Ο ένας μετά τον άλλον οι «μνηστήρες» στρατοπεδεύουν στην Ελλάδα: Aγώνας για δυνατούς παίκτες οι νέες Ελληνικές φρεγάτες

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Ναύαρχος Στυλιανός Πετράκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην φρεγάτα HMS Kent κατά την οποία τον υποδέχτηκε ο Βρετανός ομόλογός του Admiral Tony Radakin CB ADC. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό
«Πάση δυνάμει» και οι Άγγλοι προχωρούν στις δικές τους προσφορές την ώρα που διεξάγεται ένας αγώνας για δυνατούς παίκτες και αφορά τα τέσσερα νέα πλοία του Ελληνικού στόλου.

Από: hellasjournal.com

Ήδη στο Ελληνικό Επιτελείο, μετά την σύσκεψη στο Μ. Μαξίμου, οι «μνηστήρες» καταθέτουν τα νέα τους «όπλα», τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν να κάνουν με τη διαμόρφωση του οπλισμού των νέων φρεγατών, αλλά με οικονομικά όπλα κι άλλου είδους προσφορές οι οποίες έχουν να κάνουν με τη ναυπήγηση των πλοίων στην Ελλάδα.

Πηγές από το Επιτελείο αλλά και κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν πρώτον ότι αυτός ο αγώνας που γίνεται θα κερδηθεί στα σημεία, δεύτερον ότι η πολιτική ηγεσία επιδιώκει το Πολεμικό Ναυτικό να πάρει αυτό ακριβώς που θέλει για να μπορεί ν’ αντεπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις και τρίτον ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω αυτή η διαδικασία καθώς οι πιέσεις απ’ εδώ και στο εξής δεν θα φέρουν επιθυμητά αποτελέσματα.

Μετά τους Γάλλους, τους Αμερικανούς, τους Ολλανδούς, τους Ιταλούς, οι Βρετανοί επανέρχονται με ταυτόχρονες κινήσεις, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα Επιτελεία, αλλά και με ενημέρωση στον Ελληνικό Τύπο.

Ήδη πριν λίγες ώρες στη Λεωφ. Μεσογείων και στο γραφείο του Νίκου Παναγιωτόπουλου βρέθηκε ο υφυπουργός εξοπλισμών του Βρετανικού υπουργείου.

Η συνάντηση αυτή έρχεται μετά το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπορίς Τζόνσον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα ο Αρχηγός του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού είχε τετ α τετ με τον Έλληνα Α’ ΓΕΕΘΑ και τον Α’ ΓΕΝ.

Μάλιστα το απόγευμα της Τρίτης, ο Ναύαρχος Στυλιανός Πετράκης προσκλήθηκε και στην φρεγάτα HMS KENT, η οποία εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται στην ακτή Μιαούλη στον Πειραιά.

Πρόκειται για φρεγάτα κλάσης Type 23, όπως αυτές που προτείνονται από την Βρετανική κυβέρνηση ως πλοία ενδιάμεσης λύσης για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Μέσα στην ολοκληρωμένη πρόταση που είχε προσκομίσει η πρέσβης της Μ. Βρετανίας στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και παρουσία εκπροσώπων της εταιρίας- «μνηστήρα» για το ΠΝ, πέραν της νέας φρεγάτας Arrowhead 140, υπάρχει η πρόταση τόσο για τις Type 23 αλλά και επενδυτικό πρόγραμμα που αφορά τα ναυπηγεία.
 
Οι Άγγλοι ποντάρουν πολύ στα ναυπηγεία

Και αυτός φαίνεται πως είναι ένας σημαντικός «άσσος» για τους Άγγλους οι οποίοι τον προηγούμενο μήνα έκαναν αυτοψία τόσο στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που μπορούν να υποστηρίξουν το εγχείρημα του χτισίματος φρεγατών, όσο και τα ναυπηγεία στην Ελευσίνα. Μάλιστα το Βρετανικό κλιμάκιο είχε και συναντήσεις με τα σωματεία των εργαζομένων ώστε να τους παρουσιάσουν το επιχειρηματικό πλάνο που έχουν για τη ναυπήγηση των πολεμικών πλοίων αλλά και για την περαιτέρω βιωσιμότητα των ναυπηγείων.

  •     Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι η εταιρία κατασκευής των φρεγατών Arrowhead 140 δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα που θα γίνει διαγωνιστική διαδικασία για τα ναυπηγεία να φέρουν την δική τους προσφορά στο Ελληνικό δημόσιο.

Η μάχη για τους «μνηστήρες» είναι μεγάλη ώστε να κερδίσουν το πρόγραμμα των σχεδόν 5 δις που πρόκειται να προϋπολογιστεί για το Πολεμικό Ναυτικό και αφορά τις τέσσερις νέες κύριες μονάδες επιφανείας, τον εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής των υφιστάμενων φρεγατών ΜΕΚΟ, την ενδιάμεση λύση και τα Ελληνικά ναυπηγεία.

  •     Η προτεινόμενη φρεγάτα Arrowhead 140 είναι μεγαλύτερο από τις φρεγάτες που αναζητά το Πολεμικό Ναυτικό, με εκτόπισμα 5700 τόνων ενώ όπως υποστηρίζουν οι Άγγλοι, στον σχεδιασμό έχουν προσαρμόσει όλα εκείνα που θέλει το Ελληνικό Ναυτικό, για την αντιαεροπορική και ανθυποβρυχιακή άμυνα.

Και η τιμή του νέου πλοίου θεωρείται ανταγωνιστική αφού δεν ξεπερνά ανά μονάδα τα 600 εκ.

Σ’ ότι αφορά την φρεγάτα HMS KENT που βρίσκεται στον Πειραιά, δεν είναι ένα εκ των δυο Type 23 που προτείνονται ως ενδιάμεση λύση από την Βρετανική κυβέρνηση.

Αλλά η έλευσή της στο πρώτο λιμάνι της χώρας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το Πολεμικό Ναυτικό και τους Επιτελείς του, να πάρουν μια πρώτη γεύση των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου πλοίου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail