Κι όμως υπάρχει Πύργος του Αϊφελ και στην Ελλάδα -Στην είσοδο χωριού

Μπορεί στην Γαλλία να είναι ο πρωτότυπος, αλλά δεν χρειάζεται να πάμε μέχρι το Παρίσι για να τον θαυμάσουμε. Αρκεί μία βόλτα μέχρι την Μεσσηνία για να πάρουμε μία πρώτη ιδέα.

Από: iefimerida.gr

Συγκεκριμένα, στα Φιλιατρά στον Δήμο Τριφυλίας, δυτικά του νομού Μεσσηνίας, υπάρχει ο.... Πύργος του Άιφελ made in Greece, ο οποίος πρόκειται ουσιαστικά για ένα αντίγραφο του διάσημου πύργου που βρίσκεται στο Παρίσι.

Ο ελληνικός πύργος που είναι και το στολίδι της κωμόπολης βρίσκεται στην βορειοδυτική είσοδο της και είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Κι όμως υπάρχει Πύργος του Αϊφελ και στην Ελλάδα -Στην είσοδο χωριού [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Παρ΄ότι πολλοί δεν τον γνωρίζουν, ο ελληνικός Πύργος του Άιφελ κατασκευάστηκε το 1960, με δωρεά του Ελληνοαμερικανού Χαράλαμπου Φουρναράκη ή αλλιώς Χάρυ Φουρνιέ, που ήταν διακεκριμένος γιατρός και ένας από τους σημαντικότερους ευεργέτες της γενέτειράς του.

Κι όμως υπάρχει Πύργος του Αϊφελ και στην Ελλάδα -Στην είσοδο χωριού [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Βέβαια ουσιαστικά πρόκειται για έναν μίνι Πύργο του Άιφελ, καθώς ο ελληνικός είναι χαμηλότερος σε ύψος, κατά περίπου 300 μέτρα, δηλαδή αγγίζει μόλις τα 26 μέτρα, σε αντίθεση με τον κανονικό που φτάνει τα 325 μέτρα και βάρος 10.100 τόνους.

Να σημειωθεί πως ο πύργος δεν είναι ίδιος από το 1960, καθώς ανακατασκευάστηκε το 2007 και εκτός των άλλων το κτίσμα συμβολίζει την συνεργασία των δύο λαών.

Πάντως δεν είναι κρυφό πως έχουν υπάρξει και αντιδράσεις από την άλλη πλευρά λόγω του αντιγράφου.
Κι όμως υπάρχει Πύργος του Αϊφελ και στην Ελλάδα -Στην είσοδο χωριού [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2012 ο δήμαρχος Παρισίων είχε κάνει αναφορά στην UNESCO για τον Πύργο του Άιφελ στα Φιλιατρά ζητώντας την «άμεση απομάκρυνση του ομοιώματος του Πύργου του Άιφελ, που πρόκειται για καρικατούρα αισχίστης μορφής και υψίστης αισθητικής προσβολής στο γαλλικό πολιτισμό και την παγκόσμια αρχιτεκτονική διανόηση, και βρίσκεται σε μικρή επαρχιακή κωμόπολη της Πελοποννήσου στην Ελλάδα».
 
 
Κι όμως υπάρχει Πύργος του Αϊφελ και στην Ελλάδα -Στην είσοδο χωριού [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Κι όμως υπάρχει Πύργος του Αϊφελ και στην Ελλάδα -Στην είσοδο χωριού [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Κι όμως υπάρχει Πύργος του Αϊφελ και στην Ελλάδα -Στην είσοδο χωριού [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Βέβαια κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, ενώ η απάντηση του εκπροσώπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι τότε ήταν λιτή λέγοντας απλά πως «Αυτή είναι η προσωπική γνώμη του δημάρχου του Παρισιού και δεν έχει καμία νομική σημασία και υπόσταση».

Κι όμως υπάρχει Πύργος του Αϊφελ και στην Ελλάδα -Στην είσοδο χωριού [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Πάντως πέρα από τον Πύργο του Άιφελ στα Φιλιατρά, όποιος θέλει να αισθανθεί λες και βρίσκεται στο Παρίσι, έχει ακόμη έναν λόγο να πάει στην κωμόπολη του νομού Μεσσηνίας, καθώς εκεί υπάρχει και ένα κάστρο αλά Disneyland.

Κι όμως υπάρχει Πύργος του Αϊφελ και στην Ελλάδα -Στην είσοδο χωριού [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Tο … κάστρο των παραμυθιών, που βρίσκεται στον Αγρίλη Φιλιατρών, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη και εκεί δεν θα δει μόνο το κάστρο, αλλά και ένα τεράστιο άλογο που άλλοτε στο εσωτερικό του είχε βιβλιοθήκη. Επίσης, υπάρχουν τεράστιες επιβλητικές φιγούρες της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, μαζί με τους ήρωες της Επανάστασης του 1821.
Κι όμως υπάρχει Πύργος του Αϊφελ και στην Ελλάδα -Στην είσοδο χωριού [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Κι όμως υπάρχει Πύργος του Αϊφελ και στην Ελλάδα -Στην είσοδο χωριού [εικόνες] | iefimerida.gr 8
 
Φωτογραφίες: Eurokinissi

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail