Οι φίλοι της Αλ Νούσρα έτοιμοι να ξεκινήσουν νέο πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Freepen.gr - Η κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ φαίνεται πως πλησιάζει σε έναν άλλο κύκλο κλιμάκωσης με τακτικές αναφορές για νέα θύματα στις παραμεθόριες περιοχές. Μερικοί πιστεύουν ότι η επανάληψη των στρατιωτικών εχθροπραξιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευκαιρία για το Μπακού να αναλάβει τον έλεγχο περισσότερων εδαφών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά θα ήταν επίσης η δυνατότητα για εξωτερικές δυνάμεις να ενισχύσουν την επιρροή τους στην περιοχή μέσω διαφόρων δημόσιων και λαθραίων μέτρων, αναφέρει σε άρθρο του το southfront.org.

Ειδικότερα, ο πρόσφατος πόλεμος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποκάλυψε τη μεγάλη συμμετοχή Σύριων μισθοφόρων σε στρατιωτικές δραστηριότητες. Δεκάδες από αυτούς σκοτώθηκαν ενώ πολεμούσαν κατά μήκος των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ χιλιάδες μαχητές εγκαταστάθηκαν εκεί.

Η Τουρκία ήταν ο κύριος εταίρος του Μπακού κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου, έχοντας στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό, στρατιωτικούς, καθώς και Σύριους μισθοφόρους.

Το μέτωπο al-Nusra που συνδέεται με την Αλ Κάιντα (τώρα γνωστό ως Hay'at Tahrir al-Sham) συγκαταλέγεται μεταξύ των κύριων ομάδων που στηρίζουν οι Τούρκοι όντας έτοιμοι να λάβουν μέρος σε στρατιωτικές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο με αντάλλαγμα χρήματα, προμήθειες και υποστήριξη .

Ωστόσο, η Τουρκία δεν είναι ο μόνος υποστηρικτής της συριακής τρομοκρατικής ομάδας. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Συρία, το μέτωπο al-Nusra έχει δημιουργήσει εποικοδομητικές επαφές με διάφορους παράγοντες, κυρίως κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και μοναρχίες του Κόλπου, που το χρηματοδότησαν και υποστήριξαν για την επίτευξη των στόχων τους στην περιοχή. Διπλωμάτες και μέσα ενημέρωσης αυτών των κρατών προσπάθησαν να χαρακτηρίσουν την τρομοκρατική οργάνωση ως «μέτρια αντιπολίτευση». Επιπλέον, ένας νέος γύρος απόπειρων ξεπλύματων των τρομοκρατών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα έχει πάρει δυναμική στη Δύση.

Στις 31 Μαΐου, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος του βρετανικού οργανισμού πληροφοριών MI6 συναντήθηκε με τον αρχηγό του μέτωπου al-Nusra που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με τις αναφορές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κοντά στη διέλευση των συνόρων Bab al-Hawa στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Μια μέρα αργότερα, ο πρώην διοικητής του HTS, Saleh al-Hamwi, κοινώς γνωστός ως «As al-Seera fi al-Sham», επιβεβαίωσε ότι ο αρχηγός της ομάδας Abu Mohamad al-Julani συναντήθηκε με τον Jonathan Powell. Τόνισε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά αυτή η κίνηση εξακολουθεί να παρέχει μια χρήσιμη εικόνα για τον πυρήνα των σχέσεων μεταξύ του μετώπου al-Nusra και των δυτικών εταίρων του.

Η συνάντηση καθιέρωσε στενή επαφή με διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διατήρηση μόνιμης επικοινωνίας με διεθνείς τρομοκράτες που ορίστηκαν ως τέτοιες από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι σύμμαχοι του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως οι ΗΠΑ, έπρεπε να λάβουν μέρος στην αναδιαμόρφωση του ομίλου al-Nusra.

Είναι εύκολο να παρατηρήσουμε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η διπλωματική εκστρατεία για να ξεπλύνουν την HTS, το κύριο υποκατάστημα της Αλ Κάιντα στη Συρία, εξακολουθεί να ισχύει πλήρως.

Στις 2 Απριλίου, η Αμερικανική Υπηρεσία Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δημοσίευσε ένα μέρος μιας συνέντευξης με τον αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης Abu Mohamad al-Julani. Ο ηγέτης έδωσε συνέντευξη στο δημοσιογράφο του PBS, Martin Smith στις 1 και 14 Φεβρουαρίου. Η σπάνια συνέντευξη θα είναι μέρος ενός επερχόμενου ντοκιμαντέρ FRONTLINE που εξετάζει την εμφάνιση του al-Julani.

Το ξέπλυμα της Al Nusra εξυπηρετεί τον μεγαλύτερο σκοπό της πιο ελεύθερης χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της με στόχο την καταπολέμηση κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία μαζί με τους Ρώσους συμμάχους τους, καθώς και τη διευκόλυνση της ανάπτυξης Σύριων μισθοφόρων σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ.

Εν τω μεταξύ, οι δεσμοί μεταξύ Λονδίνου και Άγκυρας έχουν αποκτήσει νέα δυναμική εν μέσω εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο κέρδισε τελικά το ρόλο ενός καλού εταίρου στο έγκλημα για τον Ερντογάν.

Μια νέα κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα ολόκληρης της «συμμαχίας» του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και της Βρετανίας.

Μια συντριπτική πρόοδος του Αζερμπαϊτζάν και των συμμάχων της στις αρμενικές δυνάμεις στο Καραμπάχ θα επέτρεπε να αποσταθεροποιήσει για άλλη μια φορά την κατάσταση κοντά στα νότια σύνορα της Ρωσίας, που είναι το κύριο συμφέρον του Λονδίνου. Αυτό θα προκαλέσει επίσης σημαντικές στρατιωτικές και διπλωματικές εξελίξεις στην περιοχή.

Χάρη στις προσπάθειες της αντι-Αρμενικής κλίκας του Pashinyan στο Ερεβάν, οι Αρμένιοι έχουν ήδη χάσει μεγάλες περιοχές και υπονομεύουν τις σχέσεις με τον μοναδικό πραγματικό σύμμαχο της Αρμενίας - τη Ρωσία. Οι προσπάθειες του Pashinyan και των δασκάλων του να κρύψουν την πραγματικότητα πίσω από την ήττα των Αρμενίων στο Καραμπάχ είχαν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στη φήμη της Μόσχας στην Αρμενία, καθώς η προπαγάνδα τους προσπάθησε να χρωματίσει τη Ρωσία ως την υπεύθυνη για το αρνητικό αποτέλεσμα του πρόσφατου πολέμου για την Αρμενία. Εν τω μεταξύ, οι πιθανότητες η Ρωσία να επέμβει στρατιωτικά στην κλιμάκωση στο έδαφος της επίμαχης περιοχής σε περίπτωση επανάληψης μεγάλων συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας παραμένουν χαμηλές. Η πιθανή συμμετοχή της Ρωσίας στη σύγκρουση θα καταστεί δυνατή μόνο σε περίπτωση άμεσης επέμβασης του Αζερμπαϊτζάν στο διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Αρμενίας.

Έτσι, θα μπορούσε να αναμένεται περαιτέρω κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν τις επόμενες εβδομάδες. Ο βρετανικός-Τουρκικός-Αζερμπαϊτζάν συνασπισμός δε θα σπαταλήσει χρόνο όσο η Δυτική μαριονέτα που λέγεται Pashinyan εξακολουθεί να κρατά στα χέρια του την καταρρέουσα δύναμή του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail