δις και μην τους είδατε. Όποιος λοιπόν πιστεύει στα σοβαρά ότι αρκούν 4 φρεγάτες για να σωθούν τα ναυπηγεία θα πρέπει να μας εξηγήσει πως θα γίνει αυτό.Αφού πρώτα μας πει ποια είναι τελικά η λύση για τα ναυπηγεία…

Τέλος θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά, ότι η απόφαση που θα ληφθεί και θα κοστίσει περίπου 5 δις θα δεσμεύσει τη χώρα και τον Στόλο της για τα επόμενα 30 έως 40 χρόνια. Όσοι λοιπόν κληθούν να πάρουν πάνω τους την απόφαση θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους αυτή τη δέσμευση και να θυμούνται ότι δεν “ψωνίζουν” για το σπίτι τους και την οικογένεια τους, αλλά για τη χώρα. Ότι τα 5 δις δεν θα τα πληρώσουν οι ίδιοι αλλά οι Έλληνες φορολογούμενοι. Ότι η Ελλάδα έχει συμφέροντα και πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια. Εκτός αν αυτό το τελευταίο έχει αλλάξει και δεν μας το ΄χουν πει…

Καλό θα ΄ναι η υπόθεση φρεγάτες να κλείσει γρήγορα με γνώμονα τη λογική , τη σοβαρότητα και θα τολμήσουμε να πούμε και με το πατριωτικό αίσθημα που θεωρούμε ότι όλοι οι πολιτικοί μας διαθέτουν. Διαφορετικά η υπόθεση φρεγάτες ενδέχεται να μας απασχολήσει για πολύ καιρό ακόμη κι όχι με ευχάριστο τρόπο…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail