Ταλιμπάν: "Δε θα επιτρέψουμε τουρκική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν - Θα θεωρηθούν εισβολείς"

Freepen.gr - Οι Ταλιμπάν απορρίπτουν την πρόταση της Τουρκίας να διατηρήσει τα στρατεύματά της στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη χώρα, ανέφερε την Παρασκευή το Voice of America (VOA).

Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να διατηρήσει την παρουσία της στο Αφγανιστάν, μιλώντας στους Ταλιμπάν.

Η δήλωση των Ταλιμπάν ήρθε μια μέρα αφότου οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησαν στη συνάντησή τους τη Δευτέρα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει ασφάλεια στο διεθνές αεροδρόμιο του Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των στρατευμάτων.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid δήλωσε στο VOA ότι η φύλαξη των αεροδρομίων και άλλων τοποθεσιών στη χώρα είναι ευθύνη των Αφγανών.

«Εάν ξένες δυνάμεις θέλουν να διατηρήσουν στρατιωτική παρουσία εδώ στο όνομα της ασφάλειας των αεροδρομίων, οι Αφγανοί δε θα το επιτρέψουν και θα τους βλέπουν ως εισβολείς, είτε πρόκειται για την Τουρκία είτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε ο Μουχάιντ στο VOA.

«Σε πρόσφατες συναντήσεις και συζητήσεις με Τούρκους διπλωμάτες, είχαν μοιραστεί μαζί μας την [Τουρκική] πρόταση για συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία εδώ, αλλά τους είπαμε ότι είναι απαράδεκτο για εμάς. Και μας διαβεβαίωσαν ότι η στάση μας θα μεταφερθεί στην ηγεσία τους», δήλωσε ο Mujahid.

Η Τουρκία και η Αμερική μπορούν να συζητήσουν τα διμερή τους ζητήματα, αλλά εναπόκειται μόνο στους Αφγανούς να αποφασίσουν πώς θα διευθύνουν τις «εσωτερικές υποθέσεις τους και περιμένουν από άλλους να το σεβαστούν», πρόσθεσε.

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν ότι τα σχέδια της Τουρκίας για φύλαξη και διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ θα παραβίαζαν τη συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν, πρόσθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail