Νέες αντικειμενικές: Φέρνουν "χειρουργείο" σε επιδόματα - τεκμήρια

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών επηρεάζει περίπου 20 φόρους και τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα. Αλλά δεν είναι οι μόνοι. Βάση υπολογισμού δεκάδων επιδομάτων, φοροαπαλλαγών καθώς και των τεκμηρίων είναι οι αντικειμενικές αξίες. Η αύξηση των τιμών ζώνης στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας αναμένεται να αφήσει εκτός επιδομάτων και φοροαπαλλαγών χιλιάδες φορολογούμενους. Παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος να πιαστούν πολλοί στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Χωρίς να έχουν κάνει κάτι οι φορολογούμενοι η  αναπροσαρμογή μπορεί να τους οδηγήσει στην καταβολή πρόσθετων φόρων. 

Από: capital.gr - Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Προκειμένου λοιπόν το υπουργείο Οικονομικών να προλάβει τέτοιου είδους καταστάσεις, προχωρά στη σύσταση Ομάδας Εργασίας, η οποία θα  αξιολογήσει το αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης σε λοιπούς – πλέον του ΕΝΦΙΑ – φόρους, σε τέλη, σε κοινωνικά επιδόματα, ενώ θα καταθέσει προτάσεις  όπου απαιτηθεί και κριθεί αναγκαίο, για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Παράλληλα θα λειτουργεί και η εξειδικευμένη Ομάδα Εργασίας της φορολογικής πολιτικής για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ.

Η ειδική ομάδα εργασίας καλείται να αντιμετωπίσει:

1.       Επιδόματα. Οι νέες τιμές ζώνες επηρεάζουν διάφορα κοινωνικά επιδόματα καθώς και όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καθώς και το επίδομα στέγασης, ή το επίδομα θέρμανσης. Η χορήγηση των επιδομάτων αυτών συνδέεται με την  αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από συγκεκριμένα όρια ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Για παράδειγμα για την χορήγηση του  του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πρέπει η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, να μην υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό,  προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.  

2.       Τεκμήρια. Τα αναχρονιστικά τεκμήρια ξυπνούν με την αναπροσαρμογή και την εκτόξευση των τιμών στο 55% της επικράτειας. Στις περιοχές που αντικειμενικές τιμές ζώνης αυξάνονται  πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τα τεκμήρια διαβίωσης των κατοικιών που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος αυξάνονται κατά 40%.  Σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές αυξήθηκαν πάνω από τις  5.000 ευρώ ανά τ.μ., τα τεκμήρια των κατοικιών αυξάνονται κατά 21,43%.

3.       Πρώτη κατοικία:  Το όριο αντικειμενικής αξίας μέχρι το οποίο χορηγείται απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται  κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά  και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο. Η αναπροσαρμογή των τιμών της εφορία θα οδηγήσει πολλούς φορολογούμενους στην καταβολή επιπλέον φόρων.

4.       Αφορολόγητο δωρεών-γονικών παροχών: Σημαντική επιβάρυνση θα προκύψει και για τους γονείς που θα κάνουν γονική παροχή στα παιδιά τους καθώς το σημερινό αφορολόγητο ανέρχεται στα 150.000 ευρώ και ενδεχομένως η αξία ενός ακινήτου να εκτοξευτεί με αποτέλεσμα να καταβληθούν έξτρα φόροι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail