Πρόβλημα η συμμετοχή Δένδια στην κυβέρνηση μετά το μειωτικό παραγκωνισμό του: περιμένει να τον διώξουν για να… φύγει!

Πρόβλημα η συμμετοχή Δένδια στην κυβέρνηση μετά τον μειωτικό παραγκωνισμό του στη συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν. Υπο …διαρκή αποκλεισμό στα ελληνοτουρκικά, περιμένει να τον διώξουν για να… φύγει! 

Από: anoixtoparathyro.gr - Του Γ. Λακόπουλου

Διπλωματικοί παράγοντες  οποιασδήποτε προέλευσης σε οποιαδήποτε εποχή  δεν θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο Πρωθυπουργός μιας χώρας κάνει μια κρίσιμη συνάντηση με τον επικεφαλής  άλλης χώρας, με τη οποία βρίσκεται σε διαρκή τριβή και δεν έχει δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών- χωρίς καν να έχει ο ίδιος ιδέα  από διπλωματία.

Όταν ανακοινώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν το Μέγαρο Μαξίμου διέδωσε ότι θα ήταν αυστηρά προσωπικό τετ  τετ,  κάτι που συνηθίζεται διεθνώς σ’ αυτό το επίπεδο. 

Στη συνέχεια όμως η σύνθεση αλλάζει. Πάλι από το πρωθυπουργικό περιβάλλον  ενημέρωσαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε να βρίσκεται μαζί του στο  τραπέζι ο σύμβουλος του Ιμπραήμ Καλίν. Η  ελληνική πλευρά δέχθηκε «αρκεί να  παρίσταται και η σύμβουλος του  Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή«.

Η σκηνοθεσία  ήταν πολύ χοντροκομμένη για να γίνει δεκτό ότι,  δεν ήταν ένα πρόσχημα να για να αποκλειστεί  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Αφού ο Ερντογάν έσπασε το τετ α τετ, μπορούσε και ο Μητσοτάκης να το επεκτείνει στη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών.

Δεν το έκανε και ο επικεφαλής της  ελληνικής διπλωματίας  δεν έχει ιδέα για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση κορυφής. Έχει όμως μια …υπάλληλος του υπουργείου του.

Όσοι μιλούσαν για  διαφορά πολιτικής Μητσοτάκη -Δένδια, τώρα είναι σίγουροι.

Η παρουσία Δένδια θα ήταν απαραίτητη, αφού ετέθη θέμα διπλωματικής υποστήριξης των δυο συνομιλητών. Όχι μόνο γιατί ξέρει πολύ περισσότερα από μια σύμβουλο, αλλά και γιατί μόλις πρόσφατα είχε δυο συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του.

Δεν ξέρουμε τι ήθελε να κρύψει από τον υπουργό του  ο Πρωθυπουργός. Αλλά μπορούμε να το υποψιαστούμε , αν θυμηθούμε την περίεργη μυστική συνάντηση των  ιδίων εκατέρωθεν συμβούλων -υπό γερμανική διαιτησία  προ καιρού.

Τάσπασε όλα στη Βασ. Σοφίας

Ολοι θυμούνται τη συνάντηση Καλίν-Σουρανή στο Βερολίνο τον περασμένο Ιούλιο, εν αγνοία του Νίκου Δένδια, που κατέληξε σε μυστική συμφωνία.. Την οποία αποκάλυψαν οι Τούρκοι, για την κατοχυρώσουν προφανώς και δεν αρνήθηκε τελικά ούτε Μητσοτάκης.

Λέγεται ότι  ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «έσπασε όλα τα ποτήρια»  στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας όταν έμαθε τα καθέκαστα και ξιφούλκησε για τις «τρεις κυρίες» που τον υπερσκελίζουν από τη αρχή με την κάλυψη του Πρωθυπουργού.

Ειδικά για την κυριά Σουρανή δεν έκρυψε την οργή του ούτε στη Βουλή. Από το βήμα  κατήγγειλε για να το ακούσουν όλοι:

«Η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού είναι βεβαίως η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, είναι όμως διπλωμάτης και υπό τη διπλωματική της ιδιότητα είναι υφισταμένη του εκάστοτε Υπουργού των Εξωτερικών και δεν νοείται να ασκεί πολιτική εν αγνοία του Υπουργού Εξωτερικών«.

Το δραματοποίησε  με ένταση στέλνοντας μήνυμα στον Μητσοτάκη:  

«Σε κρίσιμες στιγμές η αντίληψη ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή να γίνονται πράγματα εν αγνοία, είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη πλευρά, είναι καταστροφική«.

Του έριξε μάλιστα ευθέως το γάντι:

«Εκτός του ότι θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της κυβέρνησης, εάν ευστοχούσε, θα είχε ασφαλώς οδηγήσει στην απομάκρυνση της κ. Σουρανή από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ακόμη κι αν η Ελληνίδα διπλωμάτης όμως ενήργησε αυτόκλητα, το γεγονός ότι παραμένει στη θέση της, σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός αφενός συναινεί με την ενέργειά της και αφετέρου συμφωνεί με το περιεχόμενο των συμπεφωνημένων με την Τουρκία».

Ο Μητσοτάκης τον αγνόησε. Στη συνέχεια  υπονόμευσε ο ίδιος -με την περίεργη επίσκεψή του στη Λιβύη – τη δουλειά του υπουργείου Εξωτερικών  και προσπάθησε να περικόψει και τις δάφνες του Δένδια στο περιστατικό με τον Τσαβούσογλου, διαρρέοντάς ότι «εκτελούσε οδηγίες του».

Αν πράγματι εκτελούσε οδηγίες ,εκτελούσε φάνηκε με την μεθόδευση του αποκλεισμού  του στην συνάντηση  με τον Ερντογάν, με τρόπο που  τον μειώνει.

Ειδικά μετά την αποκάλυψη Ερντογαν οτι συμφώνησε με τον Μητσοτάκη να μιλούν για όλα τα θέμα ο Καλίν και η Σουρανή και στη συνέχεια να ενημερώνονται οι ιδιοι.

Ο αποκλεισμός του Δένδια ειναι…. διαρκής! Απίστευτο.

Το αδιέξοδο του Νίκου Δένδια

Ο υπουργός  Εξωτερικών έκανε μια μάλλον συμβολική εμφάνιση έκτοτε  λέγοντας ότι η ενίσχυση της Τουρκίας από τη Γερμανία «αποσταθεροποιεί την περιοχή».

Αλλά η ουσία είναι ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο.

 Παράγοντες που τον γνωρίζουν καλά λένε ότι διατηρεί την  ψυχραιμία του και περιμένει τον ανασχηματισμό.

Σε περίπτωση που, όπως λέγεται, του ζητηθεί να αποχωρήσει από το υπουργείο δεν θα δεχθεί άλλη θέση . Ως τότε θα αποφύγει τη σύγκρουση για να μην δώσει αφορμές.

Πολιτικοί παρατηρητές  όμως  σημειώνουν ότι έτσι όπως έχει περιθωριοποιηθεί  από τον Πρωθυπουργό σε θέματα στα οποία έπρεπε να υπάρχει η παρουσία και η υπογραφή του-, με την υποκατάσταση του από μια πρωθυπουργική σύμβουλο – η  σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.

 Από αυτή τη άποψη θεωρούν λάθος του ότι αντί να διαχωρίσει τη θέση τη εγκαίρως – και για τον παραγκωνισμό του και για την διαφορά πολιτικής που υποκρύπτει- περιμένει να τον διώξει ο Μητσοτάκης από το υπουργείο …για να φύγει από την κυβέρνηση. 

Όταν ο Πρωθυπουργός δείχνει ότι δεν εμπιστεύεται ένα υπουργό, απλώς  παραιτείται και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κρίσιμα εθνικά θέματα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail