Προβολή ισχύος της Τεχεράνης: Ιρανικός στολίσκος για πρώτη φορά στον Ατλαντικό Ωκεανό

Sahand Destroyer/ Tasnim
Freepen.gr - Δύο ιρανικά στρατιωτικά πλοία, το καταδρομικό Σαχάντ και το πλοίο-βάση Μακράν, έπλεαν στον Ατλαντικό, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που το Ναυτικό του Ιράν έφτασε στον ωκεανό, μετά από ένα ταξίδι 30 ημερών.

Την Πέμπτη, ο αντιναύαρχος Habibollah Sayyari, αναπληρωτής αρχηγός του στρατού του Ιράν για το συντονισμό, ανακοίνωσε ότι δύο πλοία, τα οποία είναι ιρανικής ναυπήγησης, είχαν φτάσει στον Ατλαντικό Ωκεανό μετά από ένα ταξίδι περίπου 6.000 ναυτικών μιλίων.

«Ο 77ος στρατηγικός ναυτικός στόλος του Πολεμικού Ναυτικού, που αποτελείται από το καταδρομικό Σαχάντ και το Μακράν, είναι παρόντα στον Ατλαντικό Ωκεανό για πρώτη φορά για να δείξουν τις ικανότητες του Ιράν στη θαλάσσια αρένα», δήλωσε ο Sayyari στα μέσα ενημέρωσης.

Δήλωσε ότι η παρουσία ιρανικών σκαφών στον Ατλαντικό αντικατοπτρίζει την πίστη τους στο αναφαίρετο δικαίωμα του ιρανικού ναυτικού να ταξιδεύει στα διεθνή ύδατα.

«Ο στόλος αναχώρησε από το Μπαντάρ Αμπάς στις 10 Μαΐου και μετά από ένα μακρύ ταξίδι μετά από τριάντα ημέρες πλοήγησης και διασχίζοντας το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ταξιδεύοντας 6.000 ναυτικά μίλια (σχεδόν 12.000 χιλιόμετρα), βρίσκεται επί του παρόντος στον Ατλαντικό Ωκεανό», δήλωσε ο αρχηγός του στρατού, προσθέτοντας ότι τα δύο πλοία θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Βόρειο Ατλαντικό.

Πρόσθεσε ότι το Ιρανικό Ναυτικό είναι αφοσιωμένο στην αποστολή του να προστατεύει το θαλάσσιο έδαφος του Ιράν και τους πόρους και τα συμφέροντά του στη θάλασσα.

Το Ιράν έχει επενδύσει ουσιαστικά στη ναυτική τεχνολογία που παράγεται εγχώρια τα τελευταία χρόνια εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τους δυτικούς συμμάχους τους. Το Φεβρουάριο, το Ιράν παρουσίασε 340 νέα ταχύπλοα εκτόξευσης πυραύλων λίγο μετά την παράδοση του Μακράν, ενός  πετρελαιοφόρου 228 μέτρων που έχει μετασκευαστεί ώστε να λειτουργεί ως πλωτή θαλάσσια βάση.

Τους τελευταίους μήνες, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι τα ιρανικά πυρηνικά πλοία έγιναν όλο και πιο δυναμικά, κατηγορώντας το Ναυτικό της Τεχεράνης για «μη ασφαλή και αντιεπαγγελματική» συμπεριφορά. Το Ιράν επέστρεψε το σχόλιο, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «μη επαγγελματική συμπεριφορά» και «προκλητικό πυροβολισμό».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail