Αποκάλυψη: Η Αλγερία ήταν έτοιμη να επέμβει για να μην πέσει η Τρίπολη στα χέρια του Χάφταρ

Freepen.gr - Πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Αλγερίας Abdelmadjid Tebboune αποκάλυψαν τον στενό συντονισμό της χώρας του με την Τουρκία και το Κατάρ στον περασμένο χρόνο για τον έλεγχο της Τρίπολης και το ρόλο που διαδραμάτισε η Αλγερία σε αυτήν την αναμέτρηση.

Οι αποκαλύψεις αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της «ουδετερότητας» που έκανε το Αλγέρι κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης της Λιβύης και επιβεβαιώνουν την ευθυγράμμισή του με τον άξονα του πολιτικού Ισλάμ και των συνδεδεμένων πολιτοφυλακών.

Η Αλγερική «κόκκινη γραμμή» προηγήθηκε της άλλης κόκκινης γραμμής που σχεδίασε η Αίγυπτος όταν πήρε δημόσια στάση για να αποτρέψει την Τουρκία να φτάσει στη Sirte. Το Κάιρο δεν έκρυψε την υποστήριξή του στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Tebboune είπε ότι το μήνυμα της χώρας του ήταν πως η Τρίπολη αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» κι αυτό που έφτασε στα ενδιαφερόμενα μέρη. Τόνισε ότι η Αλγερία ήταν «έτοιμη να παρέμβει» για να αποτρέψει την πτώση της πρωτεύουσας της Λιβύης στα χέρια του LNA.

Οι δηλώσεις του Tebboune περιλαμβάνονταν σε αποσπάσματα που κυκλοφόρησε από το δορυφορικό κανάλι Al-Jazeera την Τρίτη, από μια συνέντευξη που πραγματοποίησε, η οποία έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί στο σύνολό της αργότερα.

Αυτό που είπε ο πρόεδρος της Αλγερίας στο Al-Jazeera του Κατάρ ενισχύει την εντύπωση της ομοιότητας των θέσεων μεταξύ της χώρας της Βόρειας Αφρικής και του Κατάρ και της Τουρκίας. Πριν από λιγότερο από μία εβδομάδα, ο Tebboune φάνηκε ήδη να συμμορφώνεται με το στρατόπεδο Τουρκίας-Κατάρ, όταν τόνισε την ετοιμότητα της χώρας του να ενισχύσει την ολοκληρωμένη συνεργασία του με την Άγκυρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail