Τα «ήρεμα νερά» που οδηγούν σε φουρτούνες και τα νέα δεδομένα από το νομοσχέδιο Μενέντεζ- Ρούμπιο

Τα Αμερικανικά F-15 Strike Eagle συμπλήρωσαν σχεδόν έναν μήνα εκπαίδευσης εντός του FIR Αθηνών. Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο είναι από την άφιξη των μαχητικών αεροπορικής υπεροχής στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ/ ΓΕΑ

Η αναθεώρηση της Ελληνοαμερικανικής Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), μετά και την ιστορική υποστήριξη των Γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, μέσω του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση και υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα, φαίνεται ότι λαμβάνει άλλες διαστάσεις ή τουλάχιστον αυτό ακριβώς ελπίζουν οι Επιτελείς στη Λεωφόρο Μεσογείων.

Από: hellasjournal.com

Οι διμερείς ασκήσεις με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και οι παραχωρήσεις νέων υλικών, όπως τα νέα συστήματα επικοινωνίας για τους Έλληνες SOF, είναι ένα μόνο σημαντικό δείγμα των προθέσεων που έχουν οι ΗΠΑ να δώσουν την τεχνογνωσία αλλά και τα μέσα για ένα πολύ πιο επιχειρησιακό αύριο.

  •     Αλλά η κίνηση που έχει γίνει από τους δυο Αμερικανούς Γερουσιαστές, δείχνει και κάτι ακόμη το οποίο μπορεί να μην φαίνεται τώρα, αλλά «προλαμβάνει» το μέλλον.

Άλλωστε ο ίδιος ο Μπομπ Μενέντεζ είχε σημειώσει ότι «η υπερψήφιση του νομοσχεδίου συνιστά μια αναγνώριση της ισχυρής διμερούς σχέσης, ενισχύει την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ενισχύει την πολυμερή δέσμευση μεταξύ της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας και των ΗΠΑ.»

Ο κος. Μενέντεζ, όπως και οι Επιτελείς στη Λ. Μεσογείων αντιλαμβάνονται ότι μπορεί η Τουρκία αυτό το διάστημα να θέλει να δείξει «το καλό παιδί», αλλά πολύ σύντομα θα επανέλθει στο πεδίο των αξιώσεων και της πολιτικής των κανονιοφόρων.

  •     Και αυτή η πολιτική δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο ή ακόμη και τη Λιβύη, αλλά είναι μια διαρκής προσπάθεια της Άγκυρας να ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Μεσογείων ανατρέποντας πλήρως το status quo στην περιοχή.

Μέσα από αυτά τα δεδομένα που έχουν αναλυθεί και είναι κοινώς παραδεκτά απ’ όλους όσοι παρακολουθούν τις κινήσεις της Άγκυρας- απόδειξη και η πρόσφατη επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ– γίνεται αντιληπτό ότι η ενίσχυση των δυνάμεων της περιοχής, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, είναι σχεδόν μονόδρομος ώστε να τιθασεύονται τα σχέδια της γείτονος.

  •     Κατά συνέπεια στο Επιτελείο βλέπουν πλέον τις προϋποθέσεις που συζητούν πολλά χρόνια Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες ώστε κυρίως στο μείζον ζήτημα της αμυντικής ενίσχυσης, να υπάρξει η πολυπόθητη κεφαλαιοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες.

Παράλληλα αυτή η ενίσχυση, εφόσον έρθει και είναι όπως πρέπει, θα στείλει και το μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες τόσο προς ανατολάς αλλά και προς την Ευρώπη η οποία επιμένει να χαϊδεύει τον Τούρκο πρόεδρο και την πολιτική που ασκεί έναντι δυο χωρών κρατών μελών της Ένωσης.
 
Οι δυο κρίσιμοι άξονες…

Η αναθεώρηση της Ελληνοαμερικανικής συνεργασίας κινείται σε δυο άξονες, με πρώτο την μίσθωση της Σούδας.

Η Αμερική ζητά την εκμετάλλευση των βάσεων στην Κρήτη με επέκταση του χρόνου, ώστε να υπάρχει και η δυνατότητα αποδέσμευσης κονδυλίων από τις ΗΠΑ για την υλοποίηση έργων αναβάθμισης στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Στον ίδιο άξονα τοποθετούνται κι άλλα σημεία της Ελληνικής επικράτειας για τα οποία οι Αμερικανοί έδειξαν το ενδιαφέρον τους για τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην Αν. Μεσόγειο.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με το εξοπλιστικό κομμάτι, που για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς οι Αμερικανοί έχουν επισημάνει ότι θα πρέπει ν’ αντικατασταθούν οπλικά συστήματα Ρωσικής κατασκευής.

Η λίστα με τις προτεραιότητες στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι μεγάλη και αναθεωρείται κάθε φορά που φτάνει η εποχή αυτής ακριβώς της συζήτησης με την Αμερικανική πλευρά.

Αυτός ο άξονας δεν θα συζητηθεί από τη μια μέρα στην άλλη επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Από το φθινόπωρο και μετά που προγραμματίζονται ταξίδια της κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ουάσιγκτον θα βρεθεί και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος πρώτον έχει επισημάνει κατά τις συζητήσεις του με Αμερικανούς Αξιωματούχους ότι θα πρέπει να γίνουν προτάσεις προς την Ελλάδα που δεν θα μπορεί να πει κανείς όχι και να υπάρξει μια ευχάριστη έκπληξη.

Επιπροσθέτως ο υπουργός έχει σημειώσει ότι είναι απαραίτητη η εξασφάλιση της επάρκειας του αμυντικού εξοπλισμού με έμφαση στην τεχνολογική υπεροχή συν την αξιοποίηση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και συστημάτων Διοίκησης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail