Τα μυστικά πολεμικά σχέδια της Τουρκίας που προβλέπουν εισβολή σε Ελλάδα κι Αρμενία

Η Τουρκία ονόμασε τα μυστικά στρατιωτικά πολεμικά της σχέδια για την Ανατολική Μεσόγειο με το όνομα μιας ναυμαχίας που οδήγησε σε οθωμανική νίκη εναντίον ενός στόλου χριστιανικής συμμαχίας που ενίσχυσε την κυριαρχία των Τούρκων στη Μεσόγειο.

nordicmonitor.com  - Abdullah Bozkurt / Παρουσίαση Freepen.gr 

Σύμφωνα με μια παρουσίαση PowerPoint που ετοίμασε το Γενικό Επιτελείο για επανεξέταση εσωτερικού σχεδιασμού, η Τουρκία εκπόνησε ένα σχέδιο για μια μυστική στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «TSK CERBE Harekât Planlama Direktifi» (TSK [Turkish Armed Forces] Cerbe Operation Planning Directive). Το σχέδιο είχε ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 2014, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα επικαιροποιήθηκε εν μέσω αυξημένης έντασης μεταξύ της Τουρκίας και του μπλοκ Ελλάδας / Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Cerbe, Djerba στα Αγγλικά, είναι το όνομα ενός νησιού της νότιας Τυνησίας κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, όπου το Μάιο του 1560 έλαβε χώρα μια ναυμαχία μεταξύ των οθωμανικών δυνάμεων και του στόλου της Χριστιανικής Συμμαχίας, που αποτελείτο κυρίως από ισπανικές, παπικές, γενουάτικες, μαλτέζικες και ναπολιτάνικες δυνάμεις. Οι Τούρκοι κέρδισαν τη μάχη, η οποία τους έδωσε κυριαρχία στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το όνομα του ολοκληρωμένου σχεδίου πολεμικού παιχνιδιού της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο ταιριάζει με την αφήγηση που προωθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του, οι οποίοι συχνά πλαισιώνουν τα προβλήματα της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους της ως μέρος μιας ανανεωμένης σύγκρουσης μεταξύ της Χριστιανικής Ευρώπης και της μουσουλμανικής Τουρκίας.

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου 2021, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ως αντι-μουσουλμάνους και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι σπέρνει μίσος και μνησικακία εναντίον των Τούρκων. Είπε ακόμη πως θα θέσει τα ζητήματα σε σύνοδο κορυφής ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 13 Ιουνίου.

«Η Τουρκία δεν θα αποφύγει να υψώσει τη φωνή της κατά των αντι-ισλαμικών και αντι-τουρκικών επιθέσεων σε κάθε πλατφόρμα και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας, «παρακολουθούμε μαζί τις πικρές συνέπειες των σπόρων του μίσους και των μνησικακιών που σπέρνονται γύρω από κόσμο από εκείνες τις [Δυτικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους] που κατέφυγαν σε κάθε πρόσχημα και εργαλείο για να σύρουν την Τουρκία σε πολιτικό και κοινωνικό χάος». 

Τόνισε ότι η Τουρκία δε θα έκανε ποτέ ένα βήμα πίσω, αναφερόμενη προφανώς στη θέση της κυβέρνησής του για την ανατολική Μεσόγειο, ένα θέμα που σίγουρα θα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Τον Ιούνιο του 2018 ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η γειτονιά της Τουρκίας αντιμετωπίζει «μια μεταμοντέρνα χριστιανική σταυροφορία», ενώ ο μέντοράς του, τότε πρόεδρος του κοινοβουλίου İsmail Kahraman, δήλωσε τον ίδιο μήνα πως υπήρχε τείχος των χριστιανικών σταυροφόρων πριν από την Τουρκία και δεσμεύτηκε ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο. Όλα τα είδη εσωτερικών προβλημάτων κατηγορήθηκαν στη Δύση από Τούρκους ηγέτες. Όταν η τουρκική λίρα βυθίστηκε λόγω κακοδιαχείρισης και οικονομικών προβλημάτων, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν, Yiğit Bulut, βγήκε και είπε το Μάιο του 2018 ότι η μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας ήταν μέρος μιας χριστιανικής σταυροφορίας εναντίον της Τουρκίας.

Η ύπαρξη του πολεμικού σχεδίου της Τουρκίας για την ανατολική Μεσόγειο ανακαλύφθηκε σε φάκελο δικαστηρίου στην τουρκική πρωτεύουσα, με τον εισαγγελέα Σερντάρ Κοσκούν, πιστό του Τούρκου προέδρου, προφανώς να ξεχνά να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα προτού τα υποβάλει στο δικαστήριο. Συλλέχθηκαν από τα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου κατά τη διάρκεια έρευνας σχετικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016. Τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου εισβολής για την Ελλάδα και την Αρμενία, διαπιστώθηκε ότι ανταλλάχθηκαν μεταξύ κορυφαίων διοικητών στο Γενικό Επιτελείο μέσω ενός ασφαλούς εσωτερικού σύστημα επικοινωνιών ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Ο Κοσκούν διέταξε τον στρατό να προωθήσει αντίγραφα όλων των μηνυμάτων email για τους δύο προηγούμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφημένων, την 1η Αυγούστου 2016.

Δέκα ημέρες αργότερα, στις 11 Αυγούστου 2016, ο εισαγγελέας ανέθεσε στον έμπιστο βοηθό του, έναν αστυνομικό που ονομάζεται Yüksel Var, να συλλέξει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους εσωτερικούς διακομιστές του Γενικού Επιτελείου και να του αναφέρει. Μια επιτροπή που συστάθηκε από στρατιωτικούς τεχνικούς υπό τον Var ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 14 Φεβρουαρίου 2017. Στο τέλος, το κατηγορητήριο που κατέθεσαν οι εισαγγελείς Necip Cem İşçimen, Kemal Aksakal και İstiklal Akkaya τον Μάρτιο του 2017 στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας περιελάμβαναν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συλλέχθηκαν από τους υπολογιστές του Γενικού Επιτελείου. Δεν βρέθηκε καμία επικοινωνία στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που να δείχνει κάποια υπόδειξη της απόπειρας πραξικοπήματος, η οποία πολλοί πιστεύουν ότι ήταν μια επιχείρηση false flag που οργανώθηκε από τον Ερντογάν και τους αρχηγούς των μυστικών  υπηρεσιών και ενόπλων δυνάμεων για να ξεκινήσει μια δίωξη και μαζική εκκαθάριση κατά της αντιπολίτευσης.

Το έγγραφο δεν έχει λεπτομέρειες σχετικά με τις εξειδικεύσεις του σχεδίου εκτός από το όνομα και την επικαιροποιημένη ημερομηνία του προγράμματος. Οι λεπτομέρειες του πολεμικού σχεδίου πρέπει να έχουν επισημανθεί ως «απόρρητες» και ως εκ τούτου δε θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν μέσω του συστήματος intranet που λειτουργεί στους διακομιστές ανταλλαγής email του τουρκικού στρατού. Σύμφωνα με μια οδηγία των TSK για την ασφάλεια πληροφοριών που εξηγήθηκε στο έγγραφο αριθ. MY114-4 (B), τέτοια ευαίσθητα σχέδια μπορούν να μεταδοθούν μόνο μέσω ειδικών συστημάτων επικοινωνίας που ονομάζονται Σύστημα διανομής εγγράφων μηνυμάτων (Mesaj Evrak Dağıtım Sistemi ή MEDAS), ή Σύστημα αυτόματης προώθησης μηνυμάτων (Otomatik Mesaj Aktarma Sistemi ή OMASIS).

Το έγγραφο του PowerPoint φαίνεται να έχει προετοιμαστεί για παρουσίαση στα κεντρικά γραφεία ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία. Ο τουρκικός στρατός αξιολογούσε τις ικανότητές του και τις δεσμεύσεις των στρατευμάτων σύμφωνα με διάφορες οδηγίες σχεδιασμού που ισχύουν σε σχέση με τις γειτονικές του χώρες. Ήθελαν να διατηρήσουν τις επιθετικές και αποτρεπτικές δυνατότητές τους στα δυτικά και νότια μέτωπα, ενώ μετέφεραν μερικά στρατεύματα και εξοπλισμό στα σύνορα της Συρίας.

Μια ανασκόπηση των εγγράφων δείχνει επίσης ότι το Γενικό Επιτελείο, το οποίο κοινοποίησε τα emails στην αρχή, πανικοβλήθηκε οκτώ μήνες αργότερα για την πιθανή επίπτωση από την αποκάλυψη των ευαίσθητων εγγράφων και άρχισε να εκπέμπει συναγερμό. Η πρώτη προειδοποιητική επιστολή γράφτηκε στις 8 Μαρτίου 2017 από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Unur Tarçın, επικεφαλής του Συστήματος Επικοινωνίας, Ηλεκτρονικών και Πληροφοριακών Υπηρεσιών Γενικού Επιτελείου (Muhabere, Elektronik ve Bilgi Sistemleri, ή MEBS). Προειδοποίησε τη νομική υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου ότι τα έγγραφα περιείχαν μυστικά έγγραφα σχετικά με την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, διαβαθμισμένες αναφορές πληροφοριών και επιχειρήσεις στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο. Είπε ότι τα έγγραφα πρέπει να διατηρούνται μυστικά και να μην κοινοποιούνται σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Κατόπιν συμβουλής του διοικητή του MEBS, ο αναπληρωτής νομικός σύμβουλος του Γενικού Επιτελείου, ο συνταγματάρχης Aydın Seviş, έγραψε στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 24 Αυγούστου 2017, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τα μυστικά έγγραφα και προέτρεψε τη σύσταση επιτροπής για να ελέγξει τα έγγραφα. Ωστόσο, οι Τούρκοι εισαγγελείς φάνηκε ότι δεν έδωσαν προσοχή στις ανησυχίες τους και συμπεριέλαβαν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα συνημμένα μυστικά έγγραφα στο φάκελο της υπόθεσης, αποκαλύπτοντας τις πολύ διαβαθμισμένες πληροφορίες συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του σχεδίου εισβολής για την Ελλάδα.

Το Nordic Monitor ανέφερε παλαιότερα τα ονόματα των πολεμικών σχεδίων σε σχέση με την Ελλάδα και την Αρμενία.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν κλιμακώνει την πολεμική ρητορική της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου από το 2013, όταν κλονίστηκε από σημαντικές έρευνες διαφθοράς που ενοχλούσαν τον Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς συνεργάτες του. Ο Τούρκος πρόεδρος, με την υποστήριξη των εθνικιστικών και νεο-εθνικιστικών συμμάχων του, χρησιμοποιεί την Ελλάδα και την Κύπρο ως σάκους του μποξ για να δημιουργήσει μια απόσπαση της προσοχής από τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνησή του μετέτρεψε πρόσφατα την Αγία Σοφία σε τζαμί, προκαλώντας μια τεράστια αντίδραση από την Ελλάδα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail