Η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί την Τουρκία ως γεωστρατηγικό πολιορκητικό κριό

Υπάρχει μια σαφής βούληση στην Αυτοκρατορία να χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως ένα είδος γεωστρατηγικού πολιορκητικού κριού για να διαλύσει στρατηγικές κλειδώσεις. Μετά τον τουρκικό στρατιωτικό παρεμβατισμό στη Συρία και τη Λιβύη, την επέλαση των τουρκικών επιχειρηματικών κύκλων στην Αφρική και την Κεντρική Ασία, η Τουρκία θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο Αφγανιστάν και σε ολόκληρη την ινδική υποήπειρο.

Από: infognomonpolitics.gr

Η Τουρκία επιδιώκει τώρα να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των περισσότερων αμερικανικών δυνάμεων. Η ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ φέρεται ότι θα διασφαλίζεται από ιδιωτικές τουρκικές στρατιωτικές εταιρείες ή κατευθείαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Από την τουρκική πλευρά, αναμένουμε προηγμένη στρατιωτική συνεργασία με το Πακιστάν, μια χώρα που ασκεί μεγάλη πολιτική και στρατηγική επιρροή στο Αφγανιστάν και της οποίας οι ελίτ και ο πληθυσμός γοητεύονται από το τουρκικό μοντέλο. Ουγγρικές δυνάμεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις τουρκικές δυνάμεις στη διαχείριση της ασφάλειας των ζωτικής σημασίας υποδομών και των διπλωματικών αποστολών.
.
Τούρκοι αξιωματούχοι απέκρουσαν την απειλή του κινήματος των Αφγανών Ταλιμπάν, το οποίο παραμένει αντίθετο στη διατήρηση οποιασδήποτε στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα αυτή. Για τους Τούρκους, οι Ταλιμπάν, ειδικά οι νέες γενιές αυτού του κινήματος, επηρεάζονται έντονα από την τουρκική πολιτιστική επιρροή στον κόσμο και θα έτειναν να σέβονται περισσότερα την Τουρκία και να διαπραγματεύονται μαζί της. Η επιρροή του γειτονικού Πακιστάν και του πλούσιου Κατάρ στους Ταλιμπάν θα μπορεί να μειώσει πιθανώς κάθε εχθρότητα που ενδέχεται να εμφανίσουν οι πιο ριζοσπαστικές φατρίες ενάντια στη νέα πολιτικοστρατιωτική διαμόρφωση.
.
Η παράδοση εκατό Ταλιμπάν με όπλα και αποσκευές σε μια μονάδα ψυχολογικού πολέμου των τουρκικών ειδικών δυνάμεων που χρησιμοποίησε τη θεματική του σουνιτικού Ισλάμ υποδηλώνει μια από τις μεθόδους που οι Τούρκοι θα χρησιμοποιήσουν για να πετύχουν εκεί που οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έσπασαν τα δόντια τους .
.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον υποτιμά δύο βασικά στοιχεία ζητώντας τη βοήθεια της Άγκυρας στο Αφγανιστάν, ακόμη και αν το χτύπημα κατευθύνεται επιδέξια ενάντια στην Κίνα και τη Ρωσία:

  1. Η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί αυτή τη διείσδυση για να ενισχύσει τον παντουρκισμό στην Κεντρική Ασία και να πραγματοποιήσει τη σύνδεση με το κινέζικο Σιντζιάνγκ ή το Ανατολικό Τουρκεστάν ακολουθώντας τους τουρκικούς στρατηγικούς στόχους σε ένα καθαρά νεο-οθωμανικό αναθεωρημένο πλαίσιο,
  2. Η Άγκυρα, η οποία απαιτεί τη διατήρηση της στρατιωτικής εφοδιαστικής των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ και τη συμπερίληψη του πακιστανικού στρατού στη σύμβαση, στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας συμμαχίας με επίκεντρο την Τουρκία. Οι Τούρκοι δεν κρύβουν την επιθυμία τους για ένα διεθνές καθεστώς για τη νέα αποστολή.
Τελικά, είναι οι δυτικές χώρες που χτίζουν τη νέα τουρκική αυτοκρατορία ενώ επικρίνουν τον αρχηγό της Tayep Reçep Erdogan. Ο τελευταίος, επικεφαλής μιας χώρας που κατάφερε να ανεβεί σ’ ένα επίπεδο ισχύος που δεν είχε ποτέ από το 1923, δικαίως υπερηφανεύεται για το ότι ήταν σε θέση να φέρει ολόκληρη την Ευρώπη να του καταβάλει ετήσιο φόρο τιμής και να είναι βασικός παράγοντας στη Μεσόγειο, το Λεβάντε, την Ουκρανία, τη Βόρεια Αφρική, την Κεντρική Ασία, τον Καύκασο και σύντομα στην υποσαχάρια Αφρική όπου οι Τούρκοι δραστηριοποιούνται ως υπεργολάβοι των Αμερικανών. Είναι μια αποδεδειγμένη μέθοδος του βοηθού, που αργά ή γρήγορα θα αντικαταστήσει τον αυτοκρατορικό στρατό. Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η οικεία πεποίθηση των σημερινών Τούρκων ηγετών.
.
Stratégika51
.
Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail