Η έκρηξη στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφερθεί σύντομα στη λιανική

Pexels / pixabay
Η έκρηξη στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφερθεί σύντομα στη λιανική. Στο 30% η αύξηση μέσα σε λίγες ημέρες, λόγω συνδυασμού παραγόντων. 

Ο βασικός είναι η στρεβλή λειτουργία του ανταγωνισμού που βοηθάει μερικές εταιρείες να κερδοσκοπούν. Η λειτουργία του Χρηματιστήριου Ενέργειας, αντί να οδηγήσει σε υγιή ανταγωνισμό και μείωση των τιμών, έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα. 

Επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες πιο γρήγορα από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, στα πλαίσια της στρατηγικής της πράσινης ενέργειας, αυξήθηκε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διπλασιαστεί η τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου. 

Αυτή η αποδιάρθρωση του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανάγκασε την χώρα να εισάγει εκτάκτως ηλεκτρική ενέργεια από τις γειτονικές χώρες. 

Σύντομα θα μεταφερθούν οι αυξήσεις στην λιανική αγορά, ενώ η ΔΕΗ θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλη κρίση και πάλι. 

Πως θα ξεπεράσει την κρίση είναι άγνωστο, ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα και πάλι το ξέρουμε.

Γιάννης Μαγκριώτης

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail