Τρία χρόνια από την συμφωνία των Πρεσπών: Όταν υπάρχει Βόρεια πλευρά αναγκαστικά υπάρχει πάντα και Νότια;

Η ποδοσφαιρική ομάδα των Σκοπίων, δυστυχώς παρουσιάζεται ως “Μακεδονία”, στο EUro 2020. Το στιγμιότυπο είναι από τον αγώνα με την Ολλανδία. EPA, Kenzo Tribouillard / ΡΟΟL

Η Συμφωνία των Πρεσπών  συνομολογήθηκε στις 12 Ιουνίου 2018 και αντικατέστησε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 καταργώντας τη συνταγματική ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και την προσωρινή ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), μετονομάζοντας και αναγνωρίζοντας καθολικά τη χώρα ως Δημοκρατία της «Βόρειας» Μακεδονίας.

Από: hellasjournal.com - Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ *

Η Συμφωνία αυτή χαιρετίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω σταθεροποίηση και πρόσδεση στις ευρωατλαντικές δομές των Βαλκανίων. ειδικά των Δυτικών που υποφέρουν ακόμη από τα μεταπολεμικά τραύματα που άφησε ο αιματηρός «εμφύλιος» πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία που τελικά κατέληξε στο διαμελισμό της.

  •     Η μάχη επιρροής καλά κρατεί και ένα από τα πεδία σύγκρουσης ήταν και παραμένει το πολυεθνικό κρατίδιο-κλειδί των Σκοπιών (για μένα πάντα αυτό θα είναι το επίσημο του όνομα), το οποίο οι δυτικοί βιάζονται να εντάξουν στις δομές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε (ευτυχώς για τους δικούς τους ευνόητους λόγους αντιστέκονται οι Βούλγαροι), ώστε να το «προστατεύσουν» δήθεν από τη ρωσική κυρίως, αλλά και την τουρκική και σαουδαραβική διείσδυση-διάβρωση.

Η ιστορία της ονομασίας των Σκοπίων ξεκίνησε ουσιαστικά μετά τον πόλεμο, τον ελληνικό εμφύλιο και τις ανάγκες των νέων παγκόσμιων συσχετισμών όταν άρχισε να δημιουργείται το περίφημο «μακεδονικό» (πιο σωστά «σκοπιανό»), που μετά από διαπραγματεύσεις και ζυμώσεις δεκαετιών κατέληξε με ένα νέο «γεωγραφικό προσδιορισμό» που ξεχωρίζει διακριτά την Μακεδονία σε «Βόρεια» και, άρα, και  σε «Νότια».

Εις το εξής, και στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουμε από την μια την «Βόρεια Μακεδονία» με κατοίκους πρώην «Σκοπιανούς» (Σλάβους, Βουλγάρους, Αλβανούς κ.ά),  και την «Νότια Μακεδονία» που θα την κατοικούν αποκλειστικά Έλληνες Μακεδόνες, Διότι, όπως ορίζει η γεωγραφία, όταν υπάρχει Βόρεια πλευρά αναγκαστικά υπάρχει πάντα και Νότια.

Στην Ελλάδα η Συμφωνία των Πρεσπών (πλην των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ) έγινε δεκτή με μεγάλο σκεπτικισμό ακόμη και από εκείνους τους πολίτες που δεν συνηθίζουν να βγαίνουν στους δρόμους και στις πλατείες και να διαμαρτύρονται, αφού οι πλείστοι δεν πείστηκαν ότι είναι μια καλή συμφωνία, και το κυριότερο, γιατί δεν πίστεψαν και ούτε και σήμερα  πιστεύουν, ότι, αυτή, η έστω κακή Συμφωνία, θα γίνει σεβαστή από τους γείτονες.

Και «Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις», οι Σκοπιανοί έκαναν εκείνο που όλοι υποψιάζονταν! Απάλειψαν το συνθετικό «Βόρεια» από την ονομασία του κράτους τους και γράφουν παντού μόνο Μακεδονία! Όλα τα προϊόντα των Σκοπίων ονομάζονται μακεδονικά  και βρίσκονται παντού σε όλον τον κόσμο.

  •     Τα φιλοσκοπιανά σωματεία φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στην Ελλάδα και ζητούν αναγνώριση ως μακεδονικά! Και αυτές τις μέρες η ποδοσφαιρική ομάδα των βόρειων γειτόνων μας εμφανίζεται στα ευρωπαϊκά γήπεδα με φανέλες που γράφουν μόνο τη λέξη Μακεδονία!
  •     Απ΄ ότι λέγεται επίσης από ανθρώπους που επισκέπτονται τα Σκόπια, στις πλείστες των περιπτώσεων οι Σκοπιανοί δεν χρησιμοποιούν για το κράτος τους το συνθετικό «Βόρεια» αλλά μόνο «Μακεδονία».

Η Νέα Δημοκρατία όντας αντιπολίτευση ήταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και έδινε την υπόσχεση ότι σε περίπτωση που αναλάμβανε τα ηνία της χώρας θα την καταργούσε ή θα την αναθεωρούσε! Υποσχέσεις προεκλογικές από αυτές που συνηθίσαμε να ακούμε χρόνια τώρα, χωρίς κανένα απολύτως ουσιαστικό αντίκρισμα! Διότι τίποτε απολύτως απ΄ όλα όσα υποσχέθηκε δεν έκανε πράξη. Όπως ακριβώς έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ που υποσχέθηκε να σκίσει τα μνημόνια! Και όχι μόνο δεν έσκισε τα μνημόνια αλλά προσκύνησε εκεί ακριβώς που έφτυνε!

Και για να μη ξεχνιόμαστε: Καταδεικνύεται πέραν όλων των άλλων, με σαφήνεια ότι η εμφάνιση λύσεων στα εθνικά θέματα με βάση  έναν «γεωγραφικό προσδιορισμό»  δεν αφήνει πίσω και τα καλύτερα αποτελέσματα για την ελληνική ιστορία. Την ελληνική ιστορία και πολιτική που ολισθαίνοντας διαρκώς επινοεί και εφευρίσκει κατά το δοκούν «κεκαλυμμένες εκπτώσεις» και άλλες τραγικές συμπεριφορές, προκειμένου, να κρατήσει τις «διεθνείς  ισορροπίες» και να αποδεχτεί και στο μέλλον ένα ακόμη «γεωγραφικό προσδιορισμό» ως επαρκή ή και πλήρη λύση ενός χρονίζοντος εθνικού θέματος. Κύπρος-Θράκη-Αιγαίο… καταλαβαίνετε, διότι ενός κακού μύρια άλλα έπονται….

* Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστής
Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail