Όταν ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα "μαμήσει" ΝΑΤΟ, Ευρώπη και Ισραήλ

Freepen.gr - Τα τελευταία χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει αδιάκοπα τις προσπάθειές του να εκπληρώσει μια μυστική υπόσχεση που έκανε στον εσωτερικό του κύκλο πριν από μια δεκαετία, η οποία ήταν να διαταράξει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ όταν είχε την ευκαιρία και να εδραιώσει την κυριαρχία του.

Πριν από την επικείμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, το ιστορικό του Προέδρου Ερντογάν δείχνει ότι έχει εκπληρώσει σε κάποιο βαθμό την υπόσχεσή του βάζοντας μια σφήνα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας σε ορισμένα θέματα.

Η υπόσχεση αποκαλύφθηκε το 2011 από Τούρκους ανακριτές που διερευνούσαν το δίκτυο Quds Force του Ιράν της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC) στην Τουρκία, όπως αποκαλύπτει το nordicmonitor.com.

«Όταν έχω μια ευκαιρία, ξέρω τι να κάνω με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Πρόκειται να γ...μίσω τις μητέρες τους. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι τόσο τρομοκράτες όσο το Ισραήλ», είπε ο Ερντογάν, τότε πρωθυπουργός, στους πιστούς του βουλευτές σε ιδιωτική συνάντηση.

Οι εξωφρενικές παρατηρήσεις που εξέφρασε ο Ερντογάν διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας σχετικά με την προτεινόμενη δημιουργία νέας βάσης ραντάρ στην περιοχή Kürecik της Μαλάτια ως μέρος του πυραυλικού αμυντικού συστήματος του ΝΑΤΟ, το οποίο συνεργάζεται με αναχαιτιστές πυραύλων στη Ρουμανία και την Πολωνία.

Ο Ερντογάν σαφώς δεν ήταν ευχαριστημένος με τα σχέδια του ΝΑΤΟ που διατυπώθηκαν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Λισαβόνας το 2010, αλλά εκείνη την εποχή ένιωθε ότι έπρεπε να τα ακολουθήσει ενόψει της πίεσης των στρατιωτικών και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών που θεωρούσαν το Ιράν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας . Η τουρκική κυβέρνηση είχε μακρές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ιδίως για το χαρακτηρισμό του Ιράν ως απειλής για τη συμμαχία και την πιθανή ανταλλαγή πληροφοριών με το Ισραήλ.

Ο Ερντογάν αισθάνθηκε ιδιαίτερα την πίεση από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος υποστήριξε το σχέδιο του ΝΑΤΟ, και δεν είχε συγκεντρώσει αρκετή δύναμη στα χέρια του για να ξεπεράσει αυτήν την αντίσταση. Το Σεπτέμβριο του 2011, Τούρκοι αξιωματούχοι υπέγραψαν ένα μνημόνιο με τις ΗΠΑ σχετικά με την ανάπτυξη του αμερικανικού ραντάρ στο Κιούρεικ ως μέρος ενός συστήματος πυραυλικής άμυνας που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα ευρωπαϊκά μέλη της συμμαχίας από απειλές πυραύλων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail