Η Κίνα προήχθη σε εχθρό του ΝΑΤΟ, η Ουκρανία και Γεωργία εγκαταλείφθηκαν στη βροχή

Freepen.gr - Στις 14 Ιουνίου, μετά από χρόνια ρητορικής, η Κίνα εντάχθηκε επίσημα στη λίστα των εχθρών του ΝΑΤΟ παράλληλα με τη Ρωσία. «Η ισχυρότερη και πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία» ζήτησε επίσης ευγενικά από τη Ρωσία να αφαιρέσει τις ΗΠΑ και την Τσεχική Δημοκρατία από τη «λίστα μη φιλικών χωρών», καθώς προωθούσε ένα κακό κλίμα, σημειώνει το southfront.org.

«Οι δηλωμένες φιλοδοξίες και η δυναμική συμπεριφορά της Κίνας παρουσιάζουν συστημικές προκλήσεις στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και σε τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια της συμμαχίας», δήλωσαν οι 30 ηγέτες του ΝΑΤΟ σε κοινό ανακοινωθέν.

"Η Κίνα επεκτείνει γρήγορα το πυρηνικό της οπλοστάσιο με περισσότερες κεφαλές και μεγαλύτερο αριθμό εξελιγμένων συστημάτων παράδοσης", πρόσθεσε η δήλωση.

«Συνεργάζεται επίσης στρατιωτικά με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε ρωσικές ασκήσεις στην ευρωατλαντική περιοχή», ανέφερε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζενς Στόλτενμπεργκ τόνισε την καινοτομία του κειμένου στη συνέντευξη τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής.

«Η πρώτη φορά [που] αναφέραμε την Κίνα σε ένα ανακοινωθέν και ένα έγγραφο σε απόφαση των ηγετών του ΝΑΤΟ ήταν πριν από 18 μήνες», σημείωσε, όταν το ΝΑΤΟ μίλησε για τις «ευκαιρίες και προκλήσεις» που συνδέονται με την Κίνα το 2019.

«Η Κίνα δεν είναι αντίπαλος», σημείωσε ο Stoltenberg.

Αλλά επεκτάθηκε επίσης στη λίστα των απειλητικών δραστηριοτήτων της.

«Έχουν [οι Κινέζοι] ήδη τον… δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό, και ήδη το μεγαλύτερο ναυτικό, και επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε νέες σύγχρονες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης σε νέες τεχνολογίες όπως αυτόνομα συστήματα, αναγνώριση προσώπου και τεχνητή νοημοσύνη και βάζοντάς τα σε διαφορετικά οπλικά συστήματα… είναι πραγματικά στη διαδικασία αλλαγής της φύσης του πολέμου », δήλωσε ο Stoltenberg.

Απέρριψε την ιδέα ότι το ΝΑΤΟ, του οποίου βασικό καθήκον ήταν η υπεράσπιση της περιοχής του Βορειοατλαντικού, υπερέβαινε τα όρια της συνθήκης. 

Η στροφή του ΝΑΤΟ προς την Κίνα δε σήμαινε ότι είχε εγκαταλείψει την ανησυχία για τη Ρωσία, της οποίας οι "κακοήθεις δραστηριότητες", από το πόλεμο στην Ουκρανία έως την ανατίναξη αποθηκών στην Τσεχική Δημοκρατία, εξακολουθούσαν να κυριαρχούν στο ανακοινωθέν, ωστόσο.

«Μέχρι να αποδείξει η Ρωσία τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις και ευθύνες της, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο business as usual», ανέφερε η δήλωση.

Η Κίνα αναφέρθηκε 10 φορές και η Ρωσία 62 φορές.

Σε μεγάλο βαθμό επρόκειτο για επαναλαμβανόμενες δηλώσεις, επιπλέον υπήρχε μια κενή δήλωση υποστήριξης της Γεωργίας, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, αλλά δε συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα βήματα.

Δεν υπάρχει ένταξη στο ΝΑΤΟ ούτε για τη Γεωργία ούτε για την Ουκρανία, και είναι απολύτως ασαφές πότε οι φιλοδοξίες τους να γίνουν μέλη της Συμμαχίας θα γίνουν πραγματικότητα.

Και οι τρεις χώρες βρίσκονται στο ίδιο σημείο της ανακοίνωσης, καθώς υποστηρίζονται μόνο στο χαρτί.

Εν ολίγοις, ολόκληρη η σύνοδος κορυφής απλώς έδειξε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι τόσο ενωμένο όσο θα ήθελε να είναι. Δεν είναι αυτό που ήταν, καθώς κάποτε υπήρξε η «ισχυρότερη και πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία», αλλά προς το παρόν, είναι απλά ένα κέλυφος γεμάτο με αυτούς που επιδιώκουν το δικό τους συμφέρον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail