Η συμφωνία του Αζερμπαϊτζάν εδραιώνει την περιφερειακή επιρροή της Τουρκίας

Freepen.gr - Η νέα διμερής συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν στη Σούσα έχει εδραιώσει την επιρροή της Τουρκίας στο Νότιο Καύκασο και άνοιξε την πρόσβαση στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, ανέφερε το Ίδρυμα Jamestown την Τετάρτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Σούσα στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις 15 Ιουνίου, υπογράφοντας ένα μνημόνιο με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλάμ Αλίγιεφ για την επέκταση των πολιτικών, οικονομικών και αμυντικών δεσμών μεταξύ των χωρών τους.

Μετά από περίπου έξι εβδομάδες συγκρούσεων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οι δυνάμεις των Αζέρων ανέλαβαν μεγάλο μέρος της αμφισβητούμενης περιοχής από την τοπική διοίκηση που υποστηρίζεται από την Αρμενία.

Το Ίδρυμα Jamestown τόνισε πως η συμφωνία της Σούσα θα εντείνει τη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν μέσω ενός αμοιβαίου αμυντικού συμφώνου ενόψει επιθετικότητας τρίτου μέρους.

Οι ένοπλες δυνάμεις των Αζέρων θα εκσυγχρονιστούν επίσης με το μοντέλο του τουρκικού στρατού, ανέφερε το ερευνητικό κέντρο.

Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν μοιράζονται στενούς πολιτιστικούς και γλωσσικούς δεσμούς, οι οποίοι ενισχύθηκαν από τους αυξανόμενους οικονομικούς δεσμούς μετά την στρατιωτική επιτυχία του περασμένου έτους.

«Το αυξανόμενο αποτύπωμα της Τουρκίας στον Νότιο Καύκασο θα της επιτρέψει να ακολουθήσει πιο ενεργά μια διαδρομή ανατολικά προς τη ζωτικής σημασίας γειτονική Κεντρική Ασία, ιδιαίτερα προς την πλούσια σε ενέργεια χώρα του Τουρκμενιστάν», δήλωσε το Ίδρυμα Jamestown.

Ωστόσο, η αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας στην περιοχή «μπορεί να εγείρει ανησυχίες στη Μόσχα», πρόσθεσε.

Ένας Ρώσος εκπρόσωπος είπε την Παρασκευή ότι η χώρα του «θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια και τα συμφέροντά της» εάν μια τουρκική στρατιωτική βάση δημιουργηθεί στο Αζερμπαϊτζάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail