Η Τουρκία επιδιώκει να ισορροπήσει τις σχέσεις με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσία - πρώην Τούρκος ΥΠΕΞ

Freepen.gr - Πρόσφατα γεγονότα κατέδειξαν ότι η Τουρκία θέλει να διατηρήσει μια λεπτή ισορροπία στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ αφενός, και τη Ρωσία αφετέρου, έγραψε ο πρώην Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς την Κυριακή.

Οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα ήταν «παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος» εδώ και δεκαετίες, δήλωσε ο Γιακίς στο άρθρο του στο Arab News, με τις τουρκο-ρωσικές σχέσεις να βελτιώνονται όποτε οι τουρκο-ΗΠΑ και οι σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ υποβαθμίζονταν και το αντίστροφο.

Σήμερα, η Τουρκία είναι πρόθυμη να δημιουργήσει μια πιο ανεξάρτητη πολιτική εντός του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, ωστόσο, αυτή η πολιτική «την ωθεί σε μια γωνία».

«Το ΝΑΤΟ, κυρίως με την υποκίνηση της Ουάσινγκτον, πιέζει την Τουρκία να υιοθετήσει μια πιο ξεκάθαρη πολιτική και να καθορίσει σωστά τη θέση που θέλει να διατηρήσει στην ισορροπία ΝΑΤΟ-Ρωσίας», έγραψε. «Η Μόσχα, από την πλευρά της, δεν αναμένει από την Τουρκία να υιοθετήσει μια τόσο ξεκάθαρη πολιτική. Είναι ικανοποιημένη με την ελαφρώς ανεξάρτητη πολιτική της Άγκυρας, αρκεί αυτό να μη θίγει τα συμφέροντά της».

Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι οι πολιτικές της Τουρκίας έχουν πράγματι παραβιάσει τα συμφέροντα της Μόσχας.

Το πιο «ευαίσθητο ζήτημα» που ο Γιακίς εντοπίζει στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας προς το παρόν είναι η κρίση στην Ουκρανία. Η Ρωσία επικρίνει τη ρητορική της Τουρκίας σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας και τους αυξανόμενους στρατιωτικούς δεσμούς της με το Κίεβο.

Εκτός από την ένταξη στη διεθνή συναίνεση για την καταδίκη της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, η Άγκυρα έθεσε επίσης την υπόθεση των Τάταρων της Κριμαίας. Αυτή η εθνοτική ομάδα έχει εθνοτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την Τουρκία. Τον περασμένο μήνα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι οι Τάταροι της Κριμαίας αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της προσάρτησης της Ρωσίας και ότι η Τουρκία βρίσκεται δίπλα τους.

Η αντίδραση της Ρωσίας σε αυτό ήταν έντονη. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της έφτασε ακόμη και στο σημείο να προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε «να δώσει προσοχή σε παρόμοια προβλήματα στην Τουρκία» εάν η Άγκυρα επέμενε να εκδίδει τέτοιες ανακοινώσεις για την Κριμαία, όπου κατά τον Γιακίς «πρέπει να είναι μια σαφής αναφορά στο κουρδικό πρόβλημα της Τουρκίας».

Ο Γιακίς επιβεβαιώνει ότι οι Τάταροι υπέστησαν «ανείπωτη δυσκολία» και ισχυρίζεται ότι αυτό το πρόβλημα υπήρχε πριν από την προσάρτηση της Ρωσίας το 2014, όταν η Κριμαία ήταν μέρος της Ουκρανίας.

«Το αν η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία προκάλεσε επιπλέον δυσκολίες είναι αμφισβητήσιμο», έγραψε. «Ανεξάρτητα από το απαράδεκτο της προσάρτησης, δεν ξέρουμε αν θα ήταν πιο ευτυχισμένοι ως Ουκρανοί ή Ρώσοι πολίτες».

Ο Γιακίς αμφιβάλλει έντονα ότι, δεδομένης της ναυτικής στρατηγικής της, ότι η Ρωσία θα εγκαταλείψει ποτέ την Κριμαία. Υπό το φως αυτής της πραγματικότητας, υποστηρίζει ότι εάν η Τουρκία θέλει να διαφυλάξει τα δικαιώματα των Τατάρων και τους σκοπούς τους, «η πιο λογική πολιτική θα ήταν η συνεργασία και η διαπραγμάτευση με τη Ρωσία»

Ένα άλλο προβληματικό πεδίο στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας που προσδιορίζει είναι η τουρκο-ουκρανική στρατιωτική συνεργασία. Η Τουρκία πούλησε πρόσφατα ένοπλα drones στο Κίεβο, σε μεγάλο βαθμό σε αγωνία της Μόσχας.

Σε απάντηση, η Ρωσία ανέστειλε πολιτικές πτήσεις σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς στην Τουρκία. Η Μόσχα ισχυρίζεται επίσημα ότι αυτό αφορούσε στον αριθμό των κρουσμάτων Covid-19 στην Τουρκία, για τις οποίες ο Γιακίς πιστεύει ότι ήταν απλώς μια δικαιολογία. Οι πτήσεις επρόκειτο να ξαναρχίσουν την 1η Ιουνίου, αλλά η Ρωσία παρέτεινε την αναστολή τους έως τις 21 Ιουνίου. Ο Γιακίς προβλέπει ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω αναστολή θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στην τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου. Πριν από αυτή τη διάσκεψη κορυφής, ο Γιακίς γράφει ότι η Τουρκία υπολόγισε ότι έπρεπε να κάνει χειρονομίες «καλής πρόθεσεις, για να εξισορροπήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία».

Κατά συνέπεια, η Τουρκία υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να «μειώσει» την κριτική του για τη Λευκορωσία, έναν στενό σύμμαχο της Ρωσίας, μετά τη σύλληψη δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης. Αυτό θεωρήθηκε ως «χειρονομία καλής θέλησης προς τη Μόσχα» εν μέσω φτωχών σχέσεων.

Από την άλλη πλευρά, για να ισορροπήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ πριν από τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπάιντεν στις 14 Ιουνίου, η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι τεχνικοί που τη βοηθούσαν να λειτουργήσει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 στάλθηκαν στην πατρίδα τους ως χειρονομία καλής θέλησης στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, η Ρωσία αντικρούει αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι έφυγαν από την Τουρκία επειδή είχαν τελειώσει τη δουλειά τους.

«Ο Μπάιντεν πιθανώς δεν εντυπωσιάστηκε από αυτές τις διακοσμιτικές χειρονομίες», έγραψε ο Γιακίς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail