Πρώτες εκτιμήσεις από τις συναντήσεις κορυφής του ΝΑΤΟ

1. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν και χωρίς να επεκταθεί επί της ουσίας χαρακτήρισε την συνάντηση θετική και εποικοδομητική. 

υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Παραγωγική και ειλικρινή χαρακτήρισε επίσης και ο Ερντογάν την συνάντησή και ότι δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Δήλωσε επίσης ότι συζητήθηκε η συνεργασία σε περιφερειακά ζητήματα. Σε ότι αφορά τους S-400, και το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, οι σιβυλλικές δηλώσεις του δείχνουν ότι δεν υπήρξε κάποια συμφωνία μεταξύ τους, όμως εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνάντησή τους θα έχει θετικό αποτύπωμα στο μέλλον.

Σε μία στροφή 180 μοιρών ο αιματοβαμμένος Μπάϊντεν, όπως τον είχε χαρακτηρίσει πριν μερικές ημέρες ο Ερντογάν, έγινε αυτός με τον οποίο έχει μακροχρόνια φιλία μαζί του. Κατά τον κ. Ερντογάν επίσης, ο κ. Μπάϊντεν του είπε ότι ενδέχεται να επισκεφθεί την Τουρκία.

2. ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΘΕΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
- Η ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΠΕΡΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΗΣ 

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι αφενός ο Ερντογάν είχε μειλίχιο ύφος σε όλες τις συναντήσεις του (ελάχιστα όμως με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αφετέρου συναντήθηκε με τους ηγέτες των μεγάλων χωρών του ΝΑΤΟ (παρά την διεθνή απομόνωση που λένε ότι υφίσταται και προβάλλουν επικίνδυνα με ψευδαισθήσεις κάποιοι προπαγανδιστές στην Ελλάδα). 

Ήταν σαφής ο στόχος του Ερντογάν να δείξει ότι είναι συναινετικός μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ότι μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην συμμαχία. 

Γι αυτό και δήλωσε ξεκάθαρα για το Αφγανιστάν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνομιλεί με τους Ταλιμπάν και ότι θεωρεί πολύ σημαντική τη στήριξη των ΗΠΑ, αν ζητηθεί από τις τουρκικές δυνάμεις να μην αποχωρήσουν από τη χώρα. Προσφέρθηκε μάλιστα να αναλάβει την διοίκηση του ζωτικού για την συμμαχία αεροδρομίου της Καμπούλ.

Σε αυτό συνεπικουρούν και οι δηλώσεις του ΓΓ/ΝΑΤΟ: «Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί ότι θα παράσχει προσωρινά οικονομική στήριξη στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάϊ και ότι η Τουρκία θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν βασικό ρόλο εκεί.»

Αναφερόμενος μάλιστα ο Ερντογάν στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν, ο κ. Ερντογάν είπε ότι του μετέφερε πως η Τουρκία και η Γαλλία μπορούν να συνεργαστούν στη Συρία και τη Λιβύη.

Ο Μακρόν δήλωσε μεν ότι πρέπει να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα από την Λιβύη, είναι όμως προφανές ότι ο Ερντογάν θεωρεί ότι τα Τουρκικά στρατεύματα δρουν στην Λιβύη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αφού έχουν προσκληθεί επίσημα από την κυβέρνηση της Λιβύης.
Συνεπώς αντιλαμβάνεται ως ξένα όλα τα άλλα στρατεύματα και τους μισθοφόρους, αλλά όχι τα τακτικά δικά της στρατεύματα που βρίσκονται ήδη στην Λιβύη (μέσα, χειριστές μη επανδρωμένων, προσωπικό υποστήριξης, αξιωματικούς συμβούλους κλπ).
Είναι προφανές ότι επιζητά την νομιμοποίηση από το ΝΑΤΟ για την παρουσία των Τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη, με δεδομένο ότι φέτος έχει αναλάβει και την διοίκηση των δυνάμεων Κοινής Ειδικής Ομάδας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF) του ΝΑΤΟ

3. ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Σε θετικό κλίμα (υποτίθεται) ότι πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ερντογάν, που διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι "ο πάγος έσπασε" και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές εκτιμάται ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει τις πάγιες διεκδικήσεις της, ούτε και τις παράνομες προωθήσεις μεταναστών δια θαλάσσης. Δυστυχώς είναι προφανής η επιθυμία της να μας χρησιμοποιήσει για να παραπλανήσει τους συνομιλητές στο ΝΑΤΟ και παίξει τα παιχνίδια της.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαυτούμε ότι θα μας αφήσει να περάσουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι. 

Οι ενέργειές μας για ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος (ετοιμότητα, πλήρης επιχειρησιακή διαθεσιμότητα και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και κυρίως Ναυτικού και Αεροπορίας) και της εκτεταμένης αποτροπής (με την ενίσχυση και διεύρυνση των συμμαχιών μας) θα πρέπει να συνεχισθούν σταθερά, με συνέπεια και μεθοδικά. 

Θα πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια νομικής κατοχύρωσης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και δημιουργίας νομικών ερεισμάτων για την απαξίωση των διεκδικήσεων της Τουρκίας, πέραν των αναγκαίων αμυντικών, διπλωματικών και πολιτικών ενεργειών. 

Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να επιβεβαιώνει με συμβολικές κινήσεις (NAVTEX, υπερπτήσεις αεροσκαφών και UAVs, προκλήσεις ακτοφυλακής, διελεύσεις ερευνητικών πλοίων και ανάλογες δράσεις) τα τετελεσμένα που έχει επιτύχει στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, και θα συνεχίσει να κάνει γεωτρήσεις σε περιοχές που θεωρεί δικές του ή των κατεχομένων γύρω από την Κύπρο. 

Η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας, όπως ισχυρίζονται οι αμφιβόλου πλέον ποιότητος εκτιμήσεις κάποιων κομματικών προπαγανδιστών, αποδεικνύεται ως αποκύημα της φαντασίας τους.

Ο Ερντογάν μίλησε και διαπραγματεύθηκε με τους πάντες και πλην του Μακρόν (που κράτησε επιφυλακτική στάση), όλοι οι άλλοι τον καλοδέχθηκαν και κάποιοι έκαναν και βήματα πίσω (που πήγαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το έλλειμμα δημοκρατίας και ο αυταρχισμός που πρόβαλλε ο Μπάϊντεν μέχρι τώρα στοχεύοντας στον ίδιο τον Ερντογάν) κάποιοι μάλιστα (π.χ. ο ΓΓ/ΝΑΤΟ με την αναγκαία έγκριση των ΗΠΑ φυσικά) αποδέχθηκαν τον αυξημένο ρόλο για την Τουρκία (όπως διακαώς η ίδια επιθυμεί) στις επερχόμενες δράσεις του ΝΑΤΟ σε Αφγανιστάν, Μέση Ανατολή και Λιβύη.
ΣΗΜ: Όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν, σημαντική είναι η δεύτερη παράγραφος: «Δεσμευόμαστε για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις διαβουλεύσεις όταν απειλείται η ασφάλεια ή η σταθερότητα ενός Συμμάχου ή όταν διακυβεύονται οι θεμελιώδεις αξίες και αρχές μας». 

Είναι όμως υπερβολική η πεποίθηση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα ότι η παράγραφος αυτή αφορά μόνο την Ελλάδα και ότι την διασφαλίζει έναντι της Τουρκίας. 

Ο σκοπός της είναι και για να καλύψει τις ανησυχίες των χωρών του πρώην Ανατολικού μπλοκ από την απειλή της Ρωσίας. Καλείται μάλιστα η Ρωσία να άρει τον χαρακτηρισμό «εχθρική χώρα» για την Τσεχία και τις ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail