Πολιτική κίνηση στα Σκόπια ζητά ομοσπονδιοποίηση και "Δημοκρατία της Ιλλυρίδας"

Freepen.gr - Ένα άλλο αίτημα ομοσπονδιοποίησης των Σκοπίων ανακοινώθηκε μέσω του σχηματισμού του πολιτικού κόμματος "Δημοκρατία της Ιλλυρίδας". Οι υπογραφές για τη νέα πολιτική οντότητα συλλέγονται και θα ακολουθήσει μια προσπάθεια εγγραφής του κόμματος, αναφέρει η ιστοσελίδα infomax.mk.

Η ανακοίνωση είναι ότι εάν το νέο κόμμα εγγραφεί, θα συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές εκλογές όποτε διεξαχθούν, και η υπόσχεση είναι ότι εάν επικρατήσει, θα ξεκινήσει η διαδικασία ομοσπονδιοποίησης της χώρας. 

Ωστόσο, νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν στην ιστοσελίδα Plusinfo ότι ένα κόμμα που ανακοινώνει την ομοσπονδιοποίησης της χώρας ως δέσμευσή του για το βασικό πρόγραμμα, δεν μπορεί να εγγραφεί επειδή είναι αντισυνταγματικό.

Ο Nexhat Bexheti, επικεφαλής της κίνησης δήλωσε πως οι διεθνείς κανόνες, ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και τα έγγραφα του Ελσίνκι δίνουν το δικαίωμα στους Αλβανούς των Σκοπίων να έχουν αυτόνομη κυβέρνηση και να σχηματίσουν τη «Δημοκρατία της Ιλλυρίδας», που σύμφωνα με τον ίδιο, εκφράζει τη βούληση των Αλβανών πολιτών, ανέφερε το Klan TV.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Nevzat Halili και ο Milaim Fejziu, εμπνευστές του αλβανικού δημοψηφίσματος του 1992, συμμετείχαν σε φόρουμ το Σαββατοκύριακο στο Τέτοβο σχετικά με τη "Δημοκρατία της Ιλλυρίδας".

Ο Halili σε μια επικοινωνία με την Plusinfo λέει ότι η ιδέα είναι να είναι οι Αλβανοί ίσοι με τους Σκοπιανούς, και ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ομοσπονδίας του κράτους όπου οι Αλβανοί θα είναι πολίτες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail